Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

IGRE S GRANICAMA – Hrvati u BiH su garancija hrvatske državnosti

U Europi se priprema nova Jalta

 
 
Za razliku od nekada kada su bile popularne "igre bez granica" danas u modi opasne su "igre s granicama". U ostvarivanju velike Rusije Vladimir Putin bezbolno je, faktično bez otpora i Ukrajine i Zapada, priključio ukrajinski Krim Ruskoj Federaciji a zakuhava prosvjede u cijeloj istočnoj Ukrajini s ciljem da uzme i taj dio Ukrajine. Pobunio je i Ruse u Moldaviji koji traže da se i dio Moldavije priključi Rusiji. Igre s Gruzijom i otimanje teritorija Gruzije već odavno traju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/04/Geopolitics_South_Russia2.png
Ambicije Putina idu i dalje, nije priznao Kosovo kao državu i osporava legimitet Kosova što znači da će i tu zakuhati kako bi se barem sjeverni dio Kosova priključio Srbiji. Već dugo vremena je Putin duboko gospodarski, politički ali i vojno ušao na Balkan. Srbija je s Rusijom potpisala strateški vojni sporazum a predsjednik Republike srpske Milorad Dodik ohrabren Putinovim akcijama odlazi kod novog srbijanskog lidera Aleksandra Vučića i javno izjavljuje kako ne voli Bosnu i Hercegovinu, kako Srbi ne misle trajno ostati u Bosni i Hercegovini te da će u pogodnom trenutku raspisati referendum o osamostaljenju Republike srpske i njenom udruživanju sa Srbijom.
 
Vučić, apsolutni pobjednik izbora u Srbiji, za kojeg pogrješno mnogi naivni analitičari pa i zapadni političari tvrde da je proamerički čovjek i da je dobio podršku Amerike i Europe jer je čvrsto obećao promijeniti srpski ustav i izbrisati Kosovo kao dio Srbije te nakon toga uvesti Srbiju u Europsku uniju jer je jasno postavljen ultimatum da nema ulaska Srbije u Europsku uniju bez promjene Ustava i brisanja Kosova kao dijela države Srbije. Međutim, prvi vanjskopolitički potezi Vučića pokazuju da se igra dvostruka ili trostruka igra. On ni jednom riječi nije osporio Dodikove izjave iako je reda radi formalno rekao da Srbija podržava integritet Bosne i Hercegovine ali nije dao nikakvu obvezu da tu politiku ne će promijeniti, a činjenica da je odmah primio Dodika pokazuje da u najmanju ruku ima figu u džepu kada govori o integritetu Bosne i Hercegovine. Pročitao sam negdje da je Aleksandar Vučić otišao u Rusiju na liječenje, što je vjerojatno dobar izgovor za političke konzultacije. Tvrde analitičari da su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i dosadašnji premijer Ivica Dačić proruski ljudi za razliku od Aleksadra Vučića te da Rusija inzistira da Dačić uđe u Vladu a ne slaže se sa strategijom da Vučić pomogne Borisu Tadiću da na idućim predsjedničkim izborima pobijedi Tomislava Nikolića.
 
Prije toga našao sam zanimljivu analizu Blagoja Grahovca, umirovljenog generala zrakoplovstva i geopolitičkog analitičara, koji je bio pomoćnik načelnika generalštaba Jugoslavije za ratno zrakoplovstvo. On je u svojim analizama pokazao što se krije iza crnogorske inicijative formule G-6+2, regionalnog udruživanja na Balkanu radi ubrzavanja priključenja države regije Europskoj uniji. G6 čine Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija, a +2 su Hrvatska i Slovenija koji su već u Europskoj uniji. Crta razgraničenja između "G-6" i onog ostatka + 2, Hrvatska i Slovenija, jest zapadna granica Bosne i Hercegovine koja se potpuno poklapa s granicom slavenofilskog geopolitičkog projekta koju ne skriveno restaurira Vladimir Putin. Cilj je toga projekta da se zaustavi priključivanje G6 država Europskoj uniji i da dođu pod ruski utjecaj. Grahorac tvrdi da je to "ruska formula" koju promovira dvostruki igrač Crna Gora a za potrebe velikog ruskog brata. Cilj je da se zaustavi put u Europsku uniju i da se čvrsto vežu za Rusiju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/04/jalta-un-putins.jpg
Kao u politici ništa nije slučajno tako sasvim sigurno nije slučajno pojavljivanje zloglasnog engleskog lorda Paddyja Ashdowna u Bosni i Hercegovini gdje je čak dobio pljesak demonstranata na ulici. Paddy Ashdown, opet ne slučajno, dao je intervju u Večernjem listu u Hrvatskoj da nas upozori kako će Putin po uzoru na Krim podržati  i referendum za osamostaljenje i pripojenje Republike srpske Srbiji. Paddy Ashdown je stari poznati srpski lobist, proslavio se što je bio za vrijeme rata kao liberalni britanski političar, uvaženi gost Karadžića na skupštini njegove stranke na kojoj je rekao da nije istina da Srbi u Republici srpskoj imaju koncentracijske logore u kojem muče i ubijaju zatvorenika.Paddy Ashdown je poznat i po tome što je svojom "salvetom" lažno optužio Hrvatsku i Tuđmana za podjelu Bosne i Hercegovine, poznat je i po tome što je kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ukinuo ustavno pravo Hrvata na ravnopravnost u Mostaru te federalizirao Mostar.
 
