Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Rusija Siriji napisala novi ustav

Ukida se dodatak prema kojem predsjednik mora biti musliman, kao i točka kojom se u zakonu zemlje spominje šerijat

 
 
U prijedlogu izmjena i dopuna ustava Sirije koji je rusko izaslanstvo 24. siječnja ponudilo na razgovorima u Astani pripadnicima sirijske naoružane oporbe, Rusija je zajamčila odlazak Assada s vlasti. Prema novom ustavu, sadašnji predsjednik Bashar al-Assad nakon 2021. godine više se ne će moći kandidirati za predsjednika. Prijedlog nije naišao na protivljenje predsjednika Assada. Naime, sirijska je vlada poručila da se u novom ruskom prijedlogu nacrta sirijskog ustava ne slaže samo s prijenosom zakonodavnih ovlasti s predsjednika na parlament i vladu. Također, sirijske vlasti protive se stvaranju novog parlamentarnog tijela Skupštine sirijskih regija, čime bi, uz postojeću Narodnu skupštinu, sirijski parlament postao dvodomni. Na ostale točke prijedloga Damask nije imao primjedbe.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/southfront.org_wp-content_uploads_2017_01_25jan_syria_war_map-scaled.jpg
U novom ruskom prijedlogu stoji da je Sirija jedinstvena i nedjeljiva država te da predsjednik može obnašati dužnost sedam godina i ne može se ponovno kandidirati na izborima. Također, zemlja treba uspostaviti sustav dvodomnog parlamenta, Narodne skupštine i Skupštine regija. Između ostalog, ukida se dodatak prema kojem predsjednik mora biti musliman, kao i točka kojom se u zakonu zemlje spominje šerijat. Prema novom ustavu, Sirijska Arapska Republika postala bi Sirijska Republika, i to najviše zbog Kurda koji bi po novom ustavu trebali dobiti autonomiju unutar određenih granica. Isto tako, uz službeni arapski, osim sirijskog Kurdistana, pravo na regionalni jezik treba dati i ostalim sirijskim regijama. Osim vlade Sirije novim su nacrtom ustava zadovoljni i Kurdi koji bi trebali dobiti autonomiju i pravo na jezik a najzadovoljniji su zbog uklanjanja riječi “Arapska”, ostavljajući ime Sirijska Republika, što Kurdima omogućava ravnopravnost unutar sirijskog društva. Kurdi sebe ne smatraju Arapima.
 
Međutim, kao što se i očekivalo, prijedlog su odbili sirijski militanti, jer se u njemu predlaže uklanjanje točke o pravosuđu koje se temelji na šerijatskom zakonu, što i jest osnovni cilj borbe sirijskih islamističkih skupina povezanih sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Turskom, koji žele Siriju iz sekularne pretvoriti u islamsku državu. Sirijski ustav je već promijenjen i potvrđen na referendumu 2012. godine, kada je čak 89,4 posto birača podržalo nacrt novog ustava koji je predložio predsjednik Bashar Al-Assad, kojim je poslije pola stoljeća ukinut politički monopol stranke Ba’ath i proširene su ovlasti predsjednika države.   
 

Hassan Haidar Diab, http://www.vecernji.hr/svijet/rusija-siriji-napisala-novi-ustav-1145822

Povezane objave

Erdoğan se pokazao inteligentnim, ali…

HF

Ennahda je “preporod”

HF

Tražimo način budućeg ujedinjenja

HF

Od godine 2044. u SAD-u bijelci će biti manjina

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više