Hrvatski Fokus
Hrvatska

Sanader je srušio Kolindu kako bi ustoličio Pusićku

Vesnin otac bio je istaknuti činovnik NDH, što na svoj način svjedoči o dobrim odnosima hrvatskih Židova i Ustaškog pokreta

 
 
Što god da napišete o bilo kome na našoj političkoj sceni, svjesno ili nesvjesno ulazite u sklisko područje homofobije i seksizma. Čuvena je izjava kontroverznog Ante Kovačevića o Vesni Pusić kao proizvodu tvrtke Hespo. Zoran Milanović i Slavko Linić ispali su obične babe tračare. Od stoljeća sedmog i prije njega, hrvatske su žene radile, gospodarile, rađale i odgajale djecu, stvarale, a hrvatski krkani jednostavno su to zažderali, zapili, prokockali i razdijelili okolo za sitne novce i nešto malo lošeg seksa sa strane. Žene dozrijevaju prije svojih muških vršnjaka, racionalnije su, ozbiljnije. U ovom tekstu namjerno sam zaobišao konkretnu Ružu Tomašić, jer u koaliciji s HDZ-om podržava Kolindu Grabar Kitarović, kao kandidata za novog predsjednika RH: Slično tome, izostavio sam i obiteljsku ikonu Željku Markić, jer se prema slijedećim izborima još uvijek nije javno odredila.   
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/06/20140410_140406a-georgia-asg.jpg
Kolinda Grabar Kitarović
 
Za razliku od svoje prelijepe sestre Ines, simpatična i prividno krhkija Mirela uvijek se nastojala nametnuti manje konvencionalnim sredstvima, naglašavanjem svoje osobnosti, prikrivajući svoju bogatu osobu i svoju osobnu ljepotu iza nekog progresivnog modnog trenda. Njena frizura i njena odjeća uvijek su predstavljali određenu cjelinu, čineći jedinstvenu skulpturu. Naravno da je to teško i da zahtijeva snažnu samosvijest glede vlastite osobnosti i svoje osobne prezentacije. Možemo li uspjeh Mirele Holy na izborima za Europski parlament gledati kao "efekt leptira"? Sretna je okolnost da je Mirela odrasla na zelenim brežuljcima Zagreba, preuzimajući odgovarajuću ekološku svijest. Usprkos neprihvatljivom komunističkom naslijeđu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ne vidim kvalitetniju sveučilišnu sredinu u Hrvatskoj za oblikovanje cjelovite osobe. Brojne ekološke škole i ekološke zahtjeve ne možete posve izbjeći na bilo kojem usmjerenju tog fakulteta, a na predivnim studijima sociologije i antropologije studenti imaju mogućnost pratiti balans od konkretnih znanstvenih istraživanja do modernih ekoloških i antropoloških teorija.   
 
Ne trebamo uvijek izbjegavati pohvale, niti trebamo biti ljubomorni što Mirela Holy ulazi u politiku posve čista obraza. Ovdje odgovorno tvrdim da se obitelj Holy situirala još za Jugoslavije, iskazujući poduzetničku okretnost u građevinarstvu i nekretninama. Podsjetit ću vas da je tadašnji Zagreb čuvao svoju zelenu podsljemensku zonu kroz komunistički institut jednog prava korištenja po osobi, glede izgradnje obiteljske kuće na građevinskoj parceli u vlasništvu te osobe. Tada sam osobno podigao svoju obiteljsku kuću na susjedovo ime, da bih je prenio na svoje ime "kupujući" je izgrađenu. Međusobno ljudsko povjerenje zaobilazilo je namjerne demografske zapreke. Ovdje odgovorno tvrdim da je obitelj Holy bila ugledna u svome životnom okruženju, i da je slovila kao poštena. Imutak se stvarao kroz tadašnje mogućnosti, strpljivim zaobilaženjem zapreka, a sve je morao pratiti veliki rad. Tada smo svi praktično opljačkali državu kroz kredite u domaćoj valuti i s fiksnom kamatom, u uvjetima velike inflacije. Država je na tim kreditima gubila, ali je došlo do velikog privrednog razvoja, na svim nivoima, što bi trebalo prezentirati današnjim "liberalima", koji osporavaju opravdane zahtjeve udruge Franak.
 
