Hrvatski Fokus
Hrvatska

Još Hrvatska ni propala dok mi živimo!

Na svečanosti u prigodi proslave 90. rođendana Vinka Vice Ostojića

 
 
Govor na proslavi 90. rođendana hrvatskoga junaka Vinka Vice Ostojića
Dragi Vinko!
Trebao bih sve to reći onako iz glave. Napamet. No, ne ću, pročitat ću ovih nekoliko prigodnih redaka kao što se čitaju plemićke povelje, napisane u jednu zoru koja puca. Znači, bit će dana. I, preko – devedeset! Čestitamo ti Zdenka i ja rođendan. Taj silni, nezaustavljivi. Nisu ga mogle zaustaviti sve te silne podštapalice koje si izbjegavao na sve moguće načine. Čak si sve to, sve te ratne i poratne priče, kojih si i ti autor, upisao u knjigu „Život hrvatskog paćenika“. Svaki bi od nas trebao s njom u ruci doći na tvoju proslavu. Na žalost, toga sam se sjetio tek jutros. U munjovozu. Prekasno. Ali, sad ti to velim.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/09/zvonimir.magdic.mala_.slika2_.jpg
Zvonimir Magdić
 
Sve druge riječi su, kako bi rekli nogometaši, a ti znaš da sam ja 'nogometaš', tehniciranje na mjestu. Opisao si, zapisao, pospremio za jedno uvjerljivije hrvatsko sutra. Svoj život. Koji je, jasno, život čitavoga hrvatskog naroda. To je čitav pečat ove devedesete obljetnice tvog življenja. Njemu na put nisu mogli stati ni tankovima ni Srbi ni komunisti. Niti bilo tko drugi. Ili treći. Junacima se ne slamaju krila. Bio si to, kroz sve vijeke vjekova – vitez. Hrvatski vojnik. Izdržljiv k'o velebitsko stijenje. Uporan. Nepokolebljiv. Bile su silne oluje, tajfuni i tsunamiji koji su mahali tvojim životom. Isprsio si se na krhkoj lađi Domagojevih strijelaca. I rekao sebi, ali i svima nama: „Još Hrvatska ni propala dok mi živimo.“
 
Izdržao si toliko toga. Kad se sve to čita, nema druge, nego ustati što ja predlažem baš sada, i stati mirno. I kriknuti poput Šimunića na Maksimiru: „Za dom – spremni!“ Nije bilo odstupnice. Ni milimetra. Uvijek na braniku domaje. Bilo gdje da živio, bilo gdje da lutao. Noseći uvijek hrvatski barjak. Još onda kad se u sve to zlokobno pucalo. Meni je uvijek bila duboka čast stajati kraj tebe. Nisam bio tih visina. I baš zato cijenim tvoja ratnička nebesa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/09/Mate_Cavar_i_Vinko_Vice_Ostojic.jpg
Mate Ćavar i Vinko Vice Ostojić
 
Dragoj Jadranki koju svi toliko volimo, tvojoj kćerci, unio si u život samog sebe. I sva tvoja predanja. I ona je tu, s nama, ja joj plješćem. I svi mi ostali. Poljubac je drugih, zaduženih za to. Bili ste velikani jednog pokreta koji se brisao i mecima i spužvom i toljagama i kaznionicama. Ti ih, najbolje znaš. Njihov odurni miris u tebi će vječno ostati. Nisi se dao. I evo, nagrada je samoh nebesa – tvoj sveti Ante, ako se ne varam, bili su uz tebe. Ti si bio njihov ovozemaljski, hrvatski jurišnik. I – ustaške vojnice. Otac, muž, Hrvat. Treba li više? Pa ovo je devedeset ljeta pred nama, tvojih. Nismo ni svjesni kolikih. Teških. Punih žestine. I borbe. Ali svetih. Sve si to izdržao. Vremena su curila, zvala se ovako ili onako. Ti si bio i ostao vjeran Kroaciji. I zakletvi hrvatskog vojnika: „Hrvatski vojnici jesmo jer vjerujemo u vječnost Nezavisne Države Hrvatske.“ Vinko, za Dom – spremni. Čekamo te na stotki. Nije daleko. Živio! Heil!
 

Zdenka i Zvonimir Magdić

Povezane objave

Prevlaka pred rješenjem?

HF

Luko Paljetak – moderni pjesnik staroga kova

hrvatski-fokus

Ako je doprinos oporbe zero, nula, onda je logično da je sav doprinos zasluga HDZ-a!

hrvatski-fokus

Lijeska

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više