Hrvatski Fokus

Je li počinjena nenadoknadiva pogrješka u američko-izraelskim odnosima?

 
 
Vijeće sigurnosti UN-a u petak, 23. prosinca 2016., prihvatilo je rezoluciju kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje na palestinskim teritorijima te se Izraelce poziva da prestanu s tom praksom. Za rezoluciju je glasovalo 14 država članica, a SAD, koji ima pravo veta, ostao je suzdržan omogućivši donošenje rezolucije. To je dovelo do velikoga nezadovoljstva u Tel Avivu i Jeruzalemu. Po je ponukalo izraelskoga ministra obrazovanja Naftalija Benneta da izjavi: „Vrijeme je za izbor između dviju alternativa: predaje naših teritorija ili našeg suvereniteta. Pokušali smo predati teritorije, nije išlo. Sad je vrijeme za suverenitet“, a izraelski glasnogovornik Emmanuel Nahshon pozvao je na Božić sve veleposlanike u Izraelu osim američkoga u Ministarstvo vanjskih poslova na Božić zbog „osobnih sastanaka“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2016/12/i.ytimg_.com_vi_mJhil6TAAIo_hqdefault.jpg
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ima 15 članica. Pet stalnih članica su Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, dok je deset nestalnih članica koje se izmjenuju svake dvije godine. Nestalne članice su: Egipat, Senegal, Japan, Urugvaj, Ukrajina, Angola, Novi Zeland, Španjolska, Malezija i Venezuela.
 
Prije dvije godine, 30. prosinca 2014. godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije izglasalo nacrt odluke o formiranju nezavisne države Palestine s prijestolnicom u Istočnom Jeruzalemu. Za rezoluciju o Palestini glasovalo je 8 članica, dvije su bile protiv, a pet je ostalo suzdržano. SAD i Australija su glasovali protiv rezolucije, a sada kada je Australija okončala mandat u Vijeću sigurnosti SAD je ostao usamljen i bilo je za očekivati da bi koncem ove 2016. godine rezolucija o Palestini mogla dobiti potrebnih devet glasova za. Prije dvije godine palestinski dužnosnici su izrazili skepsu da čak kad bi 14 članica glasovalo za, SAD bio zasigurno opet uložio veto. No, dogodilo se drukčije. Američka vlast na odlasku na čelu s predsjednikom Barackom Obamom, koji je punih osam godina svoje vladavine bio nenaklonjen Izraelu, nije uložio veto. I tako smo došli do nove krize na Bliskom istoku, i to u trenutku kada se u Siriji nazire kraj rata; Obamina administracija otvorila je novu ratnu frontu kojoj je teško nazrijeti kraj. I to unatoč tomu što je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump tražio od Obame da uloži veto na ovu spornu rezoluciju. Stoga ostaje pitanje, nije li ovim presedanom američki predsjednik na odlasku učinio nenadoknadivu pogrješku ne samo u američko-izraelskim odnosima.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Mate Mišo Kovač i srpski dječak-pjevač Žarko Pribaković

hrvatski-fokus

Proglasite isključivi gospodarski pojas na Jadranu

hrvatski-fokus

Nitko ne zna gdje je Hrvatska čitaonica!

HF

Nad Srijemom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više