Hrvatski Fokus
Uvodnik

Predsjednik Vlade na udaru ulice

Đikiću nije pametno da se miješa u politiku koju ne razumije

 
 
Andrej Plenković je na meti ratobornih medija i udruženih oporbenjaka i Mosta, koji se ponaša kao da je u oporbi, a ne u „suradnji“ s HDZ-om. Napadaju ga i vrli znanstvenici. Jedan od njih je Bugojanac Ivan Đikić, koji već godinama živi i djeluje u Njemačkoj. Bivši savjetnik Željka Jovanovića (SDP) svrstao se na stranu oporbe i lijevih medija u pokušaju da se okrnji Plenkovićeva Vlada prvotnim rušenjem ministra znanosti i obrazovanja filozofa Pave Barišića. Zasad se predsjednik Vlade ne da i odgovara Đikiću da ga respektira kao znanstvenika, te mu poručuje da mu nije pametno da se miješa u politiku koju ne razumije. Istina, Plenković je to lukavije sročio i poručio Đikiću da je „ovo politička odluka iza koje stoji“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/i.ytimg_.com_vi_sgR4bQfg7AY_maxresdefault.jpg
Andrej Plenković
 
• Nakon Pave Barišića, došao je red i na Martinu Dalić, što me pomalo i čudi, jer sam smatrao – kako dolazi iz sfere krupnoga kapitala – da ju i dalje ne će oporbenjaci i medijski trovači hrvatske države ozbiljnije dirati. Nju napadaju prije svega zbog njezina muža, Nike Dalića, koji je već godinama član Uprave INA-e iz hrvatske kvote u okviru mađarskoga MOL-a. Ne napadaju oni ministricu gospodarstva zbog sukoba interesa oko Ine, već nastoje iskoristiti ovaj – za njih povoljan trenutak – da uz napad napad na Barišića rušenjem Dalićke pokušaju srušiti cijelu Vladu Andreja Plenkovića, koji ih iz dana u dan sve više uvjerava da ne će svirati po njihovim notama.
 
Dalija Orešković Letica grdno se vara kako će zaštititi Mostov dvojac Miro BuljBožo Petrov, jer tužba protiv njih ne zastarijeva. Kako zastara počinje šest godina nakon počinjenja djela, ostaje još šest mjeseci da Tomislav Karamarko dobije zadovoljštinu na sudu zbog izjava koje su izrekli ljetos tijekom predizborne kampanje, da je "Karamarko podnio ostavku u stranci zbog kriminalnih radnji", pa ih je Karamarko tužio za kazneno djelo klevete na Općinskom sudu u Zadru. Tada ih ni saborski imunitet ne će moći spasiti.
 
• MOST-ovac Miro Bulj zanimao se za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije unatoč zakonu o univerzalnoj jurisdikciji. "Po prvi put u povijesti će se dogoditi da će agresor dobiti u europskoj stečevini pravo da sudi hrvatskom branitelju", upozoravao je u Saboru. Ovakve Buljove izjave postale su svakodnevne. One potvrđuju činjenicu da je ovaj čelnik Mosta zalutao u politiku gdje mu nije mjesto. Šteti sebi, Mostu, ali i aktualnoj Vladi.
 
• Omalovažavanje predsjednika Europskoga vijeća Donalda Tuska, njegova dolaska i govora u Hrvatskom saboru, vrlo je loše po hrvatske interese. Nije teško proniknuti iz kojih krugova dolaze ove nebuloze. Isto tako nije teško shvatiti kako su svi ti napadi prozirni i neargumentirani. Nije Tusk napadnut zbog svoga političkoga odnosa prema vladajućoj poljskoj stranci PiS-a Pravo i pravda (polj. Prawo i Sprawiedliwość), a mogao je s razlogom biti, nego je napadnut zbog lijepih riječi izrečenih pred hrvatskom javnošću. Za to nije bilo nijednoga opravdanog razloga.
 