Mirelina sestra Ines udala se za korektnog poduzetnika Igora Miheteca iz poštene hrvatske obitelji na zagrebačkom Gornjem Bukovcu, koja poznaje samo rad, od jutra do mraka. Ines je vedra osoba, koja svakome podari osmijeh, koja zgodno uparuje srdačno i fino ophođenje. Njen suprug Igor zapravo je odrastao u Kanadi, gdje je stekao drugačiji odnos prema konkretnom radu. Takve ljude izbjegavam, da me ne inficiraju svojim "radoholyčarskim" sklonostima. Češko korijenje loze Holy unosi ugođaj srednje Europe, a s imenima djece ostavlja se trag o podrijetlu, što je sve zajedno prihvatljivo i skladno, estetski i kulturno osvježavajuće, i nimalo ne narušava hrvatski karakter obitelji. Tako su Mirelini nećaci Sven i Lan, što lijepo zvuči i unosi simpatičnu promjenu. Koliko znam, Sven pokušava poput njegovog djeda Jože osigurati svoju egzistenciju u Kanadi. Nadajmo se da će uspjeti i uskoro se vratiti u svoju Hrvatsku, poput njegovog oca.
 
Zrela ljepota Kolinde Grabar Kitarović
 
Bez Hrvata se ne može, jer se navodno u raju govori hrvatski jezik, ali što to znaju biti jezično i komunikacijski teški ljudi, toga nema nigdje. Krkanima je najedanput problem što je Kolinda lijepa. Pa dobro, nađite neku ostarjelu babuskaru i suprotstavite je kozmetički izblijeđenom drugu Josipoviću, na slijedećim predsjedničkim izborima. Žena izgleda svjetski, govori svjetske jezike, ima debelo iskustvo u svjetskim institucijama i uvijek je bila dovoljno autonomna u odnosu na šefa HDZ-a. Ljepotu joj je podario nepravedni Bog, a nacija bi se konačno trebala odrediti prema Ivi Sanaderu i svim tim njegovim egzistencijalnim i seksualnim usmjerenjima, o kojima se toliko priča i još više sudi, bez valjanih argumenata.
 
Ako je Ivo Sanader opaki dalmoški muškadin, Kolinda je godila njegovom oku, ali je za neke visoke funkcije zadovoljila formalne uvjete. S druge strane, ako je Sanader homoseksualac, kako ga "moderniziraju" neke strane obavještajne linije, a napose slovensko obavještajno podzemlje, onda se homoseksualcima odvratna Kolinda uspela zahvaljujući svojim stručnim sposobnostima, a Zoran Milanović zahvaljujući svom izgledu muškadina. Ruža Tomašić svjedoči da se Kolinda Grabar Kitarović jedina direktno suprotstavljala Ivi Sanaderu, dok je bila ministrica resora europskih integracija. Kolinda se uspela do ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, da bi tu dužnosti napustila početkom 2008. upravo zbog neslaganja s Ivom Sanaderom. Zanimljivo, nakon toga je uslijedila promocija Vesne Pusić na čelo Saborskog odbora za europske integracije, sve uz podršku Ive Sanadera! Pregovore za pridruživanje EU-u započela je Kolinda.
 
Koliko znam, Kolinda je sklona provesti svoj godišnji odmor na ovome prostoru i u osami domaćih brda, sklanjajući se od civilizacijske gužve, najčešće na rubu nekog mjesta poput Šujice, koje poštuje privatnost. Nitko Kolindu nije vidio sa švalerom ili u neprimjerenom druženju. Niti u bilo kakvom frenetičnom i/ili nekontroliranom slavlju. Žena je jednostavno uravnotežena, a ako svojim izgledom drži na distanci muške predatore, svaka joj čast. Da sam šef NATO-a uvijek bi u svoje okruženje radije uzeo Kolindu, nego bilo kojeg hrvatskog generala, koji su svi redom krkani i ružni muškarci, da maršale RH ne spominjemo. Nije dobro kada naše generale proganjaju sumnjivi tribunali, ali nije lijepo za čuti da su na bojišnici stradali toliki branitelji, a niti jedan general, što je zbog njihovog fizičkog izgleda estetski nedopustivo. I tko je od tih junaka fizički nasrnuo na Stipu Mesića, nakon što ih je desetogodišnji maršal RH umirovio. Blagi Bože, možda si pravedan, ali često radiš cirkus od naše nacionalne nesreće! Čime smo to zaslužili sve te maršale ovog prostora?
http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/REGION/Hrvatska/vesna%20pusic.jpg
Vesna Pusić
 
