Hrvatski Fokus
Znanost

Aluminijeve soli u kapi cjepiva (1)

Cjepiva kontaminirana s metalima i drugim onečišćenjima

 
 
Najnovije zaprepašćujuće otkriće znanstvenih istraživača objavljeno je 23. siječnja 2017. u časopisu „International Journal of Vaccines and Vaccination“, (Vol. 4 (1); „Međunarodni časopis za cjepiva i cijepljenje“) a originalne rezultate istraživanja objavio je i „Children's Medical Safety Research Institute.“ Istraživanje je provela znanstvenica dr. Antonietta M. Gatti zajedno sa svojim znanstveno-istraživačkim timom Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije, a dr. Gatti ujedno je i direktorica za znanstvenu nanodijagnostiku. Povodom objave rezultata istraživanja o kvaliteti sastava cjepiva dr. Gatti je izjavila kako rezultati njihovog istraživanja „pokazuju prisutnost mikro- i nano čestica koje su uglavnom anorganskog podrijetla, a nisu nigdje navedene kao sastojak cjepiva.“
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/www.azonano.com_images_experts_ExpertImage_151.jpg
Antonietta M. Gatti
 
Pojasnimo: znanstvenici su proveli ispitivanje kvalitete sastava cjepiva – testirano je ukupno 44 uzoraka od 30 različitih vrsta vakcina/cjepiva u kojima su nađeni opasni kontaminanti odnosno onečišćivači, uključujući crvene krvne stanice u jednom cjepivu, dok su sva ostala ispitana humana cjepiva sadržavala metalne toksične čestice, jedino je cjepivo za uporabu u veterinarskoj medicini bilo bez kontaminanta. Ispitana cjepiva su iz Italije i Francuske. Znanstvenici su u svrhu ovog istraživanja koristili izuzetno senzitivne (osjetljive) nove tehnologije koje se ne koriste u proizvodnji cjepiva.
 
Olovne čestice u cjepivima protiv HPV-a
 
Pa pođimo redom. Olovne čestice pronađene su u cjepivima protiv HPV-a (humanog papiloma virusa) koji može uzrokovati karcinom grlića maternice ili cerviksa: cjepiva 'Gardasil' i 'Cervarix;' nadalje, čestice olova nađene su i u cjepivu protiv sezonske gripe („Aggripal“) kompanije 'Novartis' te u cjepivu protiv meningitisa C ('Meningitec vaccine'). Nadalje, uzorci šesterovalentnog cjepiva za dojenčad poznato pod nazivom „Infanrix Hexa“ (cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa/hripavca, hepatitisa B, poliomijelitisa i hemofilus influence tipa B) kompanije „GlaxoSmithKline“ sadržavali su čestice nehrđajućeg čelika, volframa i nakupine 'spoja' zlata i cinka. Ostali metalni kontaminanti tj. onečišćivači koji su otkriveni u sadržaju ispitanih cjepiva jesu: platina, srebro, bismut, željezo i krom. Krom (sam ili u primjesi sa željezom i niklom) otkriven je u 25 ispitanih humanih cjepiva iz Italije i Francuske.
 
Cjepivo protiv sezonske gripe „Fluarix“ (proizvođač GlaxoSmithKline) namijenjeno cijepljenju odraslih i djece, imalo je u sastavu čak 11 metala i nakupina metala. Slične nakupine već su ranije povezane sa slučajevima leukemije, naglasili su istraživači. Mnoga od ovih cjepiva sadrže željezo i željezne primjese koje, prema tvrdnji znanstvenih istraživača mogu korodirati a korozivni produkti djeluju toksično na tkiva. Istraživači navedenog testiranja kvalitete cjepiva u jednoj kapi cjepiva „Repevax“ proizvođača Sanofi Pasteur (cjepivo protiv difterije, pertusisa/hripavca, tetanusa i poliomijelitisa) otkrili su prisutnost crvenih krvnih stanica ali nisu mogli odrediti jesu li one humanog ili životinjskog podrijetla, a pored ovih krvnih stanica otkrili su prisutnost 'ostataka' sastavljenih od aluminija, broma, silicija, kalija i titana.
 
