Hrvatski Fokus
Hrvatska

Gdje je bio taj antifašizam dok se branio Vukovar!?

Srušili Hitlera, dobili još goreg – Staljina

 
 
Nasilje svuda, svuda oko nas! Anglizmi kao 'bulying' i 'mobbing' pojmovi su koji svakim danom umnažaju i gomilaju  primjere koji potkrepljuju prvu rečenicu. Velika je to društvena nepogoda –  poplava nepristojnosti buja i prodire u sve slojeve. Nekada je epitet prostaka bio vezan uz  kočijaše, što potvrđuje izreka
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/05/n_18968_18.jpg
– Prost si kao kočijaš! Danas konja u saobraćaju više nema pa su i kočijaši nestali, no kao da većina zvanja i profesija poprimaju kočijaška obilježja. Na žalost, ni učenici nisu izuzetak. Što je tragično, čelnici nekih školskih ustanova u tome prednjače.
 
Opće ozračje je mutno, ponašanje sve više poprima obilježja  prostačkoga, nasilničkoga, neuljudnoga. Na TV emisije dovode se pojedinci lišeni ne samo  osnovne, nego čak one najosnovnije, najnužnije  pristojnosti. Novine donose samo 'crnu', nema mjesta za "Bijelu kroniku". Odgovor na pitanje zašto je to tako, složen je, višeslojan, još je uvijek u fazi sazrijevanja. Mnogi su krivi računi podmetnuti, neki još uvijek nerazjašnjeni i nepodmireni. Pitanje krivnje kao i odgovor ostaju na čekanju.
 
 Postoje skupine koje sebi pripisuju samo zasluge. U tome, na ovim našim područjima, prednjače antifašisti. Šačice komunista, staljinista ili titoista to su si  ime  prisvojili, dodali, zapravo nakalemili, kako bi njime  i njihovim pozitivnim nastojanjima zaogrnuli i prikrili, bolje reći sakrili zločine koje su   nesmiljeno činili. Jer oni su, nametnuvši se na rukovodeće položaje pokreta, bili  autori zločinačkih smjernica, naređenja i zapovijedi; oni su bili, čast iznimkama, ubojice nedužnih ljudi, oni su bili otimači tuđe imovine.
 
Suvišno je isticati kako su izvršitelji zločinačkih naređenja bili pojedinci iz nižih razina, samoga dna društva, kojih uvijek ima i koji se uvijek nađu "u pravi čas na pravom mjestu". Također je nepotrebno naglasiti da se između zločinačkoga nauma, koji se uglavnom rađa u samome vrhu kao i zločinačkoga čina, koji se najčešće  odvija u dnu zločinačkoga, nalaze brojni neokaljani antifašisti, imenom kojih su se  zločinci zaogrnuli, kako bi po okončanju sukoba zablistali u svjetlu mnoštva nedužnih i uistinu zaslužnih antifašista.
 
Bez ikakvih se nedoumica znak jednakosti može staviti između pojmova fašizma i komunizma. Čak je komunizam, bez obzira na djelomičnu ideološku pravednost i prihvatljivost u svojoj okrutnoj praksi nadmašio fašizam. Brojem žrtava i načinima djelovanja. Staljinov je brk kao i Hitlerov na vrhu počinjenih zločinstava.
 
Svrgnuli Hitlera da bi ustoličili Staljina
 
Obilježava se 60-ogodišnjica pobjede nad fašizmom, koju neke zemlje (Litva, Letonija, Estonija i Gruzija) zaobilaze. Točnije rečeno ignoriraju. Smatraju da je koncem Drugoga svjetskog rata slomljen nacizam kako bi se ustoličio staljinizam. Od dva zla ne znaš koje je gore! Prvotna se ljubav između Staljina i Hitlera pretvorila u sukob, a najveću su cijenu te ljubavi nakon sukoba platili žitelji bivšega Sovjetskoga saveza. Brojka se kreće oko 27 milijuna poginulih. Staljinu nije pala ni dlaka, čak niti dlačica s njegova raskošna brka.
 
Đavolji ples koji je započeo i štreberski provodio Hitler, nakon što se ispucao, a sam sebe u svome bunkeru upucao, uspješno nastavlja Staljin. I njegovi drugari. Koji su se nametnuli našim antifašistima! Moćnici u svome zločinstvu nakon odigrane partije, nakon svojih  igara, ostavljaju duboke ponore i brazde u postupcima i ponašanju običnih ljudi. Jer obezvrijedili su mnoge svetinje, zatukli su ili iščupali  sva postojeća pravila kao – ne kradi, ne laži, ne ubij, ne otimaj tuđe…! Uveli su pravilo svoje crvene zvijezde: "Snađi se, druže!"
 
Na žalost ne možemo reći – Bilo pa prošlo! Naježen, sav nakostriješeni odvjetnik Tite, njegov odani tumačitelj i prosuditelj Milorad Pupavac kao osa upada u riječ sugovornika neistomišljenika. Nameće tezu kako je danas govoriti o  komunizmu jednako kao udarati po mrtvome magarcu. Kakve li usporedbe! Kukavičje jaje. On nadalje ustraje kako danas nema negativnih posljedica komunizma. Postoje negativne posljedice ustaštva i četništva. Nakon Ravne gore  samo će ustaše preostati žigosani.
 
Kod nas u Hrvatskoj pogrješke i zločini kao da nisu nikada počinjeni. A krv je tekla potocima, natapala je beskrajne i prašnjave Križne putove. Još teče u srcima i peče u sjećanjima svih ljudi koji bijahu  žrtve. Uglavnom nedužni. Vrijeme je da se svi neokaljani, koji se nalaze u svim postrojbama, onim lijevim i desnim, onim crnim i crvenim odvoje, da se odmaknu od zločinaca. Da ih se odreknu. Nadajmo se da će kad-tad nastupiti objektiviziranje  historiografske znanosti na temelju činjenica, ne na osnovu simpatija i antipatija. Nadajmo se da će se otvoriti "Rasprava o zločinima antifašista na području Hrvatske". Također očekujmo da najljepši trg našega glavnog grada ne će obezvrjeđivati ime Josipa Broza Tite, pod čijom su komandom i njegovom izričitom zapovjedi pogibali i žene, i djeca– bez suda i sudišta. Nedužni.
 
Vrlo je umjesno netko u mreži I. programa Hrvatskoga radija upitao: Gdje li je bio taj antifašizam kad se je branio Vukovar?

 

Nevenka Vučemilović, prof.

Povezane objave

Sabor donosi bezlične i bezimene odluke

HF

Jasenovac 1941. u svjetlu novih dokumenata

HF

Jugoslavenska zastava u Puli

HF

U Mostu se moraju odlučiti žele li ovu vlast ili žele ići na izbore

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više