Hrvatski Fokus
Religija

O vječni Kralju vjekova!

U Krakovu proslavljen Čin prihvaćanja Isusa Krista kao Kralja i Suverena

 
 
Pred tisućama vjernika iz čitave Poljske i svih predstavnika državne vlasti zajedno s predsjednikom Andrzej Dudom 19. studenog 2016. u Krakovu je proslavljen Čin prihvaćanja Isusa Krista kao Kralja i Suverena. Ovo je znak da je laičistička dogma o razdvajanju Države i Crkve napukla. Prije nekoliko tjedana iznenadila je vijest predsjednika Perua o posveti Države Presvetom Srcu Isusovom i Bezgrešnom Srcu Marijinom.„Nije na nama da biramo Krista za Kralja nego da priznamo njegovo gospodstvo i podvrgnemo se Njegovom zakonu, povjerimo Njemu našu domovinu, narode i sebe same i naše obitelji,“ izrekao je biskup Andrzej Czaja.
http://il6.picdn.net/shutterstock/videos/10240628/thumb/1.jpg?i10c=img.resize(height:160)
Agencija Zenit primjećuje „da je ovaj čin prihvaćanja Krista kao Kralja i Gospodara Poljske provodi učenje Pape Pija XI. koji u svojoj enciklici Quas Pimas ističe potrebu Kristovog kraljevstva u našim vremenima.“ Tužno je na koji je neusklađen način Druge vatikanske koncilske hijerarhije priznala ovu proslavu hvale vrijednom. Tekst ovoga svečanog čina je posebno vrijedan hvale: AKT O PRIHVAĆANJU ISUSA KRISTA ZA KRALJA  I SUVERENA POLJSKE – O vječni Kralju vjekova, naš Gospodine Isuse Kriste, naš Bože i naš Kralju!
 
Na godišnjicu 1050-u pokrštavanja Poljske, u godini Izvanrednog juileja Milosrđa mi poljaci zajedno s našim vjerskim i svjetovnim vlastima potvrđujemo Tvoju vlast i proglašavamo da smo spremni podvrgnuti se Tvome zakonu i prinijeti ti našu Domovinu i čitav naš narod. Pred Nebom i Zemljom priznajemo da nam je potrebno Tvoje Kraljevstvo. Priznajemo da jedino Ti imaš nad nama sveto i neprolazno pravo. I tako, ponizno klanjajući se pred Tobom, Kralju Svemira, priznajemo tvoje Kraljevstvo nad Poljskom i nad čitavim našim narodom, Domovinom i svijetom.
 
U želji da hvalimo i veličamo Tvoju vlast, Tvoju slavu s dubokom vjerom zazivamo: Vladaj nad nama o Kriste Isuse!
–        U našim srcima – Vladaj o Kriste Isuse!
–        U našim obiteljima – Vladaj o Kriste Isuse!
–        U našim druuštvenim sredstvima medijima – Vladaj Kriste Isuse!
–        U našim uredima, na radnim mjestima, u službama i na odmoru – Vladaj o Kriste Isuse!
–        U našim gradovima i našim selima – Vladaj o Kriste Isuse!
–        Nad narodom i nad poljskom Državom – Vladaj o Kriste Isuse!
–        Blagosivljamo te i zahvaljujemo Ti o Gospodine Isuse Kriste: na neizmjernoj ljubavi tvoga Presvetog srca – Zahvaljujemo ti o Kriste naš Kralju!
–        Za milost svetoga krštenja i za čvrsti savez s našim naorodom kroz vijekove – zahvaljujemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Za majčinsku i kraljevsku prisutnost Marijje u našoj povijesti – Zahvaljujemo Ti  o Kriste naš Kralju!
–        Za Tvoje neizmjerno milosrđe koje si uvijek iskazivao nama  – Zahvaljujemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Za Tvoju vjernost unatoč našim izdajama i slabostima – zahvaljujemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Svjesni svojih grijeha i uvreda nanesenih Tvome Srcu molimo te  za oprost za sve naše grijehe, a nadasve za odvraćanje od svete vjere, za nedostatnu ljubav spram Tebe kao i spram naših bližnjih.
–        Ispričavamo se za društvene grijehe našeg naroda, za sve poroke, pokvarenosti i zle navike.
–        Odričemo se duha zloga i svih njegovih djela.
–        Želimo se s poniznošću podvrgnuti vlasti Tvoga Kraljevstva i Tvojih zakona, obvezujući se da u skladu s njima uredimo naš osobni, obiteljski i nacionalni život:
–        Obećajemo da ćemo braniti Tvoje sveto dostojanstvo i propovjedati slavu Tvoga Kraljevstva – Obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo Ti da ćemo vršiti Tvoju volju i bdjeti nad ispravnošću naše savjesti – obećajemo ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo Ti da ćemo sačuvati svetost naših obitelji i kršćanskog odgoja naše djece – obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo ti da ćemo ostvarivati Tvoje Kraljevstvo i braniti ga sred čitavog našeg naroda – obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo ti da ćemo aktivno sudjelovati u životu Crkve i braniti njene zakone – obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
Ti si jedini kralj Država, naroda i svih bića, Kralju kraljeva i Gospodaru svih vladara!
 
Povjeravamo Ti poljsku Državu i sve one koji njom vladaju. Učini da svi odgovorni za vlast vrše svoje ovlasti na pravedan način i  da zakone usklađuju s Tvojim zakonima.
O Kriste Kralju s vjerom ti povjeravamo sve što se nalazi u Poljskoj a  posebno one članove poljskog naroda koji Te ne slijede. Daruj im svoju milost, obasjaj ih snagom Svetoga Duha i privedi sve nas vječnom jedinstvu s Ocem.
U ime bratske ljubavi povjeravamo Ti sve narode svijeta a posebno one koji su otežali naš križ. Učini da spoznaju da si Ti jedini zakoniti i pravi Suveren i Kralj i da iskoriste vrijeme koje im je dao Otac da slobodno potvrde Tvoje Kraljevstvo.
Gospodine Isuse Krise, Kralju naših srdaca učini naša srca po Svome Presvetom Srcu.
Neka Tvoj Duh siđe i obnovi lice ove Zemlje! Neka nas učvrsti u vršenju naših obveza koje smo preuzeli ovim Aktom. Neka nas čuva od zla i osnaži na putu našeg posvećenja.
Bezgrešnom Srcu Marijinom povjeravamo naše naume i obveze povjeravajući se majčinskoj zaštiti Kraljice Poljske,  utječemo se svetim zaštitnicima naše Domovine.
Vladaj nama, o Kriste Kralju! Vladaj našom Domovinom i svim nacijama na Slavu presvetog Trojsktva i na spasenje svih ljudi. Učini das naša Domovina i čitav sivijet budu uvedeni u Tvoje Kraljevstvo, u Kraljevstvo istine i života, u Kraljevstvo svetosti i milosti, Kraljevstvo pravde, ljubavi i mira.
 

Izabrala i s tal. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Povezani članci

Molitva Boljanina Frane Radića

HF

Najave Gospe Fatimske

HF

Pet stoljeća “Evanđelistara” Marka Marulića

HF

Virtualna psihodelija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...