Hrvatski Fokus

Demografija – pjena iznad vode

 
 
Ne mogu se sjetiti od kad datira taj običaj, svakako već dugo, pa  vladajući političari, obično iz Vlade, a jednom bio i Ivo Josipović – nakon što otkuca ona ponoć koja se odbrojava unatrag, od deset, sekundi do nule – hitaju u čestitare u neko zagrebačko rodilište. Kad zadnje zrnce pijeska iz pješčanog sata iscuri, ode stara i dojuri Nova godina, tad oni nastupaju. Vjerojatno netko negdje dežura i drži na vezi zagrebačka rodilišta – najlogičnije bi bilo u Ministarstvu zdravstva (zdravlja i bolesti), pa kad se prvo dijete negdje rodi dojavi vijest dežurnom čestitaru/ki. Kreće akcija, jate se mediji i onda to, najkasnije ujutro, imamo na telekranima. Kakva simbolika: novi život, Nova godina?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/sites.google.com_site_katarinazrinskigradzagreb___rsrc_1472764013400_home_aktivnosti_aktivnosti-2012-godine_Jadranka-Kosor-u-rodilistu.jpg
Rezultat ove dugogodišnje političarske, a zašto ne reći demagoške akcije je sljedeći: što ona duže traje broj novorođene djece u tom simboličkom, a zapravo izmišljenom trenutku (poganskom?) prijelaza stare u Novu, biva sve manji i manji. A zatim, nimalo simbolički, jednako se nastavlja i slijedećih 364 dana u „Novoj“ godini – svake godine. Opet simbolički gledano: Kao da ova „akcija“ ustvari plaši buduće mlade roditelje, naročito mlade majke. Što ako me/nas nakon tako sretnog događaja prvo posjeti kakav političar? Brrr. (Onaj jedan, čini mi se, hvala Bogu, nije dolazio, jer bi dijete mogao „fras“ pogoditi.) I tako političari iz Vlada raznih nikako ne mogu shvatiti kako su ovi posjeti, ma i na simboličkoj razini, kontraproduktivni, pa da barem to u ukupnoj „demografskoj politici“ promijene.
 
Primjerice, u ime eto države, mladu majku i dijete (i oca) mogli bi posjetiti odabrani mladi roditelji, uspješni mladi znanstvenici, radnici, ako ih još ima, seljaci „opegejci“, možda športske zvijezde, zašto ne baka i dida ispred brojne unučadi i sl. Običaj se odavno trebao i jednako odnositi  na sva rodilišta u zemlji, glede darova, uključivo i ona „provincijska“ a ne se „šetati“ samo po Zagrebu. Simbolički, opet, se svake naredne godine izabere drugo rodilište, grad, županija, selo…, koje će se dodatno medijski „osvijetliti“. Prođe tako i taj trenutak pa kao da se na njega i svede sva ovdašnja politika demografije, te je i takav rezultat. I gori od nikakvog. Ove godine Nove malo se i spustila razina posjetitelja pa je „delegirana“ ministrica „ministarstva za sirotinju“ – možda malo politički „nekorektno“ rečeno, nu onda „ministarstva potrebitih“, iako je baš ono prvo prava percepcija toga ministarstva u javnosti. To što mu je dodan „prefiks“- „za demografiju“ samo je, barem zasad“, „pjena iznad vode“. 
 
Problem koji je ključan za Hrvatsku, za Hrvate još od početka prošlog stoljeća (XX.), naročito nakon demografskih gubitaka u i neposredno iza Drugoga svjetskog rata, zatim „privremenog“ iseljavanja od šezdesetih do konca osamdesetih, gubitaka u Domovinskom ratu i njegovih posljedica jednostavno se ne može gurnuti u „resor za sirotinju“. Ne samo da zahtijeva posebno ministarstvo već ga moraju početi rješavati sva ministarstva, baš sva, pa možda i više, recimo ona „duhovno-duševna, obrazovanja, kulture, nego rudarska… Kakva INA, kakav HEP, to su drugorazredni, iako, dakako važni problemi – zadatci, jer: nije najvažnije na što će se ovdašnji, da ne kažem „Hrvati“ voziti na čiji benzin, grijati se, hladiti, kakvim će se autocestama prebacivati na more…, već: hoće li ovdašnji „drumovi“ poželjeti Hrvate, a Hrvata biti ne će. Ako se ovakva negativna „demografija“ nastavi jednom će netko iz „Vlade“ odavde poželjeti  čestitati majci i novorođenčetu Novu godinu. Al' ne će ih biti, kaže „trend“, ni da ih se svijećom traži. Možda ovdje ostane tek prazna Nova godina, nu i ona je upitna. Sretna vam stoga Nova, dok je još ima.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Osveta bivših suradnika

HF

Božićni darovi

HF

Gdje je nestalo dostojanstvo?

HF

Albanka katolkinja Ermina Lekaj Përlaskaj ne će s komunistima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više