Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Erdoğan odvraća pozornost od sebe

Već je de facto uveo diktaturu, no čini se da nema situaciju pod nadzorom

 
 
„Do konačne pobjede nemilosrdno ćemo se boriti protiv terorizma“, izjavio je turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan nakon najnovijeg napada u Istanbulu. No njegove riječi djeluju poput uvježbavanja rutine koje više ne može prikriti to da je turska vlada nemoćna pred teroristima, između ostalog i zbog toga što je sustavno slabila svoje sigurnosne snage masovnim čistkama. Erdoğan ne preže čak ni od opskurnih teorija zavjera kako bi odvratio pozornost od vlastite odgovornosti. Tako je u svojoj novogodišnjoj poruci nakon napada govorio o tome da je terorizam samo vidljivi znak i da su za napade odgovorne mračne sile koje žele spriječiti jačanje Turske.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/01/www.attyiz.biz_.tr_files_uploads_news_default_recep-tayyip-erdogan-28d82a6d879fb8424267.jpg
Priče o mračnim silama nisu nove; Erdoğanovi napadi imaju za cilj samo prikriti činjenicu da za terorizam postoje jasni uzroci u samoj Turskoj. PKK vrši bombardiranja otkako je Erdoğan nakon poraza na izborima u lipnju 2016. mirovne pregovore s kurdskom gerilom proglasio okončanima; a IS izvodi napade jer Erdoğan sve dublje uranja zemlju u močvaru sirijskog rata. Sve dok se ne promijeni politika turskog „führera“, teroristički napadi neće prestati. Možda Erdoğan računa da će zemlja u strahu prije biti spremna pristati na autoritarni predsjednički sustav jer će većina građana težiti stabilnosti i sigurnosti. No ta računica mogla bi se pokazati i pogrešnom. Naime, Erdoğan već sada de facto ima apsolutnu vlast, a nasilje je u porastu. Stoga bi se mnogi birači mogli zapitati je li moćnik još uvijek uopće u stanju zaustaviti teror, s izvršnim ovlastima ili bez njih.
 
Mnogi Turci, a posebno sekularni prozapadni srednji sloj, već odavno očajavaju zbog besperspektivnosti. Oni samo žele pobjeći. Slabo gospodarstvo još više slabi, samo se sada negativna spirala okreće brže. Prognoze za 2017. pokazuju da nitko, pa ni Erdoğan, više ne može kontrolirati razvoj situacije.
 

Jürgen Gottschlich, Die Tageszeitung, Njemačka

Povezani članci

Turska prijeti Cipru zbog plina

HF

U mnogim državama Kremlj ima partnere

HF

Turske vlasti progone kurdske gradonačelnike

HF

Iznenađujući obrat između S. Koreje i SAD-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...