Hrvatski Fokus

Još nam je i dobro kad nam Josipović predvodi gospodarstvene delegacije

 
 
Vladati znači upravljati državom ili organizacijom sličnom državi; vladanje znači gospodarenje pa je stoga i primarni zadatak predsjednika vlade-premijera, upravljanje gospodarstvom. U našem političkom sustavu predsjednik države trebao bi biti tek sukreator vanjske i unutrašnje politike a nikako samostalni čimbenik u autohtonom kreiranju gospodarstvene politike. Iz aktualnih događanja vezano uz 'plinoviti biznis' po svemu se čini da predsjednik države pokušava preuzeti dužnost (po njemu, valjda, nesposobnog, nap. a.) premijera pa je sukreacija u gospodarskoj politici izgubila svaki smisao ili, kako bi to narod figurativno kazao 'svatko svoju kozu dere'! Podsjetimo se, 13. studenog 2012. održan je Katarsko-hrvatski gospodarski forum na kojem je sudjelovalo preko 150 sudionika, većina s hrvatske strane.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/05/tumblr_mdf9z8TAv81qge4jz.jpg
Umjesto vladajućeg premijera Zorana Milanovića vođa hrvatske gospodarstvene delegacije bio je predsjednik države Ivo Josipović. On je tada ocijenio, nakon razgovora s katarskim emirom Hamadom al-Tanijem da postoje 'vrlo dobri' izgledi za suradnju Hrvatske i Katara na izgradnji LNG terminala na Krku. Ti 'vrlo dobri' izgledi datiraju jošiz Mesićeve, 'turističko-gospodarstvene' posjete Kataru od prije deset godina, iz ožujka 2004.! HGK je izvijestio kako su uz predstavnike hrvatskih tvrtki na forumu sudjelovali i predstavnici 26 katarskih tvrtki; a ustvari ih je bilo tek nekoliko, reda radi!? A pričalo se o svemu i svačemu pa su tako katarskim poduzetnicima naši bistroumni gospodarstvenici nudili da posjete hrvatsku obalu i prekrasne pješčane plaže, potpuno nesvjesni toga da 'islamska vjera' ondašnjim ženama ne dopušta kupanje na takvim mjestima (niti u 'burkiniju'), a javno izlaganje u kupaćem kostimu zabranjeno je čak i muškarcima. Od te katarske ekspedicije proteklo je daljnjih godinu i po dana a do danas nije zaključen niti jedan posao 'dogovoren' na gospodarstvenom forumu!?
 
Međutim, evo opet našeg kripto-gospodarstvenika Ive Josipovića, ovaj put po uzoru na svog prethodnika Stipana Mesića, na Dalekom istoku u Turkmenistanu u travnju ove godine i opet na čelu brojne gospodarstvene delegacije. S njim je čak i onaj infra-ministar iz Milanovićeve vlade, zagorski pripizdek Siniša Hajdaš-udati Dončić vjerojatno zbog 'udaje' HŽ-Cargo-a? A glavna tema razgovora i opet je plin: „Do sada dogovoreni i ostvareni kontakti nisu nimalo loši i nadam se da će biti i većih, mislim da su vrata otvorena. Turkmenistan je jedan od najvećih izvoznika plina i u kontekstu krize oko opskrbe ruskim plinom, otvaranje novih i boljih kontakata s tom zemljom važno je i zbog vlastite energetske neovisnosti“, rekao je Josipović u stilu pravog gospodarstvenika.
 
Neumoran je naš Ivo Josipović, evo njega – gospodarstvenika ovih dana i u Americi kako bi s ekološki rizičnim Exxonom dogovorio gdje ćemo početi bušiti naš prelijepi Jadran ne bi li došli do toliko željenih i potrebnih nam energenata, plina i prljave nafte!? Ruski 'Južni tok', Azerbajdžan, Kazahstan, Turkmenistan, Katar – ukapljeni plin, američki bušački investitori, cijela je to atraktivna plejada potencijalnih strateških partnera opskrbljivača energentima; velike su to 'dude-varalice' naših bla, bla investicija koje nikako da započnu! A evo nam i gospodarskog ministra Ivana Vrdoljaka, osuo on paljbu po partneru nam MOL-u koji je kroz desetak godina, kaže on, upropastio INA-u za stravičnih 6 milijardi dolara, jer, pala je proizvodnja, pala potrošnja za trideset posto, izostale su investicije u zapuštenu Sisačku rafineriju, u Riječku na Urinju, nema novih plinskih i naftnih bušotina po Podravini i Slavoniji, po 'Arkanovim' Đeletovcima, ajme!
 
A što će nam plin kad ga imamo i 'za izvoz'? Čitamo i pitamo se čemu ova plinska euforija, jer: INA bi na neiskorištenom plinu(?) u plinskom skladištu 'Okoli' mogla izgubiti pola milijarde kuna!? „Prevelika fleksibilnost u isporukama plina HEP-u izrazito šteti INA-i, koja dnevno može imati i pola milijuna m3 plina viška, kojeg ne smije izvoziti ali ga nema gdje ni plasirati“, upozorava direktorica Prirodnog plina Davorka Tancer upozoravajući da će se INA suočiti s mogućnošću da zatvara plinska ležišta ili spaljuje plin na baklji jer joj nije dozvoljen izvoz plina, a nema ni pristup plinskom skladištu 'Okoli'. Tu je i ogroman problem od 200 milijuna m3 INA-inog nepovučenog plina u plinskom skladištu, na kojem bi kompanija (INA) mogla izgubiti i pola milijarde kuna. Eto, to je naša gospodarstvena svakodnevnica u kojoj se ne zna 'tko pije a tko plaća'. Doduše, ipak zna se, sve će to narod platiti a višak plina ćemo spaliti jer nikomu ne treba uistinu, tragikomično, bezglavo!
 

Damir Kalafatić

Povezane objave

Aleksandar Stanković – veleizdajnik

HF

Vladu od nezadovoljstva ne će ni tenkovi spasiti

HF

Hrvatskom vlada medijska mafija

HF

Jelena Lovrić amnestira pokolj u Borovu Selu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više