Kolinda Grabar Kitarović diplomirala je 1993. engleski jezik i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završila je dvogodišnji poslijediplomski studij iz međunarodnih odnosa. Usporedbe radi, u Jutarnjem listu od 18. siječnja 2007. nalazimo da je Đurđa Adlešić 1989. završila Pedagošku akademiju u Banjoj Luci. Prema diplomi koju je Jutarnji dobio na uvid u Arhivu RS-a, Đurđa Adlešić završila je izvanredan studij i dobila zvanje "nastavnika srpskohrvatskog i hrvatskosrpskog jezika i književnosti jugoslavenskih naroda" kao višu stručnu spremu. Navodno je Đurđa Adlešić prije par godina završila studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predlažem da se političarima zabrani znanstveno napredovanje za vrijeme obavljanja neke zahtjevne dužnosti.
 
Karijerna Vesna Pusić
 
Za razliku od osoba koje su studirale uz rad, Vesna Pusić ima jači sveučilišni status. Odvjetnik Željko Olujić tvrdi da joj fale dva razreda srednje škole! Ima li tu muške ljubomore? Olujić mora ostaviti mogućnost da su talentirani učenici preskakali razrede, a po izdržljivosti Vesne Pusić na političkoj sceni ne može se reći da žena nema soli u glavi i da su joj bili problem razredi srednje škole. Isto tako, ne bih se posve oslonio na jugoslavenski identitet Vesne Pusić, koji joj često prigovaramo, najčešće zahvaljujući njenom bratu Zoranu, koji nam skoro dnevno prisjeda sa svojim besmislenim izjavama, koje su na rubu protuhrvatskog aktivizma. Ruku na srce, Vesna Pusić je zagrebačka cura, koja se kulturološki formirala podno Gradeca. Njena obitelj po očevoj liniji vuče dugo zagrebačko korijenje, a njen otac bio je istaknuti činovnik NDH, koji na svoj način svjedoči o dobrim odnosima hrvatskih Židova i Ustaškog pokreta, prije prihvaćanja njemačkih rasnih zakona. Vesna Pusić trenutačno je po funkciji druga osoba u Hrvatskoj – ona prezentira Hrvatsku, što će značajno djelovati na konačno dovršavanje njenog identiteta kao temeljno hrvatskog. Nadajmo se da će s vremenom odbaciti svoje promašene i štetne izjave o nedopustivom hrvatskom angažmanu u BiH, za vrijeme agresije Srbije, posrbljene JNA i paravojnih srpskih milicija.
 
Od premijera, njegove desne ručice, pa do nekih predsjedničkih kandidata i bivše premijerke, sve je njih na neki način promovirao Ivo Sanader. Vesna Pusić iskoristila je HDZ-ovu glupost da oporbi prepusti mjesto predsjednika saborske čete za podjarmljivanje od strane EU-a. Na parlamentarnim izborima potučena Vesna Pusić tako se održala u vrhu RH, što nam u konačnici može koristiti, jer je relativno obrazovana i dobro umrežena, na svjetskom nivou. Navodno se ovih dana sklanja povratku Radimira Čačića i očajnički traži visoku poziciju u međunarodnim institucijama. Da je sjedila pored Čačića prilikom njegove kobne nesrće u Mađarskoj, Pusićki ne bi palo na pamet da ga izbaci iz stranke. Prisjetimo se da je Vesna Pusić prekinula očijukanje HDZ-a i SDS-a, kada su hrvatski udbaši namjeravali svojim koalicijskim partnerima pokloniti kulturnu autonomiju za srpske općine u Hrvatskoj, koja je onda trebala poslužiti za raskopavanje Hrvatske. Dakle, integritet Hrvatske spasila je "Jugoslavenka" Pusić, a veliki "domoljubi" prodali bi nas za još jedan mandat.   
 