• Nasljednik Nijemca Martina Schulza postao je Antonio Tajani iz Europske pučke stanke. Novi predsjednik Europskog parlamenta postao je Talijan i bivši stranački kolega Silvija Berlusconija. Način pobjede je čisto „politički“, dogovorom i iznenađujućim paktom sa Savezom liberala i demokrata za Europu, dakle slizavanjem sa socijaldemokratima. Bila je to klasična politička trgovina eurobirokrata iz Bruxellesa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/static.independent.co_.uk_s3fs-public_styles_article_small_public_thumbnails_image_2017_01_17_20_antonio-tajani.jpg
Antonio Tajani
 
 • „Još nije došlo vrijeme da se tehničke zapreke za migrante uklone i da će se to dogoditi tek kad migracijska situacija bude sasvim jasna“, izjavio je Miro Cerar, slovenski predsjednik vlade i to u trenutku kada je novinarima govorio kako želi i očekuje susret sa svojim hrvatskim kolegom. A to je i u suprotnosti od nedavne izjave slovenskoga predsjednika Boruta Pahora da bi se žica s granice s Hrvatskom mogla početi uklanjati jer Sloveniji ne prijeti neposredna ugroženost od velikog broja migranata.
 
• I Karl Erjavec je političar koji kaže da nije kazao ono što je kazao. Naime, na jednoj slovenskoj televiziji gostovao je ovaj šef slovenske diplomacije i na pitanje voditelja što će se dogoditi ako implementacija arbitražne presude padne u vrijeme turističke sezone i masovnog egzodusa" turista na hrvatski Jadran, Erjavec je odgovorio: "Ako se to bude događalo u to vrijeme, sigurno je da će veću štetu pretrpjeti Hrvatska". Tada na scenu ponovno dolazi voditelj s podpitanjem „Hoće li zbog toga štetu imati slovenski umirovljenici koji idu na more“, jer Erjavec vodi stranku Demokratskih umirovljenika DESUS, Erjavec „pojašnjava“: "Ne, ne mislim na umirovljenike, mislim na one koji preko Njemačke, Austrije i Slovenije odlaze u Hrvatsku. Ako to pitanje još uvijek bude otvoreno, ako odluka arbitraže još ne bude implementirana, onda će biti problema. No, već sam vam ranije kazao da tu stvar ne će biti lako riješiti". I sad sami prosudite, je li Erjavec rekao to što je rekao ili je rekao to što tvrdi da nije rekao.
 
• Hrvatska je jedina država članica Europske unije koja je od ostatka EU-a ograđena bodljikavom žicom, od strane Slovenije i Mađarske.
 
Aleksandar Vučić poslao je prema Kosovu vlak isključivo da provocira Kosovare. Prije puta vlak je ukrašen reprodukcijama freski iz kosovskih manastira, a izvana je golemim fontom, na 21 jeziku uključujući i albanski, napisano: “Kosovo je Srbija”. Istodobno – prema „starom srpskom običaju“ – vlak je nazvan „vlak mira“.
 
• Na natječaj za gradnju Pelješkog mosta javila se samo jedna hrvatska tvrtka – zagrebački Viadukt, i to s francuskim Bouyguesom. Bilo bi dobro da i pobijedi na natječaju daleko bogatije i utjecajnije inozemne kompanije.
 
• U javnosti se pojavila vijest kako Most ima prijedlog o zaštiti strateških poduzeća. Nitko ga još nije vidio, ali se govori da ga ima.
 
• Treba li Hrvatska što prije uvesti euro? Ne. Nikako ne smije. Najava ulaska Hrvatske u eurozonu od strane predsjenika Vlade Andreja Plenkovića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića nije dobra i preuranjena je. Za ulazak u eurozonu potrebno je ispuniti i neke kriterije, a to su: javni dug koji mora kontinuirano padati, proračunski deficit ispod tri posto, niske kamate, niska inflacija i stabilan tečaj. Uvođenju eura prethodit će ulazak Hrvatske u tzv. tečajni mehanizam (ERM II.) koji iziskuje proceduru dugu oko dvije godine. Tečajni kriterij nalaže da članica EU-a mora barem dvije godine bez ozbiljnih tenzija sudjelovati u Europskom tečajnom mehanizmu, što znači da tečaj njezine valute prema euru mora fluktuirati unutar dopuštenih granica +/- 15 posto u odnosu na središnji paritet. Stoga je Hrvatska vlada postavila sebi za cilj smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u koje svojom dinamikom ispunjava kriterij iz Maastrichta, kako bi se najkasnije do kraja mandata ušlo u tečajni mehanizam".
 
Tončika Anastasia Lalovac tužila je bivšeg muža Borisa Lalovca iz SDP-a DORH-u, žalila se Milanki Opačić i Zoranu Milanoviću. Kazala je i kako joj je muž rekao da nema izgleda protiv njega, a spomenuo je i da iza njega, prema njegovim navodnim riječima, "stoje Dinko Cvitan, Orsat Miljenić i drugi".
 