Od ukupnog broja ispitanih cjepiva, „Feligen CRP“ je bilo jedino cjepivo namijenjeno primjeni u veterinarskoj medicini (cjepivo za mačke i mačiće protiv virusa panleukopenije, rinotraheitisa i infekcije calicivirusa): ovo cjepivo bilo je jedino od svih ispitanih koje nije bilo kontaminirano nikakvim anorganskim primjesama. Sastojci poput aluminija i natrij klorida nalaze se u sastavu cjepiva i oni su navedeni. No, zahvaljujući najnovijim znanstveno-tehnološkim mogućnostima, znanstvenici su uspjeli snimiti fotografije aluminijeve soli u kapi cjepiva: aluminijeva sol formira bijele kristalne 'ogranke,' poput grančica mraza na prozorskom staklu. Njemačko cjepivo protiv alergija (proizvođač „Allergopharma“) stvara tako debeo omotač anorganskih soli da ga znanstvenici nisu mogli probiti kako bi došli do tekuće kapljice cjepiva niti su mogli detektirati druge čestice onečišćivača.
 
Poznata je neurotoksičnost aluminija. Francuska cjepiva za primjenu u veterini upravo stoga isključuju svaku primjenu aluminija u cjepivima za životinje. No, to isto se ne odnosi na cjepiva namijenjena ljudima. Znanstvenici su zabrinuti zbog svojih otkrića, prvenstveno iz razloga što je dobro poznata sinergija višestrukih toksina koji se dodaju ovom poznatom neurotoksinu (aluminiju): „U toksikologiji je dobro poznato da kontaminanti/onečišćivači uzajamno pojačavaju sinergijski učinak, pa što je veći broj onečišćivača, njihovi učinci postaju sve teže i teže predvidljivi. A još je i gore kada postoje i neke nepoznate tvari. “
 
Rezultati istraživanja kvalitete sastojaka u cjepivima ostavili su, najblaže rečeno, znanstvene istraživače u čudu i velikoj nedoumici, jer su otkrili prisutnost stranih tijela kao i njihovu nevjerojatnu, neobičnu kemijsku kompoziciju: „Naime, kombinacija ovih stranih tijela u cjepivima nigdje, baš nigdje nema nikakvu tehničku primjenu niti ih možete igdje pronaći, pa čak ni u nekom priručniku, stoga je njihovo podrijetlo nepoznato. No, u svakom slučaju, ovim anorganskim (metalnim) česticama nije mjesto u medikamentima koji se daju putem injekcije, a naročito im nije mjesto u cjepivima, osobito ne u cjepivima koja su namijenjena cijepljenju novorođenčadi.“
 
Sindrom iznenadne smrti dojenčadi
 
Studija objašnjava negativne učinke ovih stranih „nečistoća“ koje se injektiraju putem cjepiva u organizam: ovime se može objasniti golem broj, po svemu sudeći naoko nepovezanih štetnih (nus)pojava s cijepljenjem – od glavobolja i nervnih napadaja do umora i malaksalosti, bolova u mišićima, paralizi i iznenadnoj smrti dojenčadi (sindrom iznenadne smrti dojenčadi). Mnogo je vjerojatnije da će navedeni onečišćivači iz cjepiva imati daleko ozbiljnije i teže posljedice kod vrlo malih organizama – kao što su djeca.
 
Jednom kada se ova strana tvar iz cjepiva nađe u organizmu, bez obzira radi li se o aluminiju ili nekom drugom metalu, tada ona potiče snažnu imunološku reakciju organizma. Kao što to biva u svim slučajevima ulaza malih stranih tijela u organizam, reakcija imunog sustava na sastojke cjepiva je snažna, ali ujedno i vrlo slabo poznata, nepredvidiva i može biti „nepoželjna,“ kako navode talijanski znanstvenici. Imuni sustav organizma može potaknuti brzo stvaranje golemog broja velikih bijelih krvnih stanica, tzv. makrofaga koji imaju zadaću 'proždrijeti' strana tijela u organizmu – pa na mjestu uboda i aplikacije cjepiva nastaje oteknuće i granulom(i). Međutim, dospiju li ipak strana tijela iz cjepiva putem krvotoka u bilo koji udaljeni organ ili tkivo, uključujući i mikrobiom koji regulira brojne funkcije u organizmu uključujući i imuni sustav, njihov učinak može se pojaviti mnogo kasnije od vremena njihovog ulaza u organizam. U određenim slučajevima imuni sustav može pokrenuti upalni proces protiv „uljeza“ u tijelu, a ovdje mogu biti uključeni i citokini. Neki od ovih 'kemijskih glasnika' poput interleukina-6 smatraju se krivcima za pojavu autizma.
 