U Statut Grada Mostara uneseno je silom da hrvatska većina ne smije biti većina u upravljanju gradom. Dakle, taj i takav Paddy Ashdown ponovno stupa na scenu i priprema teren za ostvarenje englesko ruske politike na Balkanu. Zbog svega toga u najmanju ruku postavlja se pitanje, već nakon prvih poteza nove srbijanske vlasti i prije nego što je konstituirana kojim će putem krenuti Aleksandar Vučić i Srbija Hoće li se Srbija a onda i Republika srpska pa i Crna Gora okrenuti stvarno Europskoj uniji i Zapadu ili će privučeni velikim novcem i privilegijama ali i pravoslavljem i slavenstvom krenuti u zagrljaj velikom bratu Putinu. Svemu ovome treba dodati i informaciju po kojoj već danas Srbija ima velike privilegije u Rusiji jer joj je omogućeno da izvozi u Rusiju bez plaćanja carine.
 
Dakle, pitanje svih pitanja je čiji će na kraju biti igrač Aleksandar Vučić? Je li on stvarno od Šešeljevog radikala, velikosrbina i osobnog sudionika agresije na Hrvatsku postao demokrat, liberal, proamerički i prozapadni čovjek. Pitanje je jesu li Amerikanci i Europljani dobro procijenili kada su sve karte dali Aleksandru Vučiću?
 
Hrvatsko državno vodstvo postupa kao da je sto posto sigurno da je Aleksandar Vučić obraćenik, da se pokajao i odrekao svoje ranije politike te da i ne pomišlja da se u novim okolnostima vrati na tu staru politiku. Osim toga hrvatsko državno vodstvo ne obazirući se na hrvatske nacionalne interese prihvatilo je strateško partnerstvo s Velikom Britanijom i zato neprincipijelno gura Srbiju u Europsku uniju bez ikakvih uvjeta, čak prihvaća pomirbu sa Srbijom na temelju raspodjele krivnje za rat. Zato je hrvatsko državno vodstvo pokušalo povući tužbu za genocid protiv Srbije, međutim, u strahu od hrvatske javnosti to ipak nisu učinili ali su zato upravo u vrijeme rasprave pred Međunarodnim sudom u Den Haagu davali izjave koje omalovažavaju hrvatsku tužbu, prognoziraju neuspjeh i žaljenje što se eto ipak nije odustalo. Suprotno tome u protutužbi velikosrpska politika ne štedi Hrvatsku. Optužuje Hrvatsku više nego ikad, čak tvrdi da Hrvatska nije samo ustaška nego da je i nacistička država. Sve to pokazuje da sadašnje i buduće srpsko vodstvo nastavlja sa četničkom i agresivnom politikom prema Hrvatskoj, da igra istovremeno na više opcija. Zbog svega toga hrvatska politika mora biti realna, mora konačno reći i Amerikancima i Britancima i Rusima i svima drugima da će Hrvatska voditi svoju nacionalnu politiku i da ne će biti ničiji igrač a još manje mali od kužine koji će obavljati prljave i druge poslove za velike gazde.
http://www.bc.edu/bc_org/avp/cas/his/CoreArt/maps/Balkans1878.jpg
Vraćaju li se granice iz 1978.?
 
