Hrvatski Fokus

Nekako se uklopio u trodnevnu srbijansku žalost za dobrim anonimnim stradalim Srbima

 
 
Otišao Dobrica Ćosić partizanskoga imena Gedža, srpski pisac, a naročito ideolog srpskog neonacizma. Bješe poprilično star, premašio lapot preko svake srpske statističke mjere. Možda je već bio izgubio sam svaku nadu da će umrijeti. No, zapravo i nije uspio mirno prijeći preko rijeke. Odnijele ga Morave, Kolubara i mnoge druge srpske rijeke i potoci. Skoro nevjerojatno, ali sve same doslovce i izvorno i na izvoru – čisto srpske. Većina njih ni Srbima nisu ništa značile – do prošloga tjedna.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/05/dobrica-cosic-erih-kos-sanu-povreda-bubne-opne-pocasni-plotun-1328585176-35507.jpg
Za „hiljadugodišnje“ (A. Vučić) srpske kataklizme nestao i Dobrica. Preciznije, umro. Nisu ga Srbi, zauzeti povodnjem, stizali ni žalovati.  Nekako mi se čini kako im je u tom zlu to baš dobro došlo. Uklopit će se Dobrica u trodnevnu srbijansku žalost za dobrim anonimnim stradalim Srbima. Siguran sam kako je to prema njima ogromna nepravda. Najprije sama smrt, a zatim i žalovanje s Dobricom. Ali, Bože moj, daleko je pravda, a sunce je još dalje. Ako ga ništa ne sakrije, kriju ga oblaci.
 
Dobričin megaharp
 
Kažu, u novije vrijeme se oblaci mogu proizvesti, recimo tanji, deblji, kao i hamburgeri. Dere neki HARP, pravi oblake. Antene su mu i nedaleko Beograda. Zaigrale se navodno te antene pa donijele kišu, možda kolateralno i Hrvatskoj. Prema dostupnim podatcima žalovat će Srbija za manje od trideset stradalih dobrih Srba. Neka. Možda bi bilo dobro da žaluje onoliko dana koliko je dobrih  Srba postradalo. Nego taj Harp ako djeluje baš je jedno skoro ništa. Prema Harpu, kojega je osmislio Dobrica, čovjek čije je djelovanje u apsolutnoj suprotnosti s njegovim imenom, čovjek koji je opovrgao onu tisućljetnu nomen est omen. Osmislio je ideološki stroj, a zatim ga, uz svesrdnu pomoć drugih, pa i većine Srba, politički pokrenuo najprije za uništavanje bližih i daljih komšija i na koncu svoga naroda. I tako stotina tisuća. Nije za njima bilo ni minute državne srbijanske žalosti, pa čak ni za onim Srbijancima koji su se iz pohoda vraćali u crnim vrećama. Zbilja, koliko ih se tako vratilo? Ah, to je državna srpska tajna.
 
Dobrica Ćosić je glede toga bio za Srbe, ispostavilo se, kako doma, tako i u „rasejanju“ megaharp. U njegovom „stroju“ nisu samo smrtno stradavali desetci već desetine i stotine tisuća duša. Kakve poplave, klizišta i ine nesreće. Dobrica i njegovi akademici sanuisti, uz ostale pokrenuli su milijune. Što je on, i oni, više politički i ideološki djelovao to su „komšije“ više stradavale, a Srbija se smanjivala. Tisućljetni povodanj koji je ovih dana zahvatio Srbiju prema Dobričnom i drugova megaharpu, neka mi Bog oprosti, blaga je proljetna kišica.
 
Možda netko među Srbima iščita neki znak iz Dobričine sudbine odlaska s milenijskim povodnjem. Patrijarh Irenej, on zna zašto su Srbiju zahvatile poplave? Možda poslušaju Dobričinu zadnju poruku: Ne ratujte više! Tko zna. Pisci i njihovo djelo? Mnogi tzv. veliki pisci i filozofi diljem svijeta i vjekova u drugom segmentu svog života veći su gadovi od svih negativaca iz njihovih knjiga zajedno. S njima u društvu je i Dobrica Ćosić. U suvremenoj Hrvatskoj pratimo pak pojavu skupine malih pisaca, a velikog ološa. Tko zna koliko će nas to koštati.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Napad na Janicu napad je na Hrvatsku

HF

John Swinton o pokvarenosti novinara

hrvatski-fokus

DRUGI POGLED – Ljudi se ne žele cijepiti i zbog niskoga povjerenja u vlast i medije

hrvatski-fokus

Kod Agrokora nitko nije izuzet od krivnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više