Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Plinsko polje Hayan u plamenu

Inino plinsko postrojenje u Siriji dignuto u zrak

 
 
Teroristička organizacija Islamska država na svom portalu Amaq objavila je tekst i video snimku koja pokazuje kako su u zrak digli plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Kako navode u svom priopćenju, to su učinili kako bi paralizirali gospodarstvo režima Bashara Al Assada. Naime, teroristi tvrde kako su ta plinska postrojenja bila kralježnica režima Bashar Al Assada i dnevno proizvodila 3 milijuna kubičnih metara plina koji je najvećim dijelom išao u vojne svrhe režima, piše Večernji list.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/01/images.energetika-net.com_media_article_images_big_hayan-20170109093029475.jpeg
Između ostalog, u svom priopćenju tvrde kako su tim činom napravili veliku štetu režimu koji sada ne će imati samo problema sa snabdijevanjem plina već i strujom. ISIL se odlučio na taj potez u jeku priprema velike ofenzive sirijske vojske i boraca Hezbollaha za povratak grada Palmire koji se nalazi blizu tih polja, kojeg je ISIL ponovno u munjevitoj ofanzivi zauzeo 11. prosinca 2016., te kako u slučaju ponovnog zauzimanja od strane režima ne bi imali koristi od tog plinskog postrojenja. Sirijski vojni izvori, koje je Večernjak kontaktirao, nisu mogli niti potvrditi niti demantirati navode ISIL-a, međutim stanovnici Homsa i okolnih mjesta svjedoče o snažnoj detonaciji koja je potresla čitavu provinciju Homs. 
 
Ina je u bloku Hayan vršila istraživanja, završena 2007. godine, koja su dovela do šest otkrića plina i nafte, Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur. Ina je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u Ini tada rekli, okolnosti "više sile", sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine. Ina se krajem prošlog mjeseca očitovala o mogućnosti povratku sirijskih polja. Iz kompanije su tada upozorili kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena. Poznato je kako je zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2014. otpisano oko 1,5 milijardi kuna INA-e imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna.
 

N. D., www.energetika-net.com

Povezani članci

Vama 36,5 milijuna dinara, a nama dva milijuna!

HF

Tko se boji Ladislava Ilčića?

HF

Bosanski trosjed za dvoje

HF

Sveti Alojzije Stepinac, moli za nas!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...