• Prijava teško bolesne Tončike Anastasije Lalovac svoga muža Borisa Lalovca da ju tuče i maltretira i dalje je u žarištu javnosti. Iako je cijela crvena jugo-bulumenta nastoji zataškati. Dugogodišnja čelnica lijeve feminističke jugo-udruge Babe, Sanja Sarnavka, ovako opravdava svoje neangažiranje: „Od 1. siječnja sam u mirovini i nemam više nikakve veze s Babama. Gospođa nije nikada tražila od mene nikakvu pomoć. Odbila sam dati komentar Velimiru Bujancu jer o njemu mislim sve najgore“. Pokušava zataškati i činjenicu da je bivši SDP-ov ministar angažirao odvjetnicu Baba Natašu Pečarević, koja ga je počela zastupati. No, nije Sanja uvijek bila tako tiha. Poznato je da nije nikada stala u obranu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kada su je brojni seksistički napadali. Nije branila ni brojne napade na Željku Markić, čelnicu miroljubive udruge U ime obitelji, ali je zato branila SDP-ovu i Račanovu miljenicu Aleksandru Kolarić koja je bezočno napadala Željku Markić. Sarnavka se posebno „istaknula“ u napadu na poznati hrvatsku humanitarku dr. Ružicu Ćavar, kada ju je bezočno napao i udario na prepunom Cvjetnom trgu lijevi LGBT aktivist i esperantist Neven Kovačić. Tom prigodom Sarnavka je, kad je nasilnik šakom u glavu pogodio gospođu Ružicu Ćavar usred grada i oborio je na pod, izjavila: „Nije ona nemoćna bakica, nego vrlo agilna žena koja neumorno radi. Ona je sve samo ne nemoćna starica“!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/k2_items_cache_65ffeb67f829dcdf29044a6634d01dfc_XL.jpg
Sanja Sarnavka
 
• U cijelosti sporni hrvatski veleposlanik u Washingtonu, Joško Paro, svojevoljno je napustio SAD i došao se odmarati u Hrvatsku i Belgiju. Nikoga nije pitao, a niti je dobio dozvolu MVEP-a. Lagao je da je došao u Hrvatsku (svršen čin) „zbog teškog zdravstvenog stanje člana uže obitelji“. Prema onome kako se je oglasio MVEP „veleposlanik Joško Paro napustio je zemlju primateljicu bez pisane suglasnosti glavnog tajništva jer je naknadno prihvaćeno njegovo objašnjenje da je u Zagreb doputovao kako bi posjetio teško bolesnog člana uže obitelji“.
 
• Hrvatska danas – nakon četvrt stoljeća međunarodnoga priznanja – ima uspostavljene diplomatske odnose sa 194 države u kojima djeluje 87 diplomatskih konzularnih predstavništava.
 
• Francuski prizivni sud je naredio puštanje na slobodu bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, zapovjednika tijekom oslobodičakoga rata na Kosovu 1998.-1999. protiv srpskoga kolonizatora. Novi poraz srbijanske politike.
 
• „Svijet ide prema kraju“, neformalni je slogan gospodarskoga foruma u švicarskom Davosu, gdje se svake godine u ovo vrijeme promišlja budućnost Svijeta.
 
• Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik ne će stići u Washington na ustoličenje 45. američkoga predsjednika Donalda Trumpa. Barack Obama stavio ga je na „crnu listu” odnosno američka Agencija za kontrolu strane aktive, koja radi u okviru Ministarstva financija. Na toj se crnoj listi nalazi oko 230 imena s Balkana, najviše iz BiH i Srbije te iz Kosova i Makedonije. Na toj listi još uvijek se nalazi ratni zločinac Slobodan Milošević i njegova obitelj. Uz Miloševića na listi su njegova žena Mirjana Marković, sin i kći Marko i Marija, snaha Milica Gajić, pokojni brat Borislav i njegova žena Milanka Milošević.Od „poznatijih“ tu su na popisu još Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Goran Hadžić, Franko Simatović, Jovica Stanišić, Milan Martić, Milan Lukić, Nikola Šainović, Momčilo Krajišnik, Dragoljub Ojdanić
 
