Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Koncert u Rumi

U povodu 113. obljetnice djelovanja Hrvatskoga kulturno prosvjetnog društva "Matija Gubec"

 
 
Svečani koncert povodom 113. obljetnice djelovanja Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva (HKPD) "Matija Gubec" iz Rume održan je 17. prosinca u velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi. Pored velikog tamburaškog orkestra HKPD "Matija Gubec" na koncertu je kao gost nastupio i Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ iz Rume. Koncert je održan uz podršku Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine pri Vladi AP Vojvodine, Općine Ruma, HNV-a, Državnog ureda za Hrvate izvan RH i VRH.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2016/12/manifestacije_Srijem_2014_Koncert_Gubec_Ruma2014.jpg
Koncertu su nazočili predstavnici pokrajinske i lokalne vlasti: predsjednik Skupštine Općine Ruma, Stevan Kovačević; predstavnici HNV-a i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji; brojni Hrvati iz Rume i šire okolice, te dr. sc. Stjepan Glas, opunomoćeni ministar. Predsjednik društva Pavle Škrobot je, obraćajući se uzvanicima, istaknuo kako HKPD "Matija Gubec" iz Rume djeluje od 1903. kad je osnovano kao “Hrvatska ratarska čitaonica” koja se bavila nabavkom novina i knjiga i u okviru koje je osnovano i pjevačko društvo i tamburaški orkestar. Zahvalio je svima koji na bilo koji način pomažu radu društva, a osobito pokrajinskim i lokalnim vlastima, te Republici Hrvatskoj.
 
Nakon koncerta održano je druženje u prostorijama društva, a opunomoćeni ministar Glas razgovarao je o aktualnim problemima u radu društva s Pavlom Škrobot i članovima Upravnog odbora. Domaćini su pojasnili želju da se na neki način relaksiraju odnosi s većinskom zajednicom budući se u zadnje vrijeme i na lokalnoj razini osjeća porast napetosti.(v.h.)

Povezani članci

Uspješna Kathy Cepo

HF

Očekujemo širenje politika suradnje u prekograničnim programima

hrvatski-fokus

Hrvatski nazivi u obitelji

hrvatski-fokus

Počelo je spaljivanje knjiga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...