Hrvatski Fokus
Znanost

Dokažite se svojim radom

Kakvi su to argumenti da jedan časopis ima četiri zaposlena a drugi nijednog

 
 
Doktor znanosti, novi glavni urednik časopisa za filozofiju »Prolegomena« Tomislav Bracanović, u svom nedavnom tekstu („Vjesnik“, 27. travnja 2006.) optužio me je da sam pristran kao član Povjerenstva za izdavačku djelatnost kada je u pitanju časopis kojem je na čelu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/prolegomena.upf_.hr_wp-content_uploads_2016_08_prolegomena-14-1-2015.jpg
Svjestan sam činjenice da sam samo posredna žrtva nesmiljenog obračuna između dviju filozofskih struja u Hrvatskoj. Mogao sam mirno i s visoka prešutjeti ovaj napad jednog mladca. Međutim kako se radi ipak o bitno krupnijim stvarima nego napad na vjerodostojnost jednog člana spomenutog Povjerenstva, odlučio sam napisati nekoliko riječi s motrišta tehničara koji već nekoliko godina pripada i dijelu filozofske zajednice u Hrvatskoj.
 
Prvo, zbog izrazito slabog poznavanja povijesti filozofije (tako su mi objasnili moj položaj među filozofima) uopće ne razumijem prvi dio članka tog ambicioznog novog glavnog urednika. Zato ću se osvrnuti samo na onaj dio koji s tiče mojeg gostovanja u Filozofskim istraživanjima.
 
Godine 2002. bio sam predsjednik Organizacijskog odbora savjetovanja „Filozofija i tehnika“. Prvi puta poslije niza godina na moj poticaj se raspravljalo toj prevažnoj temi u okviru „Dana Frane Petrića“ u Cresu. Dio filozofske zajednice kojoj pripadam, znala je ocijeniti moj doprinos ne samo toj temi već i Hrvatskom filozofskom društvu, a koji je bio moguć samo uz snažnu podršku hrvatskoga gospodarstva. Sada je prilika da kažem da je onaj drugi dio hrvatske filozofske zajednice, premda pozvan, odbio sudjelovati u radu skupa. A njihov je glasnogovornik upravo novi glavni urednik.
 
Logično je da sam bio gost urednik za dio referata u časopisu „Filozofska istraživanja“ i glavni urednik istoimenog zbornika. Međutim kakve to veze ima s mojim djelovanjem u Povjerenstvu za izdavačku djelatnost. Ili ipak ima? Naime prošle godine, otprilike u isto vrijeme, kada se procjenjuju časopisi, vodeći svjetski časopis za filozofiju „Prolegomena” a po mišljenju novog glavnog urednika, tada samo zamjenika, organizirao je sličan napad na časopis „Filozofska istraživanja“. Tada smo dobili individualno svi članovi dopis otprilike sličnog sadržaja.
 
Kakvi su to argumenti da jedan časopis ima 4 zaposlena a drugi nijednog. Najveći broj časopisa koje podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nema nijednog stalno zaposlenog. Pa ni mnogi CC časopisi. Koliko znam, već niz godina „Filozofska istraživanja“ imaju profesionalca i to izvršnog urednika. Jedan osoba koja radi je u funkciji cijelog HFD. A ono je po svim pokazateljima više nego uspješno. A kako sam ovih dana bez nazočnosti tiska među ostalim proslavio 40. obljetnicu rada u društvenim organizacija (jedna od deset obljetnica koje su proslavljene u okviru proslave 40. obljetnice vrlo uspješnog rada Društva za plastiku i gumu), znam koji su realni dometi pojedinog društva. A dometi HFD su zaista divljenja vrijedni i poticajni.
 
Zahvaljujući izvanserijskoj predsjednici Povjerenstva za izdavačku djelatnost, šest hrvatskih, vrhunski ocijenjenih časopisa dobilo je znanstvene novake – urednike. Svi ti mladi novaci i novakinje prema pravilima rade na projektima a dio vremena uče pretežak zanat urednika u znanstvenom časopisu. Prema tome, novi glavni urednik svjesno obmanjuje nedovoljno upućenu javnost. Čini se da je ovaj napad povezan s apelom te skupine nezadovoljnika u Institutu za filozofiju, kojeg smo mogli pročitati na www stranici jednog zanimljivog portala. U kojem se velikim riječima osporava pravo jednom Upravnom vijeću da izabere ravnatelja ustanove. Pa i usprkos mišljenju Znanstvenoga vijeća.
 
Pitam se tko će htjeti procjenjivati časopise koji svoju važnost dokazuju upornim blaćenjem „konkurencije” i pritiskom na članove Povjerenstva. Srećom to nije moj „resor” u Povjerenstvu. Usput, novo procjenjivanje časopisa je tek u tijeku.
Novom glavnom uredniku i Uredništvu časopisa „Prolegomena” poručujem dokažite svojim radom da ste najbolji svjetski časopis za filozofiju. I da to Povjerenstvo može kvantificirati.
 

Prof. Igor Čatić, Dokažite se svojim radom, Vjesnik, 3. svibnja 2006.

Povezane objave

Velika škotska studija pruža snažne dokaze o dugom trajnom utjecaju covida

hrvatski-fokus

Matematičari su otkrili skrivene upitnike koji postoje unutar ‘kaotične’ gomile

hrvatski-fokus

Nasilnim putem stvorene ‘Super-države Europe’

hrvatski-fokus

Bit će to veliki promet a mala zarada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više