Hrvatski Fokus
Kultura

Kronike zločina

Lašvanska dolina pala nije

 
 
Pobijeni, usta rasječenih s obje strane: od kuta usnica sve do ušiju. Iz prstiju ruku iščupani nokti. Noževima probijeni zglobovi na prstima ruku. Spolni organi odsječeni.
(…)
J. L., starca od sedamdeset pet godina, prisilili da klečeći na rukama i nogama, kao konj na leđima nosi vojnike Armije BiH po kući.
(…)
U travničkom selu Miletići, 24. travnja, pet Hrvata zadavljeno lancima. Jednom su izvađene oči. Zločinci skupljaju krv, potom tjeraju još žive da piju vlastitu krv.
(…)
U Travniku, u travnju, bradati pripadnici Armije BiH upadaju u crkvu Sv. Ivana Krstitelja. Silom razvalili vrata. Pri izlazu pucaju na veliki križ iznad ulaznih vrata. Iznad srušenog križa klanjaju.
(…)
Od župnika don P. N., traže da zgazi krunicu koju su otrgli časnoj sestri. Uperenim puškama prijete da će ga ubiti ako to ne učini…
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/02/www.hercegbosna.org_slike_upload_20111220_velicina1_herceg_bosna201112201313390.jpg
Odbija…
Vežu mu ruke…
Iznova odbija…
Udaraju ga rukama i nogama… Lome rebra… Krv mu udara na usta. Pada u nesvijest. Ne prestaju ga udarati. Krv suklja iz nosa i lica. Polijevaju ga vodom. Traže da prijeđe na islam. Sjekiricom mu režu uho i vrat. Tupom, hrđavom britvom sunete. Svijećom prže nos.
 Traže da prijeđe na islam.
(…)
U Maljinama 8. lipnja, za općega napada Armije BiH na hrvatska područja u općini Travnik, dolazi do stravičnog, obrednog ubijanja Hrvata. To čine mudžahedini. Zarobljene tjeraju da po turski sjednu u krug. Gledaju kako kleknutom u krugu suborcu sabljom odsijecaju glavu. Odrubljenu glavu stavljaju na tacnu. Daju drugoj žrtvi, koja će tek doći na red, da ljubi tu glavu…
I tako ukrug.
(…)
U župnoj crkvi u Rostovu, nad pretučenim župnikom, kapelanom i časnim sestrama vrše nuždu.
(…)
U više navrata od strane vojnih promatrača uočeni su pripadnici Armije BiH kako u devastiranim crkvama igraju mali nogomet.
(…)
Okrutno postupaju prema mrtvacima i grobljima. Žrtve često nisu ni pokapali, a ako su to i činili onda su im kopali grobove gdje bilo; ponekad su ih tek malo zasipali zemljom ili smećem.
Mrtva tijela razvlače životinje.
(…)
Nerijetko se čuo poklik pripadnika Armije BiH: ''Ubiti svako hrvatsko muško dijete od pola kilograma pa nadalje''.
(…)
Milodraž (župa Brestovsko) – spomen kapela. Kapela podignuta u spomen fra Anđelu Zvizdoviću, na mjestu gdje je 28. 05. 1463. od sultana Mehmeda II. osvajača primio „AHD-NAMU“, povelju slobode za katolike kojom se franjevcima i katolicima daje mogućnost ostanka i opstanka u Bosni pod turskom vlašću.
Kapelica je potpuno uništena i zapaljena od strane pripadnika Armije BiH. Jedan od promatrača, nesuđeni politolog, koji se zatekao promrmlja sebi u bradu:
– Turci su im dali milost, poturice nedadoše.
(…)
J. B., Hrvata iz Grabovice, zločinci razapeli na drveni križ, otkinuli mu glavu i nabili je na kolac.
(…)
Vojska zarobljene Hrvate prisiljavaja da obavljaju islamske vjerske obrede. Nagone ih da klanjaju i prstima si kopaju grobove.
 
(…)
Muslimanska djeca u Travniku podijeljena u dvije kolone u igri. Jedna kolona djece uzvikuje:
Tekbir!
Odgovara joj druga kolona djece:
Allahu ekber!
Potom svi skupa uglas:
Opkoli pa kolji!
(…)
Upotrebljavaju bojne otrove. 28. studenog palo je više granata s bojnim otrovima. Odrasli i djeca, poslije granata s bojnim otrovima koje su pogodile dvije kuće, osjećaju vrtoglavicu, gušenje, nedostatak zraka, kašljanje i povraćanje te plaču. Namještaj i dio suđa uskoro su promijenili boju pod utjecajem kiselina.
(…)
Dozapovjednik 3. korpusa Armije BiH, Dž. M., izdaje zapovjed: ''Uništiti svu živu silu, uključujući žene, djecu i starce, na prostoru: Novi Travnik, Nova Bila, Vitez, Busovača, radi spajanja s prometnicom Vitez-Kruščica. U tu svrhu upotrijebiti sva raspoloživa artiljerijska sredstva, pješadiju, raspoloživa kemijska sredstva i sve goste u slavu uzvišenog Allaha dž.š.''
(…)
U selu Počulica otkrivena je masovna grobnica pobijenih hrvatskih stanovnika. Novinar Martin Bell, za BBC je 6. siječnja u devetnaest sati izvijestio: ''Pitanje je, i to vrlo važno, radi li se o masakriranim civilima ili poginulim vojnicima. Svi su pokopani u vojnim uniformama, ali na jednom se vide znakovi da je onemogućen pristup.
Radi se o ljudima koji su u vojno sposobnim godinama. Svi su pretrpjeli vrlo teške ozljede koje su mogle nastati u borbi, posebice prsa u prsa. To je siguran znak brutalnosti ovoga rata i sudbine Hrvata koji su ovdje brojčano nadjačani 9 : 1.
Sljedeći bi napad mogao biti odlučujući za pad tog područja. U prošlom napadu Hrvati su izgubili mnogo teritorija i osamdeset vojnika. Do sljedećeg će sigurno doći, a vojnici UN-a malo toga mogu učiniti kako bi to spriječili…''
(…)
Lašvanska dolina pala nije. Lašvanskom dolinom hrvatski se barjak vije.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezani članci

Tajanstvenost ciklusa Bića arhitekture

HF

Haiku 2019.

HF

Ciklus novih kolaža

hrvatski-fokus

‘Zastave’ Maka Hubjera u Salonu Galić

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...