Hrvatski Fokus
Hrvatska

Umivali smo se u cvijeću

Sjećanje na Cvitnicu i Uskrs

 
 
Blagdansko je jutro. Ni jedno u godini nije bilo takvo. Sestru i mene probudio je majčin tihi glas. Toj smo se nedjelji posebno radovale. Majka nas nije trebala dugo zvati kao drugim danima kad smo se pravile da spavamo i da je ne čujemo. Već na prvi poziv u trenu smo iskočile iz kreveta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/05/422920_294285090639124_100001729062237_686693_1781372336_n.jpg
Kod nas su za blagdane uz vjerske obrede njegovani i važni narodni običaji. Tradiciju smo svi poštivali i vrlo je marljivo prenosili s koljena na koljeno. Sve što smo radili i u što smo vjerovali, čvrsto je vezano za zemlju. Od zemlje smo živjeli. Borba s prirodom da je zaštitimo bila je stalni suputnik našega čovjeka. Čuvali smo i sjećanja na sve koji su nam od davnina, unatoč mnogim teškoćama i neprijateljima, bogatu i plodnu zemlju ostavili u naslijeđe. Od malena su nas učili ljubiti i štititi zemlju.
 
U strahu od nepogoda koje u času unište svu seljakovu muku, pridavali smo važnost mnogim vjerovanjima. Kad ljeti nebo zacrne tamni oblaci, vjerovalo se da će ih rastjerati  glasan zvon crkvenih zvona. Blagoslov polja štitio je žito od ljetnih oluja i leda. Smatrano je da će svaka kuća imati puno jaja i mlijeka ako se učini to i to. Godina će biti rodna, budemo li… Godišnja doba, radovi na polju, sjetva, kosidba, berba grožđa, sve je praćeno određenim običajima. Na Božić smo u krugu sjedali na slamu da se izlegu svi pilići…
A za Uskrs osim jaja šarali smo šibe, koje su to proljeće štitile tek iznikle usjeve u vrtu.
 
Mlade vrbove grane očevi i braća išarali bi na poseban način. Najprije bi oštrim nožićem zarezivali koru, a potom je vatrom skinuli stvarajući prava majstorska djela. Išarane šibe nosili smo u crkvu na šibanje, a na povratku kući, ubadali smo ih u zemlju među lijehe mladog povrća. Moj je otac, kao što su činili njegovi stariji, brinuo da se svi običaji održe onako kao kad je on bio dijete. Tako je bio siguran i miran da ćemo i mi isto činiti kad dođe naše vrijeme.
Cvjetna je nedjelja odisala mirisima proljetnog cvijeća u kojemu smo se to jutro umivali. Branje cvijeća za umivanje pripadalo je sestri i meni. To smo se jutro osjećale važnije od ostalih ukućana i zato smo na majčin poziv svaki put onako brzo ustajale.
Za Uskrs smo se pripremali cijelu korizmu, a Cvjetnica je bila poput dočeka dragog gosta.  
Onaj koji je uskrsnuo dolazio je među nas da nam pokaže Život.
http://www.agroklub.com/upload/slike/naslov/obicaji.jpg
A silnice Života kao voda planinskog potoka nezaustavljivo su tekle našim dječjim snovima. Znajući da zbog uzbuđenja nikada nismo dovoljno pažljive, što se osobito odnosilo na moju nespretnost, majka nas je glasno upozoravala da pazimo dok trčimo seoskim putovima ili preskačemo preko ograda vrtova.
I mojega posljednjeg Uskrsa u zavičaju na Cvjetnu nedjelju uzaludno je vikala za sestrom i za mnom da ne trčimo i da se čuvamo. Trnje je vrebalo da svojom oštrinom napravi duboku brazdu na ruci, a razbijeno koljeno zbog pada u času bi veselje zamijenilo gorkim plačem. Kakav li sam samo majstor bila za plakanje. Trebalo je čuti kad zacvilim da me se čuje s kraja sela. Zavijala bih i kukala, a onda uživala prepuštajući se majčinu i bakinu zagrljaju.
 
Majčin glas u kojemu je bila sva njezina briga i ovo je jutro za nama dugo odzvanjao, ali mi je nismo slušale.
U proljeće kada procvate jasmin, majčin omiljeni cvijet, sjetim se svih blagdana i običaja rodnoga kraja. Zaplave se sitne ljubičice, a u mirisu iz daljine donesu mi tihi glas moje majke.
– Ne trčite! Nemojte se ozlijediti!
– Bog čuva malu djecu! Uzvikne baka i pogleda majku koja je odahnula videći nas onako vesele i bez najmanjeg znaka udaraca. Živo se sjećam svake riječi i svakog majčinog uzdaha za mnom. Voljela sam blagdane svoga djetinjstva. Bili su zagonetni i gotovo nestvarni. Iako mi kao djevojčici mnogo toga nije bilo jasno, da mogu sve bih vratila i još jedanput svaki trenutak ponovno proživjela. Koliko bih ozljeda manje imala da me je majka te Cvjetnice mogla zaustaviti? I te jeseni kad sam zauvijek otišla od kuće…
 
Moje je selo već dugo tužno. Bez nas će proći još jedna Cvjetnica. I Uskrs!
Proljeće je opet ukrasilo livade, vrtove i puteljke oko kuća. Prostrlo je zelene sagove, prošarane sitnim cvjetićima. Sve miriše po vlažnoj zemlji i mladoj travi. Jasno vidim sestru kako me drži za ruku i čuva da ne padnem. Trčimo prema bašči izvan sela gdje nas čekaju tek procvale plave ljubičice.
Kao nekad nabrale smo pune ruke cvijeća i požurile kući. U dvorištu nas čeka pripremljen lavor s hladnom vodom za umivanje. Plave, mirisne bukete prosule smo u vodu koja se zaplavila kao nebo i kao oči moje bake. Ja skakućem čekajući red za umivanje.
Zašto smo se na Cvjetnu nedjelju umivali u cvijeću?  
Zašto nikad nikoga nisam pitala da mi objasni taj naš običaj? Htjelo mi se zadržati bajku u srcu. Ne znam je li voda toga jutra stvarno mirisala, ali plave ljubičice svakoga proljeća pričaju mi istu priču. O nedjelji kad smo se umivali u cvijeću koju svi zovu Cvjetnica.
Meni Cvitnicazvuči mirisnije pa je zato volim tako zvati.
 
Poslije umivanja na licu sam redovito ostavljala nekoliko latica. Namjerno bih stala pred baku čekajući da se ona zaprepasti, što me je svaki put jako radovalo.
– Lice ti je puno ljubičica! Ne ćeš valjda takva ići na misu! Odmah se pogledaj u ogledalo i poskidaj s obraza i čela latice cvijeća! Baka je ponavljala riječi, a ja sam se pravila da ne čujem, samo bih prstima provjerila koliko mi je cvjetića ostalo na licu. Htjela sam to cvjetno jutro što duže zadržati. Do samog Uskrsa kad će novo veselje ispuniti moje srce.
Cvitnicaje dolazila bez zakašnjenja svake godine u nedjelju prije Uskrsa, a ja sam se radovala branju plavih ljubičica i bakinim riječima:
– Lice ti je puno latica. Ne ćeš valjda takva ići u crkvu?

 

Ljubica Kolarić-Dumić

Povezane objave

Poljaci opravdano ljuti na HRT, ali…

HF

Kraj zapadne hegemonije?

HF

Bojovnik iz Gradske knjižnice Zadar

HF

Oda Poglavniku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više