Hrvatski Fokus

U svim demokratskim državama u ovakvoj situaciji Vlada bi podnijela ostavku

 
 
"NIKAD GORE" preko cijele naslovne stranice Jutarnji list definira stanje u Hrvatskoj. Da bi to konkretizirao u podnaslovu tvrdi: HRVATSKA EKONOMIJA JE NAJGORA U EU, GORA OD GRČKE, VLADA JE PRESPORA, PRIVATNICI MRTVI, SOCIJALNA KATASTROFA.

Zoran Milanović najnepopularniji od kada je došao na vlast

U idućem broju Jutarnji list preko cijele naslovne stranice donosi naslov: "GLAD I BIJEDA" s tvrdnjom da siromašnim nikada nije bilo gore nego sada. U jednom od brojeva Jutarnji list donosi rezultate istraživanja javnog mijenja u Hrvatskoj te tvrdi "MILANOVIĆ JE NAJNEPOPULARNIJI PREMIJER U POVIJESTI" te tvrdi da HDZ uvjerljivo vodi ispred SDP-a a da je podrška Vladi pala na svega 17 %. Dakle, Jutarnji list koji nazivaju Vladin bilten, koji je stalno neargumentirano veliča Vladu i skrivao neuspjehe jer mu je Vlada oprostila stotine milijona duga iz dana u dan opisuje politiku Milanovićeve Vlade kao katastrofalno a stanje u zemlji alarmantno. Ako tako piše Jutarnji list nije teško zaključiti da je stanje još gore i da Hrvatsku ova Vlada vodi u propast odnosno da je Kukuriku koalicija izgubila svaki legimitet.
 
U svim demokratskim zemljama u ovakvoj situaciji zbog katastrofalnog stanja i gubljenja legimiteta Vlada bi podnijela ostavku i raspisala prijevremene izbore. Ako to ne bi učinila Vlada to bi onda učinio predsjednik Republike koji je odgovoran za stanje u Hrvatskoj. Dakle, stanje u državi toliko je alarmantno i teško da su prijevremeni izbori nužnost, jedini spas. Nažalost, umjesto da u  skladu sa svojim ustavnim ovlastima i dužnostima predsjednik Josipović raspiše prijevremene izbore kako bi spasio Hrvatsku on radi upravo suprotno, pomaže Vladi kako bi spriječio prijevremene izbore i održao na vlasti Kukuriku koaliciju još punih 18 mjeseci što je dovoljno da se Hrvatska strmoglavi u provaliju iz koje se godinama neće moći izvući. Da bude sve još strašnije Kukuriku koalicija besramno najavljuje da će odustati od bilo kakvih reformi te da ju jedino zanima kako PR-om i napadima na HDZ sačuvati vlast 18 mjeseci.
 