Problem Vesne Pusić nije ona sama, koliko suradnici i krkani kojima se okružila, od Stipe Mesića do Joze Radoša. Očigledno je Vesna Pusić prihvatila političkog gubitnika iz HSLS-a da gurne dublje u sjenu svoju osobnu konkurenciju u HNS-u. Slično je postigao Zoran Milanović u SDP-u otvaranjem većeg prostora HNS-u unutar koalicije Kukuriku, većeg nego što mu pripada u odnosu na HNS-ovu slabašnu izbornu bazu. U tjedniku 7dnevno Radoš je prozvan zbog opstruiranja obavještajne suradnje Hrvatske i SAD. Navodno je nezakonito deklasificirao i Globusu prepustio povjerljiv transkript razgovora između Slobodana Miloševića i Billa Clintona.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzk3nqbK260K98pBK_x5kWbeNm-0xHFIya4yB-zPRu9l7M4Nq0Ww
Trgovac oružjem Zvonko Zubak optužio je Radoševog pomoćnika Mladena Ružmana, time posredno i Jozu Radoša, da su tražili mito u zamjenu za potvrdu da je MORH-u isporučen ruski raketni sustava S-300. Bilo je to vrijeme kada se toleriralo svako prikupljanje novca za stranačke potrebe, vrijeme kada se tako pravdala korupcija. Nakon što je postavljen za ministra Obrane, ispred Budiše i HSLS-a, Jozo Radoš uzeo je Mladena Ružmana za svog pomoćnika za SIS, a za načelnika SIS-a imenovao Davora Bišćana, da bi šef njegovog Radoševog kabineta postao Ante Damjanović. Prirodno tome, pojavile su se crne liste, pa su degradirane stotine domoljuba, sve pod javnom kampanjom da su kriminalci, čime im se blokiralo svako daljnje zaposlenje i svaki društveni život. Tada je otvoren prostor djelatnicima i šefovima SIS-a koji su pokrali operativnu blagajnu te kontraobavještajne zaštite. Sličnu je potrebu krcanja svojim kadrovima iskazala i Vesna Pusić. Koalicija Kukuriku na neki je način slika obavještajno provaljenog Hrvatskog proljeća, uz manjak dobronamjernih osoba.
 
Tek što se kroatizirala, Vesnu Pusić okružili su isti "hrvatski" krkani, lovci na vlast iz takozvane "Zavjereničke skupine iz Sesvetskog Kraljevca", koju spominje Jasna Babić u svojoj knjizi "Urota Blaškić". Isti su likovi bez da trepnu počinili veleizdaju i haaškom Tribunalu isporučili brojne povjerljive dokumente RH, sve pod izgovorom obrane Tihomira Blaškića. Postavljena je za Hrvatsku najgora koncepcija, da se Tihomir Blaškić obrani kroz optuživanje Franje Tuđmana, što je odgovaralo određenim međunarodnim centrima moći, pa su "liberali" praktično postali strana operativa. Istovremeno je Dražen Budiša učinio katastrofalnu stratešku pogrešku, pokušavajući imitirati Franju Tuđmana – u drugoj polovici 90-tih svjesno se ili nesvjesno okružio štićenicima Josipa Perkovića i Stipe Mesića, koji su se nakon kasnijeg izbornog debakla HSLS-a ubacili u topologiju HNS – Stipe Mesić. Udbaši su uskoro odbacili Budišu i ostavili ga da politički krepa, prezentirajući ga kao gubitnika, koji je više puta iskazao političku nesposobnost. Isti lovci na vlast kruže od stranke do stranke, pa se ovih dana najvjerojatnije prekrcavaju u projekt Mirele Holy. Proći će desetljeća prije nego što će otuđeni politički inženjering dozvoliti da narod bira svoje predstavnike.
 
