Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

HDZ napokon prihvatio Tomislava Karamarka

Govor u Velikom Trgovišću je govor velikih vođa

 
 
Sudeći po govoru Tomislava Karamarka prigodom HDZ-ova obilježavanja 92. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prošle srijede u Velikom Trgovišću, predsjednik HDZ-a je definitivno prihvaćen za čelnika stranke. Ne znam koliki je postotak članova HDZ-a o Karamarku imao negativno mišljenje ali sigurno taj postotak nije bio malen. Kampanja protiv njega od početka očekivano su vodili politički protivnici HDZ-a, dio članova HDZ-a koji je bio gubitnikom na unutarstranačkim izborima a po svoj prilici nije "mirisao" ni dijelu povratnika iz Hrvatskoga bloka zbog toga što ga je Ivo Sanader postavio ministrom unutarnjih poslova a u grijeh mu se uspisivao i rad u kabinetu Stipe Mesića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/05/tomislav-karamarko-201.jpg
Protivnici HDZ-a su kontinuirano usađivali predrasude prema Karamarku među svojim pristalicama ali i među članovima HDZ-a.  Ustrajno se ponavljalo da je najnepopularniji od hrvatskih političara, da nije dobar govornik, da ima odmak od doktrine provoga hrvatskog predsjednika, da nije dovoljno desničar itd. Meni se čini da je on svega toga itekako bio svjestan te je bio prisiljen braniti se od takvih optužbi,  poraditi na poboljšanju svojih javnih nastupa, pozivati se češće na prvoga hrvatskog predsjednika, isticati demokršćansku, konzervativnu, desnu retoriku.
 
Svojim nastupom i sadržajem svog govora u Velikom Trgovišću pred nazočnim, uglavnom utemljitemljima HDZ-a kojih nije bio malen broj, Karamarko je jednostavno rekao da HDZ ima svoju ideologiju i da nema stranke bez ideologije. HDZ se temelji na doktrini dr. Franje Tuđmana koja uzima ono najbolje što je baštinio hrvatski narod. HDZ nije neka ukočena, zadrta primitivna stranka niti je potrebno da njen predsjednik bude puka imitacija prvog hrvatskog predsjednika. Nije govorio ni o „tuđmanizmu“ ni o „detuđmanizaciji“ i „retuđmanizaciji“ nego o nekim temeljnim postavkama doktrine dr. Franje Tuđmana. Naglasio je nužnost očuvanja hrvatske države i njenog hrvatskog karaktera jer bez svoje suverene državne, hrvatskom narodu bi prijetilo ubrzano nestajanje. Toga su bili svjesni Hrvati u domovini ali i Hrvati u iseljeništvu. Jednom je to u uvodniku „Nove Hrvatske“ urednik, koji je inače birao izraze, ipak upotrijebio opće uvjerenje da je „narod bez države, govno na kiši“.
 
Nije slučajno SDP, čim je 2000. osvojio vlast, odmah nametnuo izmjenu naziva Hrvatskoga državnog sabora u Hrvatski sabor. Iz doktrine dr. Franje Tuđmana, Karamarko je naglasio jedinstvo hrvatskog naroda i brigu za svaki dio hrvatskog naroda: hrvatski narod u Hrvatskoj, BiH, hrvatske m manjine u susjednim zemljama i hrvatsko useljeništvo. Današnja, suverena hrvatska država, ne veže se ni na Pavelića ni na Titu nego na dr. Franju Tuđmana, rekao je Karamarko.
 
Nije se bojao reći da je poželjna u Hrvatskoj i socijaldemokratska stranka koje sada u Hrvatskoj nema jer oni koji se nazivaju socijaldemokratskom partijom, djelima pokazuju da su zapravo liberali. Hrvatska demokratska zajednica već i zbog  krakteristika svog članstva sigurno je socijalno osjetljivija i demokratskija od stranaka koje se drže bližim radnicima, seljacima i općenito slabije stojećim državljanima.  Već na prvi pogled u registar utemeljitelja HDZ-a u Zagrebu otkriva se da najveći dio od preko 32.000 utemeljitelja u Zagrebu, čine ljudi radničkih zanimanja i seljaci.
http://rhzk.hr/wp-content/uploads/2013/05/kip-dr-franjo-tu%C4%91man-3.jpg
Koliko lideri vode, toliko i slijede težnje naroda. Toga je bio svjestan i kardinal Alojzije Stepinac koji je na komunističkom sudu 1946.  izjavio: „…Hrvatski narod se plebiscitarno izjasnio za hrvatsku državu i ja bih bio ništarija, kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda, koji bijaše rob u bivšoj Jugoslaviji…" Karamarko u svom nastupu i govoru nije isticao sebe niti je stvarao dojam da je on vođa koji će biti spasitelj Hrvatske nego jednostavno lider stranke na kojoj je odgovornosti iskoristiti sve svoje snage za ostvarivanje ciljeva cijele hrvatske nacije. Hrvatska u novom okruženju suočava se s novim opasnostima i izazovima.
 
HDZ i oni koji ga vode, ne mogu sebi dopustiti odmaranje na staroj slavi.  U ratu se gine ali su neprijatelji uočljiviji. U okolnostima u kojima se Hrvatska danas nalazi, Hrvatskoj se na sofisticiraniji način nameću tuđi interesi. Nameću joj se zakoni i pravila koji nisu nužno u njezinu interesu. Susjed kojeg sam potsjetio na izbore za zastupnike iz Hrvatske u Europski parlament nezainteresirano mi je odgovorio: Što ja imam od toga? Sebi je odgovorio da on od toga nema ništa i da ga se izbori ne tiču. Bojim se da je takvih previše u Hrvatskoj. Tko god ih bude htio pokrenuti, bit će nepopularan. Nadam se da će novi hrvatski lideri između popularnosti i učinkovitosti,  izabrati učinkovitost.
 
Vid Hinković

Povezane objave

Budimo objektivni, predsjednik Milanović nije ništa loše rekao

hrvatski-fokus

Inoslav Bešker i njegov ljubimac Tito

hrvatski-fokus

A sada valja spašavati Hrvatsku od Milanovića

HF

Plenkovićeva cenzura – najjača cenzura

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više