Država tone, a oni slave zločinca Titu
 
Da opet citiram Jutarnji list od 30. lipnja koji donosi članak pod naslovom "NEMA REFORMI SAMO PR POTEZI I NAPADI NA HDZ" s nadnaslovom "MILANOVIĆEVA STRATEGIJA ZA POVRATAK REJTINGA SDP-u". Dakle, oni žele očuvati vlast  i ne žele ništa poduzeti da se problemi rješavaju, da se provedu nužne reforme. Dakle, može se reći da ta strategija Kukuriku koalicije odustajanja od svih reformi i nužnih promjena te obnavljanje ideoloških borbi i napadima na HDZ najgore što nam se može dogoditi. Dakle, umjesto rješavanja problema i nužnih reformi Kukuriku koalicija i predsjednik države otvaraju nove ideološke borbe i sukobe. U šumi Brezovica kod Siska i Ivo Josipović i Zoran Milanović umjesto programa rješavanja gospodarskih, socijalnih i drugih problema kao glavno pitanje i glavni zadatak istakli su povratak titoizmu i obrani Titina poprsja u predsjedničkim dvorima.  
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/07/988056_28-03.jpg
Ovih dana na istoj liniji javio se i bivši predsjednik Stipe Mesić, počasni predsjednik antifašista koji vidi izlaz u povratku na titoizam i socijalizam s ljudskim likom i koji smatra kao i Josipović i Milanović da je glavni problem u Hrvatskoj ideološke naravi te da  se povratkom na titoizam i obranu titoizma mogu stvoriti uvjete za održavanje sadašnje vlasti. Dakle, vlast neće rješavati gospodarske probleme, neće provodi nužne reforme nego će se baviti ideološkim pitanjima i obnavljanjem ideoloških sukoba. Nije ih sram to javno reći. I predsjednik Josipović u strahu od prijevremenih izbora sve čini da održi takvu nenarodnu vlast koja vodi Hrvatsku u propast. Josipović ništa drugo ne radi nego se bavi promidžbom i koristi svoju dužnost predsjednika kako bi na račun proračuna i poreznih obveznika cijelu svoju funkciju stavio u ostvarivanje jedinog cilja, dobivanje drugog mandata. Iako predsjednička kampanja nije počela, još su daleko predsjednički izbori on se ponaša kao da su izbori već sutra, pojavljuje se na raznim  televizijama i medijima nekoliko puta dnevno, stalno govori ali nikada ništa ne kaže, ide kao pčelica maja od događaja do događaja, "od cvijeta do cvijeta", mnogo ječi i zveči ali izbjegava povući bilo koji potez koji je dužan povući kao predsjednik države. On je po Ustavu dužan postaviti pitanje Vladi zašto ne rješava nagomilane probleme. Zašto izbjegava reforme i zašto sve što radi radi naopako, suprotno interesima hrvatskog naroda.
 
Hrvatska politika i vodeći političari bave se regijom i putuju po regiji i rješavaju regionalne probleme a ne bave se Europskom unijom. Zato je nakon godinu dana u Europskoj uniji Hrvatska u težem položaju nego što je bila prije godinu dana. Ne samo da je pogrešno hrvatska vanjska politika usmjerena na regiju a ne na Europsku uniju nego su i pokidane tradicionalne veze sa pravim strateškim parterima i povijesnim prijateljima hrvatskog naroda a uspostavljenje su čvrste veze sa britanskom politikom koja je uvijek bila protiv nacionalnih interesa hrvatskog naroda. Angela Merkel prima Aleksandra Vučića sa svim počastima a izbjegava susret sa Zoranom Milanovićev u Dubrovniku. Vesna Pusić odbija se susresti jer navodno nema vremena sa zamjenikom gospođe Merkel  njemačkim ministrom gospodarstva s Igmarom Gabrijelom. A Nijemci nude velike investicijske projekte koji mogu ne samo Hrvatsku izvući iz gospodarske krize nego i Hrvatsku čvrsto gospodarski integrirati u gospodarski srednjeeuropski i europski prostor. Riječ je o projektima nizinske pruge Rijeka.
 
