Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Stručni skupovi Energetike Marketing

Novi izazovi zahtijevaju prave odgovore, a njih će ponuditi stručni skupovi

 
 
ENERGETIKA MARKETING i HESO pripremaju ove godine. 16. plinarski forum, koji će se održati u četvrtak 23. veljače 2017. godine u Hotel 'Antunović' u Zagrebu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/www.em_.com_.hr_images_symposiums_eipp_home_eipp2016_2.jpg
Novi Zakon o tržištu plina koji bi trebao biti uskoro donesen postavlja nova pravila i mijenja postojeće uvjete na tržištu plina, a kada se još uzme u obzir da s početkom nove plinske godine 2017/2018, tj. 1. travnja ove godine, nastupa 'potpuna liberalizacija' tržišta pa će svatko (tj. i sva kućanstva) u bilo koje vrijeme moći promijeniti opskrbljivača plinom, nije teško zaključiti da pojedinim članovima plinskog lanca, a posebice opksrbljivačima plinom i operatorima plinskih distribucijskih sustava neće biti lako. Naravno, vremena za prilagodbu je malo, a kako bi se neki od tih problema na vrijeme mogli razmotriti i u skladu s time donijeti pravodobne mjere, ove se godine Plinarski forum održava u novom terminu, mjesec i pol ranije nego što je to bilo uobičajeno do sada. Tako će se 16. plinarski forum održati 23. veljače ove godine, ali na starom mjestu, u hotelu 'Antunović' u Zagrebu.
Naravno, osim promjena koje nova 'pravila igre' donose na tržište plina, riječi će kao i do sada biti o novim rješenjima za učinkovitu i sigurnu primjenu plina, o projektiranju, izvođenju, održavanju i ispitivanju plinskih i dimovodnih instalacija, o odnosima između članova 'plinskog lanca' itd.
 
Seminar 'Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije'
13. travnja 2017. godine (četvrtak)
hotel 'Antunović', Zagreb
Nakon nešto više od godinu dana nakon što je donesen novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji (NN 100/2016) mnogo toga još nije riješeno. U trenutku kada je ova najava pisana još nije donesen odgovarajući pravilnik koji bi trebao urediti poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na novi način, što znači da već više od godinu dana nema poticanja novoizgrađenih postrojenja na osnovi 'feed-in' tarifa kao što je to bilo ranije. U međuvremenu, i Europska unija priprema nova 'pravila igre' kada je riječ o poticanju obnovljivih izvora i njihovoj ulozi u elektroenergetskom sustavu. Sve to pred sve one koji se bave obnovljivim izvorima (investitore, projektante, dužnosnike nadležnih državnih tijela i ustanova) postavlja nove zadatke. Kako će se svi oni na to moći pripremiti bit će u fokusu već devetog po redu Seminara 'Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije'. To je i razlog zašto se ovogodišnji Seminar održava u nešto kasnijem terminu nego prethodnih godina, točnije 13. travnja, dok je mjesto održavanja dobro poznato, zagrebački hotel 'Antunović'.
 
14. hrvatski seminar o tlačnoj opremi
25. svibnja 2017. godine (četvrtak)
hotel 'Antunović', Zagreb
U ovom trenutku, novi Pravilnik o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom nije donesen, 'a ka' će, ne znamo'. No, činjenica da svojevrsna 'trakavica' s donošenjem novog Pravilnika traje već nešto više od godinu dana nije nimalo smiješna jer stvara goleme probleme svima koji na bilo koji način u svojem svakodnevnom radu dolaze u doticaj s opremom pod tlakom. Za sada je samo poznato je da je tekst novog Pravilnika prošao proceduru u nadležnim tijelima Europske unije (pri čemu se činjenica da su određene primjedbe pristigle iz Poljske svakako može uvrstiti u legendarnu rubriku 'Vjerovaili ili ne') i da su u međuvremenu održani novi izbori pa je na potezu novo – staro Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ipak, za očekivati je da novi Pravilnik uskoro bude donesen pa će se o svemu tome, ali i o mnogim drugim problemima i novostima vezanima za područje opreme pod tlakom moći raspravljati na 14. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremu, 25. svibnja ove godine u hotelu 'Antunović' u Zagrebu.
 
Klima-forum 2017.
4. – 5. listopada 2017. godine (srijeda i četvrtak)
hotel 'Osijek', Osijek
Sve stroži propisi o primjeni radnih tvari u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici širom svijeta (npr. u Europi je to tzv. F-gas regulativa) i zahtjevi 'lotova' Direktive 2009/125/EZ o eko-dizajnu proizvoda koji koriste energiju (ErP) postavljaju nova pravila u području tehnike grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije. Ako se tome još dodaju zahuktali projekti energetske obnove zgrada, za čije financiranje od ove godine na raspolaganju više nisu domaća, već europska sredstva, jasno je da su pred projektantima i izvođačima sustava hlađenja, ventilacije i klimatizacije, ali i proizvođačima i trgovcima opremom novi zadaci. To je i razlog zašto se, nakon što je dvije godine (2013. i 2015) održavan kao jednodnevan stručni skup i to u Zagrebu, već šesti po redu Klima-forum održava dva dana. To će biti 4. i 5. listopada i to u srcu Slavonije, u Osijeku.
U svakom slučaju, Klima-forum će ponovno biti mjesto za okupljanje, razmjenu znanja iskustava i mišljenja svih stručnjaka iz područja hlađenja, ventilacije i klimatizacije i svih s time povezanih struka.
 
5. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti
23. studenoga 2017. godine (četvrtak)
hotel 'Antunović', Zagreb
Četvrta konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, koja je održana početkom listopada prošle godine, pokazala je da suvremena rješenja sustava rasvjete omogućavaju značajno smanjenje potrošnje električne energije u odnosu na dosadašnja, zastarjela rješenja, čime se istodobno troškovi za rasvjetu mogu sniziti čak i do 90%, a time se ujedno i izravno i neizravno djeluje na zaštitu okoliša. S druge strane, čini se da su se projekti energetski učinkovite rasvjete (javne, ali i rasvjete javnih, poslovnih, industrijskih pa i stambenih) zgrada tijekom prošle godine pomalo usporili u odnosu na godinu dana ranije, čemu su glavni razlog dobro poznate poteškoće s financiranjem takvih projekata iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ipak, kako je od početka ove godine krenuo novi način financiranja projekata energetske učinkovitosti, iz sredstava europskih fondova, za očekivati je da će se pozitivni trendovi nastaviti. U skladu s time, Peta konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, ponovno u starom terminu, tj. 23. studenoga i na dobro poznatom mjestu, u hotelu 'Antunović', pokazat će koji su projekti ostvareni u proteklih nekoliko mjeseci, što je novo na tržištu rasvjetnih tijela i pripadajućih uređaja i opreme, koja su najnovija tehnička dostignuća u tom području, koje su novosti kada je riječ o normama, propisima i zakonima i još mnogo toga.
 

www.energetika-net.com

Povezane objave

Ima dosta nedorečenosti

HF

Vrijeme je za niži PDV!

HF

Trideset godina od junačke akcije na Peruči

hrvatski-fokus

Gdje Dunav ljubi tradiciju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više