Hrvatski Fokus
Uvodnik

Đikić je Hrvatsku napustio još 1991.

Suzavac na Zavrtnici je poljudska svastika broj 2?

 
 
Igor Štagljar, hrvatski znanstvenik i izumitelj, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu, za najavu svoga kolege znanstvenika Ivana Đikića da – ne znamo već po koji put – napušta Hrvatsku, rekao je „Nije Ivan Đikić sada otišao iz Hrvatske, on je Hrvatsku napustio još 1991. godine“, što je u utorak, 14. veljače 2017., u vijestima objavio Hrvatski radio. Na ova ponavljajuća Đikićeva „napuštanja Hrvatske“ podsjetio je drugi znanstvenik, matematičar svjetskoga glasa Josip Pečarić, i navodi drugi odlazak ovoga znanstvenika koji već godinama živi i radi u Frankfurtu. Pečarić nas podsjeća na Đikićev „ritual napuštanja Hrvatske zbog Radmana 10. svibnja 2010.“, što znači da najava od 13. veljače 2017. napuštanja Hrvatske zbog rektora splitskoga Sveučilišta Šimuna Anđelinovića i predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića Đikićev je treći „odlazak iz Hrvatske“. Kako mu prva dva odlaska – 1991. i 2010. – nisu baš uspjela, zasigurno niti sada ga se ne ćemo riješiti. Jedino u što smo sigurni, to je da ćemo biti svjedoci Đikićeva četvrtoga „napuštanja Hrvatske“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/biochemistry.utoronto.ca_wp-content_uploads_2009_12_2014-03-24-igor-stagljar-cancer-detection-technology-research-400x300.jpg
Igor Štagljar
 
• Svekolika hajka na ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića nema puno veze s plagiranjem. Navodno plagiranje je samo povod za političku borbu u sabornici i državi. U trenutku kada su SDP i HNS po svim pokazateljima na koljenima, drugo im i ne preostaje, nego da blokiraju rad Sabora i Vlade. Pa i na ovakve neprimjerene načine.
• U jeku neprimjerenih i neargumentiranih napada na ministra Pavu Barišića većina nas zaboravlja da je on, u kratkom vremenu, prvi ministar koji je donio pravilnik o pomoćnicima u nastavi djeci s posebnim potrebama.
 
• Na službenoj facebook stranici homoseksualnoga partyja na Zavrtnici sâm party je nazvan “Junkyard: Trenirka party”. Mnogi se pitaju što to znači. A znači ovo: “Šuškava, lanena, pamučna, plišana. Crvena, zelena, šarena, s nitnama. Uska, široka, kratka, dugačka. Danju, noću, i kad god hoću. Trenerka party, nose je svi. Budi faca, obuci je i ti. Gornji dio oko struka, trenerka je stil. Malo je treš, ali smo i mi. Spremi molitvenik i piši si u rokovnik: TRENIRKA PARTY, Super Super, subota u 23 sata! Vozdra!” Ima tu svega (srbizam trenerka…), a ponajmanje hrvatskoga jezika. A ona koja ih je bre pozivala na žurku zove se Ana Urlić. Radi se o članici Mladeži SDP-a, djevojci koja je radila za Vladu Zorana Milanovića na izborima, odgovornoj osobiizborne kampanje SDP-a i Kukuriku koalicije. A što je sa suzavcem? Isto kao i sa svastikom na Poljudu. Sve je to dio specijalnoga rata protiv Hrvatske u koji su uključeni svi: od Gordana Marasa i Gorana Emira Tahirovića Beusa von Richembergha u Saboru, preko HND-a, SABA-e i AFŽ-a, pa sve do raznih lucića, dežulovića, lovrića, bajrušija, mijića, tomića, pavelića, klarića, popovića, ladišića, bilić-keserovića… 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/i.ytimg_.com_vi_YxKCFw_fwGM_hqdefault.jpg
Ana Urlić
 
• Čelnik Mosta Božo Petrov je prije dvije godine, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, rekao da Hrvatskoj treba lustracija pretvorbenog kriminala, a da nije važno tko je bio partizan, a tko ustaša. Kasnije je Petrov u jednom intervjuu rekao da ne vidi kako bi lustracija pozitivno utjecala na budućnost. Dok nije bio političar svašta je obećavao, a danas pleše kako mu gazde narede. 
 
• Ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović, uvečer kaže kako će poskupiti struja, a ujutro da ne će. Zašto tako govori ovaj mirni Mostov ministar? Ili ne zna, ili ga je netko nagovorio. Tko bi ga nagovorio? Možda oni koji stoje iza Mosta. Jer, poskupiti struju uoči izbora je samoubojstvo za vladajuće, prije svega za HDZ. Možda je i tu odgovor na ova prethodna pitanja.  
 
• SDP-ov jurišnik Ranko Ostojić, u vrijeme dok je bio na čelu policije smijenio je 2439 dužnosnika MUP-a. Brojni slučajevi su završili na Upravnom sudu i Hrvatska će im morati platiti milijunsku nadoknadu, sve zaostatke zbog toga što su protuzakonito smijenjeni preko noći. Kako i dolikuje nasljednicima onih koji još uvijek pjevaju „Po šumama i gorama…“
 
• U četiri odvojena rješenja na Ustavnom sudu odbijene su tužbe bivših generala Hrvatske vojske Vladimira Zagorca i Branimira Glavaša, pukovnika Tihomira Oreškovića i bojnika Siniše Rimca. Rješenje je potpisala ustavna sutkinja Mare Ingrid Antičević Marinović. Odbijenicu su dobili bivši hrvatski visoki časnci kojima je činove oduzeo bivši hrvatski predsjednik i „Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga“ Ivo Josipović nakon što su zbog teških kaznenih djela pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne. Ustavni sud je ocijenio da u primjeni i tumačenju mjerodavnog prava (Zakona o službi OSRH) od strane Upravnog suda nije utvrđena arbitrarnost ili samovoljnost. Sve bih nekako mogao prihvatiti, ali nikako da im je rješenje potpisala ona koja u Saboru donedavno uzvikivala „Smrt fašizmu, sloboda narodu“. No, i to je Hrvatska. 
 
• Kako sam protiv bilo kakvog oblika  strateškog partnerstva između Hrvatske i Velike Britanije, tako sam za svaki oblik suradnje i strateškoga partnerstva između Hrvatske i Albanije što je najavljeno u Zagrebu na sastanku između Davora Ive Stiera i Ditmira Bushatija, šefova diplomacija Hrvatske i Albanije, a potvrđeno na sastanku Trilaterala između Hrvatske, Crne Gore i Albanije.
 
Tomislav Saucha je u problemima. Donedavni predstojnika Vladina ureda Zorana Milanovića je u pritvoru. Optužen je da je 2015. godine pisao putne naloge, a novac uzimao u svoj džep. Ne ćemo saznati punu istinu sve dotle dok DORH ne pozove na razgovor njegova poslodavca Milanovića i sve dotle dok se ne pročešljaju dnevnice i nešto drugo u prijašnjim godinama vladavine Kukuriku koalicije. Ovdje se ne ćemo pozivati na Sauchino vrijeđanje policajaca na Sljemenu, na Zvonka Matišića, bivšeg ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Saborailina Tereziju Matić, tadašnja šefica službe za knjigovodstvo.
 
Dragan Lozančić imenovan je za ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ovo se imenovanje mora povezati s naglim početkom rada na izgradnji Pelješkoga mosta u režiji NATO-a i novih vjetrova koja su počela puhati iz Washingtona. Lozančić je prošle godine smijenjen sa čela SOA-a na prijedlog hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a danas predsjednica govori kako joj on nikada nije smetao. A može se povezati i s njezinim posjetom SAD-u na prijelazu dviju godina, jer, ne zaboravimo, Lozančić se u Hrvatsku vratio upravo iz – Amerike. 
http://www.hrvatska-rijec.com/wp-content/uploads/2012/10/dragan-lozancic2.jpg
Dragan Lozančić
 