Budući organizam može imati određene probleme i poteškoće u uklanjanju nečistoća unesenih cjepivom u organizam, ove vrste upala mogu biti dugotrajne i kronične te se mogu manifestirati u vidu neke autoimune bolesti kada imuni sustav ne prepoznaje stanice vlastitog organizma, kao što je to slučaj kod multiple skleroze ili dijabetesa tipa 1. Štoviše, dokazano je da kontaminanti iz cjepiva mogu prodrijeti u stanične jezgre te uzajamno djelovati s DNK: „No, nitko ne zna koje su sve posljedice moguće,“ ističu znanstvenici.    
 
Cjepiva nisu prošla odgovarajuća ispitivanja o sigurnosti i riziku
 
Znanstvena rasprava o činjenici zašto farmaceutske kompanije ne proizvode čista cjepiva jedno je od glavnih pitanja. Kvaliteta cjepiva i svih sastojaka u njemu je od primarnog značaja i to je danas naša realnost: povijest kontaminiranih humanih cjepiva je zaista dugačka. Trenutno ništa ne može promijeniti činjenicu da se milijunima ljudi putem cjepiva apliciraju opasni i toksični onečišćivači – svi oni su otkriveni u svim cjepivima ispitanim na kvalitetu. Jedino je cjepivo namijenjeno mačkama bilo potpuno čisto, bez ikakvih toksičnih primjesa. Ovime su znanstveni istraživači dokazali da cjepiva ne samo da su puna „prljavštine“ nego da te onečišćivače ne mogu stručno definirati ni vrhunski znanstvenici. Drugim riječima, to znači da državne institucije i agencije odgovorne za sigurnost i kvalitetu cjepiva ne govore istinu kada tvrde da su cjepiva prošla odgovarajuća ispitivanja o sigurnosti i procjeni rizika.
 
Jer kada cjepivo protiv HPV-a (Gardasil i Cervarix) namijenjeno djevojčicama sadrži opasne i toksične tvari, tada je to nečuvena zlouporaba. Stoga sada svako cjepivo za koje se tvrdi da spašava živote, mora biti ispitano na rizike od mogućeg razvoja karcinoma, neuroloških poremećaja i bolesti, autoimunih bolesti kao i svake druge tajanstvene bolesti ili poremećaja koji su posljedica imunološke reakcije – a u znatnom su porastu. Rezultati ovog provedenog istraživanja ne samo da negiraju sve tvrdnje o „sigurnim i učinkovitim“ cjepivima, nego jasno dokazuju da su cjepiva opasna.
 
Hoće li itko od stručnjaka i mjerodavnih institucija u Republici Hrvatskoj reagirati na rezultate ovog istraživanja? I hoće li i kako reagirati mjerodavne institucije u EU s obzirom da su zabranili prikazivanje dokumentarnog filma „VAXXED“ (o filmu sam također pisala) i raspravu u Europskom parlamentu o povezanosti cjepiva s razvojem autizma što se trebalo održati 9. veljače u Bruxellesu na inicijativu francuske europarlamentarke Michèle Rivasi? Film „Vaxxed“ je ipak prikazan te je održana i stručna rasprava na kojoj je sujelovao i dr. Srećko Sladoljev, ali cijeli događaj je bio izvan prostorija EU-a.
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Prevela: Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Efekt ‘prazne’ plinske boce

HF

UKHSA zataškavanje

hrvatski-fokus

Pšenica, gluten i psihijatrijska stanja

HF

Pogrješan pristup reformi obrazovanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više