Lijeva Nansi Tireli
 
Žena svojim izgledom i držanjem ulijeva povjerenje. Nansi Tireli je vedra Istranka, rodom iz našeg Labina, antičke Albone. Grad je to velike povijesti. Godine 1921. izbila je pobuna labinskih rudara. Tako je nastala famozna Labinska republika, koja je ugušena nakon 40 dana slobode i rudarske potrage za idealnom društvenom formacijom. Labin je ponovno okupiran 1945. u sjeni partizanskog pohoda na Trst. Nansi Tireli je majka dvoje djece, ekonomistica je i obrtnica. "Voli duge književne forme, dobra vina i mudre razgovore." Kaže da je pobornica evolucije i buđenja uspavanih dijelova moždanih vijuga. Ponekad je mudro ne vidjeti sve. Ne znam kako to vama izgleda, ali Nansi Tireli pokazuje veliku svježinu za osobu rođenu tijekom jugoslavenske privredne reforme. Po meni je dobitna kombinacija za lijevu Stranku rada, za Hrvatsku i hrvatsku ljevicu u cjelini. Usprkos trenutnoj krizi laburista, na slijedećim parlamentarnim izborima osvojit će barem 10 zastupničkih mandata. Dragutin Lesar bio je kvalitetan saborski zastupnik i jednako kvalitetan šef stranke, ali Hrvati imaju taj naslijeđeni "defekt" iz svog matrijarhata, pa podsvjesno traže majku i ženu koja može biti autoritet, što je velik problem za SDP i HNS, koji nam u tom smislu nude jedva pokretne bakice. Nadajmo se da će Milanka Opačić preuzeti SDP.
    
"I nakon Tita, Tito" – bune se neki ogranci Hrvatskih laburista. Nansi Tireli uvijek se držala labinske povijesne linije. "Lijevo smo, za radnika, za čovjeka, za jednakost." Hoće li Dragutin Lesar proći poput Radimira Čačića i Ive Sanadera, kada su te naivčine napustile čelne pozicije u svojim strankama? Koliko čujem, Dragutin Lesar krije se u Austriji, ili tu negdje. Zašto se jednostavno ne preda DORH-u? Nešto će mu već pakovati. Kada se vrati u igru i otvoreno iskaže ambicije da ponovno preuzme Hrvatske laburiste, bit će frke. Lesaru je nemoguće podmetnuti da je prodao Inu. "Lesar je jedan od najkvalitetnijih političara koje Hrvatska ima" – pošteno danas priznaje Tireli. Fali nam ono znakovito "Kud Lesar, tud i ja".
 
"Pišem poeziju koju sam objavljivala na književnom i dijalektalnom izričaju, slikam, glumim u predstavi 'Ženski Sabor va Labine', pilim drva, obrađujem vlastiti vrt, proizvodim vino, u kući sve radim sama, sve osim električnih instalacija, zidam, postavljam pločice, farbam." -izjavila je Tireli, očigledno vična radu na crno. Nikoga ne smeta što žena sama zida svoju zidove i svoju privatnost, ako uredno plaća porez. I još ima dugu političku karijeru. I još nam prijeti sa svojom dugovječnošću. U redu, neka joj tako bude. Jedno je ipak opasnost za hrvatsko radništvo: "Želja mi je zalagati se za boljitak obrtnika, malih i srednjih poduzetnika". Slaže se s preporukama Europske komisije glede kvalitetnijeg preusmjeravanja socijalne pomoći, "a ne da socijalnu pomoć dobivaju oni koji dolaze u mercedesima". Hrvatske cure jako su poduzetne.  Nikako nemojte smetnuti sa uma pozitivnu činjenicu da uspinjanje neke hrvatske cure znači pad nekog hrvatskog krkana. 
 

Tvrtko Dolić  

Povezane objave

Živimo u divljem braku politike i struke

HF

Sjećanje na beogradske studentske dane

HF

Pressica

HF

Gospođo Opačić i vama slični, koliko Vam traje tjedan?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više