• U Banjoj Luci održan je peti novogodišnji koncert simfonijskog orkestra Banjolučke filharmonije. Koncert je održan u koncertnoj dvorani „Banskog dvora“. Kako kod tamošnjih ratobornih Srba nema interesa za kulturu karte su podijeljene. Poznato je da su u Banjoj Luci u Narodnom kazalištu 1930., koje je te godine i utemeljeno, izvođena djela Petra Iljiča Čajkovskoga, a danas moraju Srbima Krajišnicima besplatno dijeliti karte samo da popune dvoranu kazališta. To je ponukalo profesora i pijanistu na banjolučkoj Muzičkoj akademiji Arsena Čarkića da kaže: „kako ljudi nemaju tu svijest…“ Čarkić je još dodao: "Bilo je čak i nekih glasova, što je najcrnje, iz svijeta struke iz establišmenta kulture, koji su pitali zašto to radimo kada to nitko ne sluša, ne postoji taj broj ljudi, međutim način na koji su podijeljene karte govori da bi tri ili četiri ovakva koncera zaredom imala punu dvoranu. Postoji duhovna glad i žeđ za kvalitetnim sadržajem kod nas, nadam se da će to samo prepoznati oni koji to trebaju prepoznati, koji su u stanju pomoći mladim ljudima i entuzijastima poput ovih iz Banjolučke filharmonije".
 
• Na tribini u Beški, hrvatskom mjestu u istočnom Srijemu kojega su jugokomunisti 1945. i 1946. jednostrano pripojili Srbiji, u organizaciji četničke Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, najavljen je bio i ratni zločinac Veselin Šljivančanin, zbog čega je došlo do incidenta. Protiv toga da se nazočnima obrati Šljivančanin, čovjek koji je u Den Haagu osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj, pobunili su se članovi Inicijative mladih za ljudska prava i dobili batina od SNS-ovaca. Najzanimljivije je što su čelnici Vučićeve i Nikolićeve stranke, otpadnice od Šešeljeve četničke stranke Srpske radikalne stranke (SRS), mlade iz Inicijative nazvali „fašistima“. Što je tu zanimljivo? Pa to što hrvatske domoljube i hrvatske branitelje u Hrvatskoj ljevičari i razni „civilnjaci“ također nazivaju – „fašistima“.
http://static.rs.n1info.com/Thumbnail/105446/jpeg/incident-u-Beski.jpg
Napad na aktiviste u Beški
 
• Srbijanski narko-bos, Darko Šarić, rodom iz Pljevalja u Crnoj Gori, posjedovao je hrvatske dokumente. Putovnicu je dobio još 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Tuzli, i to na osnovi lažne osobne iskaznice i matičnoga lista na ime Tomislav Savatović. Slobodno se šetao Hrvatskom. Nitko za to još nije odgovarao.
 
• Poslije neuspjelog puča u Turskoj 41.000 osoba je uhićeno pod različitim izgovorima. Mnogi Turci tamo su skončali. U zatvoru je pet mjeseci nevin proveo student Samed Nadarević, musliman iz Cazina. U turskim zatvorima ima i djece, a samo ona do godinu su uz majke. Čak 100.000 ljudi je ostalo bez posla, mnogi nemaju za kruh, a prema službenim podatcima, 10.000 osoba je pod istragom zbog sumnje da su navodno koristile društvene mreže radi pružanja navodne potpore terorizmu. Više od 150 medija je zatvoreno, a najmanje 140 novinara uhićeno. Turska tako postaje zemlja straha! Diljem Europe i svijeta iz Turske izbjeglo najmanje 10.000 ljudi. Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan posebno se okomio na Bošnjake, kojih je veliki broj zatvorio u turske hapsane, dok oni rijetki koji su uspjeli izmaći sultanovoj "ruci pravde", sada po BiH šire priče o „kolektivnoj sudbini našeg naroda koji već 140 godina traži mir u svojoj mrtvaji koju smo zavoljeli“, prema Meši Selimoviću, ili u bijelom svijetu, ali ga očito ne nalaze.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Majske Poljane – iza ruševine skoro u svakoj kući se otkrilo skriveno oružje

hrvatski-fokus

NEČUVENO – Za Josipovića Hrvati su – “nacionalisti” i “rasisti”!

HF

Paladina je poslužio Plenkoviću za konačni obračun s Anušićem

hrvatski-fokus

Bandićevih 14 zastupnika prijeti Plenkoviću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više