Zagreb, energetskim projektima, ulaganjima u turizam i projektima malih i srednjih poduzeća. Za neke od tih projekata poput modernizacije željezničke mreže moguće je dobiti čak 85 % sredstava iz EU fondova. Gospođa Pusić kao eksponent britanske politike i zapadnog balkanskog regiona ne radi to slučajno nego s ciljem onemogućavanja njemačkog prodora na Balkan što je glavni cilj britanske politike. Umjesto orijentacije na Europsku uniju i Njemačku Hrvatska traži načina da hrvatsko tržište otvori Rusima koji vrlo uspješno kupuju Hrvatsku. Ruska nacionalna banka ušla je s velikim novcima u Agrokor, Rusi žele kupiti Inu, naftovod i sve što se može kupiti a od strateškog je interesa. Vesna Pusić i Vrdoljak rade na tome što će još više produbiti sukob sa Njemačkom i Sjedinjenim Američkim Državama te ozbiljno dovesti u pitanje smisao ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Umjesto da koristimo članstvo u Europskoj uniji Hrvatska traži investicije u islamskim zemljama i Rusiji i dolasku kapitala nedefiniranog podrijetla koji dovode u pitanje pripadnost i integraciju Hrvatske ne samo u Europsku uniju nego i suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama kao strateškim partnerom.
http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/142974/i/1/tad-jos.jpghttp://static.limundoslike.com/slika-TITOVA-BISTA--41923209v288h216.jpg
Dakle, ova Vlada i predsjednik Josipović ne samo s Lex Perkovićem, nego i cijelom svojom politikom s predsjednikom Republike ugrožava hrvatske nacionalne interese. Hrvatska pokušava ugurati i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu mimo kriterija u Europsku uniju ne postavljajući ni jedan uvjet za svoju podršku. Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Srbija je obnovila sve svoje grozne lažne optužbe protiv Hrvatske tretirajući današnju Hrvatsku kao ustašku Hrvatsku. U Srbiji je rehabilitirano četništvo i velikosrpska politika. Dodik ovih dana ponovno najavljuje odcjepljenje Republike srpske što je jedan od ciljeva Memoranduma 2 velikosrpske politike. Vlada i dalje u Vukovaru inzistira na ćirilici pod firmom borbe za prava nacionalne manjine a ustvari radi na stvaranju uvjeta za provođenje jednog od bitnih ciljeva Memoranduma 2 velikosrpske politike, obilježavanja Vukovara kao srpskog grada. I Josipović i Vesna Pusić tropoljupcem se pozdravljaju s Nikolićem i Vučićem kao velikim prijateljima Dakle, guraju četničku a ne demokratsku Srbiju u Europsku uniju. Hrvatski političari ne traže da mijenja svoju politiku, prihvaćaju velikosrpsku i britansku strategiju pretvaranja velikosrpske agresije u navodni građanski rat. Hrvatska politika je legalizirala Republiku Srpsku kao etnički čistu srpsku državu i faktično je odustala od podrške Hrvatima u borbi za ravnopravnost. Hrvatska ne želi jasno postaviti zahtjev da bez rješavanja nacionalnog pitanja Hrvata u Bosni Hercegovini neće podržati put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO.
 
Što treba raditi?
 
Pobjedom na trima izborima u zadnjih godinu dana HDZ je stekao ne samo legimitet i pravo da zatraži prijevremene izbore nego i obvezu da to mora učiniti. Taj zahtjev ne smije biti samo formalan i preko medija nego treba biti pripremljen i dokumentiran. HDZ treba zatražiti izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora na kojem bi se glasalo o nepovjerenju Vlade, treba dobro pripremiti argumentaciju i dokazati da bez promjene sadašnje vlasti ne samo Kukuriku koalicija nego i predsjednika države nema spasa za Hrvatsku. Treba pokazati i dokazati da svaki novi dan donosi nove probleme jer će svaki novi dan biti gore nego prošli dan a bolje nego budući dan. Treba narodu pokazati da ni on ne smije biti pasivan. Sigurno je da sadašnja vlast neće jer ima većinu u Saboru izglasati sama sebi nepovjerenje, da će braniti svoju vlast do kraja jer su svjesni da više neće nakon izbora biti u Saboru i na vlasti. Međutim, treba koristiti i druge demokratske borbe kako bi se natjerali na ostavku i prijevremene izbore.
Potrebno je odmah početi s pripremama za referendum kojim bi se ova vlast natjerala na prijevremene izbore zajedno s predsjedničkim izborima. Prikupljanje potpisa treba učiniti u isto vrijeme kada će se najesen prikupljati potpisi za referendum o promjeni izbornog sustava.  
 

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac, Katolički tjednik

Povezane objave

Cargo vlakići bez voznoga reda

HF

U Sloveniji i Srbiji Hrvati bez manjinskih prava

HF

Jesu li Crkvu preuzeli lijevi kadrovi?

HF

Pernartizacija i pernarizacija SDP-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više