Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

JANAF ostvario rekord i u 2016. godini

Porast dobiti za 24,5 posto

 
 
JANAF d.d., kao Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavio je 7. veljače 2017. godine, nerevidirane, konsolidirane i nekonsolidirane Financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine. U 2016. godini JANAF (Jadranski naftovod) nastavio je s izvrsnim poslovnim rezultatima te je ostvario bruto dobit u iznosu od 338,2 mil. kuna što je porast od 15,7 % u odnosu na prethodnu godinu i neto dobit u iznosu od 290,5 mil. kuna, što je porast od 24,5% u odnosu na 2015. godinu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/zeljko-heimer-fame.from_.hr_images_hrjanaf.gif
U prošloj godini ostvareni su prihodi u iznosu od 752,7 mil. kuna što je rast za 1 % u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi od temeljne djelatnosti porasli su za 8 % u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupno ostvarenih poslovnih prihoda u 2016. godini, 66,3 %ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima. Sve to je rezultat porasta izvoza od 11,9 % u odnosu na prethodnu godinu.
Financijski pokazatelji Društva pokazuju iznadprosječne vrijednosti – koeficijent zaduženosti 0, koeficijent ekonomičnosti 1,77, stopa EBITDA 74,09 %.
 
Ukupna ulaganja u investicijskom ciklusu iznose više od milijardu kuna te je veliki dio planiranih investicija iz navedenog razdoblja i završen. Investicije u tijeku na dan 31. prosinca 2016. iznose 364,1milijuna kuna.
Krajem 2016. godine i početkom ove godine, JANAF je nastavio s intenzivnim poslovnim aktivnostima te je ugovorio nove posloves NIS-om-Gazpromneft, VITOL-om, Unipetrolom i Crodux derivatima dva.
 
JANAF je obavijestio Zagrebačku burzu da su potpisana dva nova ugovora s Glencore-om iz Baar-a (Švicarska) i MOL Gruop-om, a vrijednost ugovorenog posla je gotovo 267 milijuna kuna.
Posebno treba istaknuti da su novougovorenim poslovima, između ostalog, obuhvaćeni i novi kapaciteti, koji su rezultat investicijskih aktivnosti JANAF-a u posljednje dvije godine. Novougovoreni poslovi ukazuju na nastavak rasta poslovnih aktivnosti te najavljuju dobre poslovne pokazatelje za 2017. godinu.
 

Michaela Vranješ

Povezane objave

Istočno Sredozemlje – bogatstvo plina

HF

Švicarska mijenja stranu u valutnom ratu

HF

Moderni izazovi na tržištu radne snage

HF

GE Velika Ciglena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više