• Sve donedavno nisam čuo da su se Muslimani (od 1993. "Bošnjaci") oglašavali na prigovore Hrvata da kako su mogli ratovati protiv Hrvata u BiH, a istodobno se stotine tisuća Muslimana sklonilo, liječilo i živjelo u Hrvatskoj. Nu, dočekao sam i to. Oglasio se Mustafa Cerić, bivši imam Islamske zajednice u BiH i ovako to prokomentirao: „Nije primjereno da se Bošnjacima stalno prigovara zato što su ostali živi tako što su potražili utočište od progona iz njihovog doma i domovine u Hrvatskoj. Gostoprimstvo Hrvatske prema bosanskim prognanicima zaslužuje zahvalnost, ali Bosna, posebno, Bošnjaci/Bosanci ne zaslužuju da im se to stalno prigovara. Uostalom, Hrvatska je za to gostoprimstvo primala financijsku i drugu pomoć iz međunarodnih fondova.“ Dakle, Cerić, koji je religiju zamijenio političkom aktivnošću, nimalo ne priznaje hrvatsku žrtvu. Hrvati su mu i dalje mrski i najveći neprijatelji.
 
• Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble priprema za polovicu smanjenje dječjih doplataka za strance iz država Europske unije čija djeca ne žive u Njemačkoj.Ideja za smanjenje je da se plaća stvarna cijena življenja u državi podrijetla. Od 184.655 doplatka za djecu u Njemačkoj na hrvatsku djecu koja živi u Hrvatskoj otpada 11.865 djece. Najviše je poljske djece, 86.987, te rumunjske 15.310. Ovim zakonom Njemačka će uštedjeti oko 160 milijuna eura godišnje.
 
• Odlaskom Velike Britanije iz Eurpske uniju, u samoj Uniji nije ništa više isto. U vrijeme kada u Rimu priprema proslava 60. obljetnice potpisivanja Rimskih sporazuma koji su stvorili Europsku ekonomsku zajednicu, valonski premijer Paul Magnette smatra da bi Poljska, Mađarska, Rumunjska i Bugarska trebale napustiti Europsku uniju. "Nakon Brexita poželjni bi bili Polxit, Hongrexit, Roumaxit, Bulgxit", kaže on. Nositelji te ideje su njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici Beneluxa, a plan je u svojim osnovnim crtama vrlo jednostavan: jača integracija zemalja članica eurozone. Nije jasno u kakvoj bi se situaciji našli Grčka ili Portugal, članice eurozone.
 
• Ovako piše Adelheid Wölfl, dopisnica bečkoga Der Standarda iz Zagreba: „Temelj zajedničkog projekta triju EU-ovih država Austrije, Slovenije i Hrvatske i balkanskih država Srbije i Makedonije…“, što znači da je članice Unije, Sloveniju i Hrvatsku, isključila iz Balkana.
 
Angela Merkel posjetila je Poljsku. Iz Varšave su javili kako je sve proteklo u redu. Nastupilo je ponovno približavanje između Berlina i Varšave. Razlog te promjene upravo je ono što je poljski novinar i publicist Adam Krzemiński (1945.) nazvao „njemačko-poljskim zajedništvom zbog briga“. Krzemiński kaže kako Njemačka i Poljska imaju iste probleme. Obje su zemlje smještene blizu istočne granice Europe i zabrinuto gledaju prema Rusiji. Obje vide da su savezništva koja su im ulijevala sigurnost na klimavim nogama. Brexit ih je alarmirao, a frexit bi za obje bio katastrofa. Stoga je s poljskog gledišta pokušaj Angele Merkel da stabilizira EU sidro koje se ne smije uništiti. Staro nepovjerenje prema Njemačkoj nije još nestalo, ali strah od Rusije je veći. Nu, ima ipak naznaka razilaženja, a tiču se reformi Europske unije. Dok Jarosław Kaczynski želi Uniju koja bi svojim članicama davala odriješene ruke kada su u pitanju homoseksualnost, obitelj i tumačenje pravne države, njemačka kancelraka je taj rat već odavno izgubila.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/www.deutscheundpolen.de_bilder_1237_Adam_Krzeminski.jpeg
Adam Krzemiński
 
• New York Times (NYT), Russia Today (RT) i China Daily (CD) su državni mediji SAD-a, Rusije i Kine, koji su zapravo promidžba sponzorirana od pojedine države.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

EPPO, DORH, Vanja Marušić i politički kriminal

hrvatski-fokus

Tko su današnji ‘stručnjaci’ a tko ‘specijalisti’?

HF

Kod Kreše Beljaka zakazao DORH

HF

Tko je savjetovao Željku Markić?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više