Hrvatska treba nešto naučiti i od ponašanja Amerikanaca i Europljana prema Ukrajini. Nema nikakve dvojbe da je Zapad pomogao u zakuhavanju krize i demonstracija u Ukrajini i u rušenju Viktora Janukoviča, kao što nema dvojbe da su ukrajinski narod ostavili na cjedilu. Smiješne su sankcije prema Rusiji i Putinu. One pokazuju da nastupa novo geopolitičko pospremanje i preslagivanje svijeta.
Admiral Davor Domazet Lošo, naš geopolitički i vojni strateg, i prije zakuhavanja u Ukrajini u svojoj strateškoj geopolitičkoj analizi naveo je zanimljive analize i CIA-a ali i Rusije o geopolitičkom preslagivanju svijeta posebno Europe. U tom preslagivanju Domazet navodi da i Amerikanci i Rusi u narednih 30-ak godina predviđaju podjelu Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske a da se kao kompenzacija Muslimanima predviđa stvaranje velike Albanije od Albanije, Kosova i dijela Makedonije.
 
Dakle, već dugo traju iza kulisa igre s granicama. Tome treba dodati da se zakuhava i u Europi. Belgija je pred dezintegracijom, Škoti su pred samostalnošću, Katalonci je također traže u Španjolskoj. Krenulo se i u Italiji. A otvorit će se pitanje i Mađara između Rumunjske i Mađarske. Amerikanci su prvi put zaustavljeni od Rusa u Siriji. Sada su mirno gledali kako Putin vojnom silom širi Rusiju. Putin i Obama dnevno razgovaraju telefonom, nitko ne zna o čemu razgovaraju i o čemu se dogovaraju. Na temelju iznesenih podataka  može se postaviti pitanje priprema li se nova Jalta. Putin je odlučan da ne dozvoli da se NATO približi ruskim granicama. Odlučan je da vojno brani i osvaja svoju interesnu sferu, počeo se ponašati kao supersila. Amerikanci već dugo vremena provode strategiju da imaju pravo vojno intervenirati u cijelom svijetu ako procijene da su ugroženi američki interesi. Na isti način sada se ponašaju Rusi koji su također u ustav unijeli pravo da Rusija štiti ruske interese i Ruse svuda tamo gdje Rusija kao država ocijeni da su ruski interesi i interesi Rusa ugroženi. Znači Putin obnavlja u Ukrajini, Moldaviji pa i na Balkanu poznatu politiku koju su Vučić i Nikolić i osobno provodili u agresiji na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo pod parolom gdje god su Srbi i srpski grobovi to je Srbija i Srbi ne će nikada priznati da to nije Srbija.
 
I sada se vraćam na pitanje svih pitanja, hoće li Vučić, Nikolić i drugi velikosrbi odbaciti rusku politiku koja je prihvatila velikosrpsku politiku u kojoj su oni i osobno sudjelovali. Dakle, vraćam se na pitanje koje sam nedavno postavio je li Vučić i dalje velikosrpska vučina koja igra dvostruku igru ali koja čeka pogodan trenutak da se vrati na politiku iz mladosti odnosno da pokaže i dokaže da je on veći Srbin od Miloševića te da će on znati, za razliku od Miloševića, stvoriti veliku Srbiju a ne biti mali od kužine Amerikanaca i Europljana koji se mora odreći Kosova i zadobiti prokletstvo srpskoga naroda da bi Srbija ušla u Europsku uniju. Dakle, igre s granicama nisu u Europi završene, one se razbuktavaju i sigurno će obilježiti naredno razdoblje. U tim igrama i Balkan je ponovno mjesto događanja jer definitivno nacionalna pitanja na Balkanu nisu riješena. Hrvatska je ušla u Europsku uniju i NATO ali hrvatskom narodu prijeti velika opasnost nestanka Hrvata u Bosni i Hercegovini a onda i nov pritisak i Srba i Muslimana da izađu na hrvatsko more.
 

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac, Katolički tjednik

Povezane objave

U Hrvatsku se nije vratila hrvatska emigracija, nego vanjska jugoslavenska mreža, koja je kompromitirala Hrvate u inozemstvu

HF

Plenkovićev savjetnik Zvonko Kusić i Poliklinika Aviva

hrvatski-fokus

Rubnim granicama katastarskih općina

HF

Fejsbukač Pernar protiv Izraela i Židova

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više