Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Bratski podijelili inozemne dnevnice

Jesu li Neven Budak, Siniša Petrović, Slavko Goldstein i Tomislav Saucha popalili dnevnice?

 
 
Vlada je ovih dana od Ureda za opće poslove (UZOP) zatražila informacije vezane uz slučaj veoma podozrive, očito nezakonite isplate famoznih mega-dnevnica trojici visokih savjetodavaca u bivšoj Vladi Zorana Milanovića iz 2015. godine. Naime, revizijom su otkrivene sumnjive isplate iz ureda bivšeg premijera, pod ravnanjem Tomislava Sauche, trojici Zokijevih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu – za inozemne dnevnice, u ukupnom iznosu od 307.785 kuna. Banski dvori kažu da su od UZOP-a zatražili informaciju o tome što se događalo po pitanju spornih dnevnica iz 2015. godine. Tada je predstojnik Ureda premijera bio piću skloni i izrazito prčeviti Tomislav Saucha i prema analizi revizije, njegovo je ime, dakle crno na bijelo, potpisano na službenim zahtjevima za isplatu dnevnica. Saucha je za HTV u subotu kazao da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. Smatra da je riječ o 'gruboj grješci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu' te je najavio da će sve prijaviti Državnome odvjetništvu (DORH). Očito, njegova je 'gruba grješka' bez ikakve sumnje kazneno djelo pljačke državne imovine, zar ne!?
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/02/putni.biz_adminmax_images_upload_nalog-gornji-dio.jpg
Ili, možda Saucha smatra da je glavni državni revizor krivotvorio njegov potpis na putnim nalozima pa će Ivana Klešića on sam prijaviti Cvitanovu DORH-u? Radi se, nevjerojatno, o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo nikakvo izvješće s puta, putni obračun, niti bilo kakva druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Prema tome, ispada da je svaki od tih Zokijevih savjetodavaca na službenom putu boravio skoro pola godine. Sva su putovanja, međutim, trajala između 9 i 12 dana, objavljeno je to u Dnevniku HRT-a.Međutim, ako ništa drugo sklonost Tomislava Sauche piću je nepobitna:
 
– Prekršajni sud u Zaprešiću nepravomoćno je osudio Tomislava Sauchu, predstojnika Ureda premijera Zorana Milanovića, zbog narušavanja javnog reda i mira nakon skijaške utrke Snježna kraljica na Sljemenu, 6. siječnja. Prema sudskom rješenju, zbog vrijeđanja i omalovažavanja policajaca pripiti Tomislav Saucha bi trebao platiti 772 kune kazne i 500 kuna sudskih troškova, javlja 24sata.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/02/vlada.gov_.hr_userdocsimages__Vijesti_2015_rujan_8-rujna_Budak.jpg
NOVE BOJE ZNANJA – Neven Budak
 
Podsjetimo, netom nakon završetka posljednje utrke na Sljemenu, prema pisanju medija, alkoholizirani Saucha sukobio se s policajcima zaduženima za održavanje reda i pritom im zaprijetio svojim poznanstvima s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićemi ravnateljem policije Vladom Dominićem. Incident je navodno osobno smirio Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke, a upravo je zbog njegove uloge reagirao i Nacionalni sindikat policije, u cijeloj priči posumnjavši i na zloporabu položaja i ovlasti. Iako je, prema pisanju medija, Saucha u izrazito pijanom, alkoholiziranom stanju vrijeđao policajce te se pozivao na svoje visoke političke veze, nad njim nije proveden alkotest niti je priveden, unatoč tome što je odbio dati osobnu iskaznicu na uvid. „Sramota je da predstojnik Ureda premijera Zokija, koji živi od državnog proračuna, pljuje po policijskom službeniku. Jer dok je Tomislav Saucha još nosio dječje popišane pelene, interventni policajac kojega je on izvrijeđao na Sljemenu, nosio je pušku i na prvoj crti branio Domovinu. Saucha tako pljuje u zdjelu iz koje jede“, ogorčeno se Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, tada osvrnuo na incident koji se oko 23 sata u utorak 6. siječnja 2015. dogodio u VIP šatoru na Sljemenu.
 
I što na kraju zaključiti iz ove očito profitabilne mučke predstojnika Ureda bivšeg premijera? Pa, u svakoj imalo demokratskoj državi 'oštećeni' Zokijevi savjetodavci trebali bi kazneno prijaviti Tomislava Sauchu zbog koristoljublja u očito nezakonitom korištenju njihovih imena zbog stjecanja protupravne materijalne koristi. Državnom revizijom evidentirani potpisnik famoznih dnevnica, Tomislav Saucha, promptno bi trebao biti izbačen iz časnog doma Sabora zbog nečasnih radnji, odmah vratiti opljačkanih 307.785 kuna u državni proračun, prijaviti se dragovoljno u centar za liječenje ovisnika o alkoholu ili, po Dinku Citanu, s lisicama na rukama, biti priveden u Remetinečki stacionar kako ne bi mogao utjecati na svjedoke!
 
Na 'raportu' u DORH-u upitan zašto nije prijavio moguće krivotvorenje svog potpisa za (avansni) primitak dnevnica, bistroumni Slavko Goldstein je lakonski izjavio kako je to njegova privatna stvar. Dakle, ako postoje potpisi o zaprimljenom novcu, pretpostavka je da su sva trojica bivših Zokijevih savjetodavaca zajedno sa Sauchom 'umočili prste u med' i bratski podijelili 'lovinu'.
 

Damir Kalafatić

Povezani članci

Laura Codruța Kövesi prijeti hrvatskim kriminalnim političarima i sucima

hrvatski-fokus

Stop podjelama!

HF

Radman se posipa pepelom

HF

Večer kaštelanski glendi i batudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...