Hrvatski Fokus
Znanost

Virus koji napada pšenicu

Nova vrsta opasne bolesti širi se Europom: Milijuni bi mogli biti ugroženi

 
 
Analiza je pokazala da je epidemiju izazvala nova vrsta žitne hrđe, gljivične infekcije koja u nekoliko tjedana može uništiti cijele usjeve ako se ne spriječi na vrijeme – "Nismo vidjeli takvo nešto u pet ili šest dsetljeća", rekao je za Thomson Reuters Foundation stručnjak iz Međunarodnog centra za kukuruz i pšenicu (CIMMYT) David Hodson. 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/02/www.cimmyt.org_wp-content_uploads_2016_03_HodsonKnight.jpg
David Hodson
 
Analiza CIMMYT-a i sveučilišta u danskom Aarhusu, objavljena u četvrtak u časopisu Nature, pokazala je da je epidemiju izazvala nova vrsta žitne hrđe, gljivične infekcije koja u nekoliko tjedana može uništiti cijele usjeve ako se ne spriječi na vrijeme, prenosi Avaz. "Vrlo je agresivna", upozorava Biagio Randazzo, agronom koji je prvi primijetio tu bolest, dodajući kako su na Siciliji pogođene različite vrste durum pšenice koje se koriste za proizvodnju tjestenine, kao i neke druge vrste pšenice te zob.
 
Spore žitne hrđe prenose se vjetrom, a 2017. bi te gljive mogle pogoditi usjeve u obližnjim državama poput Grčke, Albanije, Libije i Tunisa, tvrde stručnjaci, no ističu i da nije sigurno hoće li se zaraza proširiti jer je moguće da ti organizmi nisu preživjeli niske zimske temperature. Patolog za biljke iz FAO-a Fazil Dusunceli ističe kako ta bolest posebno prijeti malim poljoprivrednicima u sjevernoj Africi čija je proizvodnja najveća u regiji.
 
Stručnjaci naglašavaju kako je za sprječavanje epidemije ključna rana primjena fungicida, no malim poljoprivrednicima često nedostaje novac ili znanje za njihovu djelotvornu upotrebu, tvrdi Dusunceli. Dodatni rizik predstavlja i nedavna pojava dvije nove vrste žute hrđe pšenice u nekim dijelovima Europe, Afrike i Azije, iako njihova opasnost još nije utvrđena. "Važnije je nego ikad da stručnjaci iz međunarodnih institucija i države koje proizvode pšenicu zajedno rade na zaustavljanju ovih bolesti", priopćio je Dusunceli. U zemljama u razvoju više od milijardu ljudi ovisi o pšenici kao prehrambenom i financijskom izvoru, tvrdi FAO.
 

Vecernji.ba, http://www.vecernji.ba/nova-vrsta-opasne-bolesti-siri-se-europom-milijuni-bi-mogli-biti-ugrozeni-1147359

Povezani članci

Čerenkovljevi teleskopi

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (12)

HF

Kao da javna rasprava nije ni postojala…

HF

Voda – tekuće zlato XXI. stoljeća

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...