Hrvatski Fokus

Godina 2016. najgora po pitanju progona kršćana

 
 
U 2016. godini preko 215 milijuna kršćana u svijetu bilo je izloženo nekom obliku nasilja i progona, a oko 1200 crkava je uništeno ili oštećeno, pokazuju zabrinjavajući podatci međunarodne nevladine organizacije Open Doors (Otvorena vrata), predstavljeni u ovog tjedna u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/www.christenverfolgung.org_sites_all_themes_christenverfolgung_images_christenverfolgung_slide-image-1.jpg
Progon kršćana u porastu je već četvrtu godinu zaredom, a broj zemalja u kojima se kršćani svakodnevno ubijaju raste, te je veći nego ikada prije, što 2016. godinu čini najgorom u posljednjih 25 godina izvješćivanja o slobodi vjere i progonima kršćana u svijetu. „Najgore mjesto na svijetu za život kršćana“ već 16. godinu zaredom je Sjeverna Koreja, slijedi je Somalija u kojoj se stanje u odnosu na prošlu godinu drastično pogoršalo radi djelovanja islamskih militanata koji u „Somaliji nalaze sigurno utočište“. Osim toga, u toj je muslimanskoj zemlji zadržan plemenski sustav – neformalni način upravljanja vrlo otporan na sve modele modernog upravljanja, uključujući i demokraciju, što znači da kršćani nemaju uopće pravo glasa u društvu. „Kršćani koji se preobrate s islama suočavaju se s progonom, dok sama sumnja na preobraćenje vodi javnim smaknućima“, navodi se u izvješću.
 
„Nad kršćanima se provodi genocid. Ne smijemo to prestati ponavljati. Europska unija ima obvezu i odgovornost učiniti sve kako bi spriječila daljnje zločine na područjima Bliskoga istoka te drugim područjima, naglasila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ujedno i članica radne skupine Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog. Zastupnica Petir, još jednom, pozdravlja povijesnu rezoluciju Europskog parlamenta u čijoj izradi je sudjelovala a kojom su zločini ISIS/Daiša nad kršćanima u Iraku i Siriji nazvani genocidom, ali upozorava da Europska unija mora učinkovitije djelovati kako bi zaustavila progon kršćana i pomogla stanovništvu Sirije i Iraka.
 
„Tragično je da je Sirija prije početka ratnih razaranja bila dom za 1,25 milijuna kršćana, a danas ih prema procjenama, na tom području nema niti 500 tisuća“, istaknula je Petir. Takve procjene, potvrđuje i istraživanje Open Doors organizacije prema čijim je saznanjima između 50 i 80 % kršćana već napustilo svoje domove u Siriji i Iraku zbog stalnih prijetnji diskriminacijom, progonom i nasiljem od strane islamističkih grupa, ali i vladinih snaga. Stoga, Open Doors poziva Europsku uniju da poduzme korake koji će zaustaviti nasilje i osigurati provedbu međunarodnog prava u Siriji i Iraku i zaštiti prava svih građana na slobodno ispovijedanje vjere, te preporučuje da se u mirovni proces okupe vjerski lideri i zajednice koji mogu imati ključnu ulogu u pomirbi i izgradnji sirijskog i iračkog društva. Uz to, u organizaciji upozoravaju na porast tzv. religioznog nacionalizma na području Azije, posebno u jugoistočnom dijelu, u kojoj je progon kršćana dosegao dosad nezabilježenu razinu.
 
Izvješće o slobodi vjere i progonima kršćana za 2016. godinu obuhvaća 50 država od njih 65 u kojima se odvijaju progoni. U prvih deset na popisu onih u kojima se provodi najizraženije nasilje i diskriminacija nad kršćanima, osim spomenute Sjeverne Koreje i Somalije, nalaze se Afganistan, Pakistan, Sudan, Sirija, Irak, Iran, Jemen i Eritreja, države koje su se među prvih deset našle i u prošlogodišnjem izvješću nevladine organizacije Open Doors.
 

http://www.petir.eu/novosti/2016-godina-najgora-po-pitanju-progona-krscana/1981

Povezane objave

Sudsko-medijski spin djece komunizma

HF

Projekt Vukovarski advent

HF

Nitko ne zna gdje je Hrvatska čitaonica!

HF

Umro Janko Bučar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više