Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Salmir Kaplan napokon sankcioniran

Poništeni izbori u Stocu, novi najkasnije početkom veljače

 
 
Na sjednici održanoj u Sarajevu članovi SIP-a ovakvu su odluku donijeli većinom glasova i na nju se zainteresirane stranke mogu žaliti Sudu BiH – Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u četvrtak je donijelo odluku o poništavanju izbora u Stocu na biračkim mjestima gdje su 2. listopada prošle godine zabilježeni izgredi i nepravilnosti i na kojima je glasovanje moralo biti prekinuto, potvrdila je novinarima predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/01/balkans.aljazeera.net_sites_default_files_styles_d8_public_salmir-kaplan_1.jpg
Salmir Kaplan
 
Na sjednici održanoj u Sarajevu članovi SIP-a ovakvu su odluku donijeli većinom glasova i na nju se zainteresirane stranke mogu žaliti Sudu BiH. Kada odluka o poništavanju izbora postane pravomoćna, u roku od dva tjedna trebalo bi biti organizirano ponovljeno glasovanje, a Hadžiabdić je kazala kako se to očekuje do kraja siječnja ili najkasnije početkom veljače.
 
Izbori će, kako je pojasnila Hadžiabdić, biti ponovo organizirani praktično u cijeloj općini jer će se ponovo glasovati na 23 od ukupno predviđena 24 biračka mjesta. Neće biti jedino novog glasovanja za birače koji žive u inozemstvu jer će biti priznati svi glasački listići koji su uoči listopadskih izbora prispjeli poštom. Ranije je SIP, odlukom koju je potvrdio i Sud BiH, izrekao najstrože zakonom predviđene kaznene mjere za četvoricu kandidata za općinska tijela vlasti koji su označeni odgovornima za nasilje i izgrede zbog kojih je moralo biti prekinuto glasovanje na nekim biračkim mjestima.
 
Kaznom skidanja s izborne liste sankcioniran je Salmir Kaplan, koji više ne može biti bošnjački kandidat za načelnika Stoca. S popisa kandidata za članove općinskog vijeća uklonjeni su Demir Mahmutčehajić, Ahmet Ljubović i Božo Raguž. SIP sada mora naći oko osam tisuća eura za ponovnu provedbu glasovanja, što uključuje tiskanje novih glasačkih listića na kojima neće biti imena kandidata koji su skinuti s listi.
 
Predsjednica SIP-a potvrdila je kako temeljem zakonskih odredbi sada nije moguće istaknuti kandidate koji bi na listama zamijenili one koji su kažnjeni zabranom izbornog natjecanja. Po njenim riječima, riječ o osobama koje su odgovorne za "nedopustivo kršenje zakona i narušavanje integriteta izbornog procesa". To praktično znači kako aktualni stolački načelnik i kandidat HDZ BiH Stjepan Bošković za novi mandat neće imati protukandidata za načelnika općine.
 

(msm/h, http://direktno.hr/en/2014/dijaspora/73220/BiH-Poništeni-izbori-u-Stocu-novi-najkasnije-početkom-veljače.htm)

Povezani članci

U Sarajevu pod svaku cijenu nastoje nas gospodarski uništiti

HF

Fahrudin Radončić razotkrio Izetbegoviće

HF

A Ravno sravnjeno

HF

Hrvatsko državljanstvo i kupnja nekretnina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...