Hrvatski Fokus
Hrvatska

Povjerenstvo za sukob u sukobu interesa

Jandroković: Povjerenstvo želi na sebe preuzeti ovlasti koje mu objektivno ne pripadaju

 
 
Čini se da Povjerenstvo želi na sebe preuzeti ovlasti koje mu objektivno ne pripadaju, smatra Gordan Jandroković i dodaje kako bi trebalo kroz zakonska rješenja razmotriti je li sadašnji rad Povjerenstva optimalan. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kritizirao je u srijedu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić zbog mogućnosti da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa u slučaju otkupa dionica Ine od MOL-a, ustvrdivši da tako ekstenzivno tumačenje sukoba interesa onemogućuje političkim dužnosnicima da se bave svojim poslom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/www.badnewsaboutchristianity.com_pics_05_sabenitos.jpg
Sukob interesa je onda kada je netko zloupotrijebio svoju javnu poziciju za privatni interes. Postoji li potencijalni sukob interesa, koji nije konzumiran i zbog kojega odgovorne osobe dovodimo u situaciju da ne mogu donositi ozbiljne političke odluke, onda Hrvatska ima problem, izjavio je Jandroković novinarima u Saboru. "Tako definirano poimanje potencijalnog sukoba interesa umnogome otežava ljudima ozbiljno bavljenje politikom. Ako analizirate situaciju svih 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, pa i većinu državnih dužnosnika, ako će se ovako ekstenzivno tumačiti potencijalni sukob interesa bojim se da se onda nitko više neće moći baviti ničim", rekao je Jandroković.    
 
Potencijalno su svi lopovi, jer mogu u dućanu ukrasti čokoladu, a ako ćemo tako gledati na politiku i političare, na liječnike i znanstvenike, onda nećemo daleko doći, dodao je. Na primjedbu da se odluke koje će donositi potpredsjednica Dalić mogu reflektirati na njezinog supruga, koji prima plaću kao član Uprave Ine, Jandroković je odgovorio kako je po toj logici u sukobu interesa i svaki zastupnik čija supruga ili suprug radi u javnoj ili državnoj upravi, kada odlučuje o povećanju ili smanjenju plaća zaposlenih u javnoj ili državnoj upravi. Upozorio je da istodobno u MOL-u u donošenju odluka sudjeluje i mađarska država. "Ako to usporedimo s hrvatskom situacijom i mogućnošću da se ravnopravno nosi s mađarskom stranom, postavljam pitanje što želimo kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa", kazao je Jandroković. 
 
Na inzistiranje novinara da poveže slučaj bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Kramarka i Martine Dalić rekao je kako ta dva slučaja nisu ista jer se radi od dvije osobe, od kojih jedna radi za Vladu, a drugu je imenovala Vlada. "Ne bih ulazio pojedinačno u slučajeve, tu bi trebalo dobro raščlaniti što je potencijalni sukob interesa i je li moguće zbog potencijalnog sukoba interesa dovoditi ljude koji se bave politikom u tako neugodne situacije", kazao je Jandroković. Čini se da Povjerenstvo želi na sebe preuzeti ovlasti koje mu objektivno ne pripadaju, smatra Jandroković i dodaje kako bi trebalo kroz zakonska rješenja razmotriti je li sadašnji rad Povjerenstva optimalan. (http://direktno.hr/en/2014/domovina/73770)

Povezane objave

Aktualna Vlada podržava totalitarističke režime XX. stoljeća

hrvatski-fokus

Hrvati i Stepinac spašavali Židove

HF

Laži o Jasenovcu kazneno goniti

HF

Tko je Anto Nobilo?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više