Hrvatski Fokus
Religija

Armensko selo Ošakan

Stari Ošakan je jedno od najstarijih naselja Armenije

 
 
Ošakan je selo u Aragacotnskom marzu (županiji) Armenije i smješteno je 4 km južno od grada Aštaraka. Stari Ošakan je jedno od najstarijih naselja Armenije. Blizu sela na brežuljku Didi Kond smješteno je staro groblje iz brončanoga doba. Tu su pronađeni ostatci urartske utvrde iz 7. – 5. st. pr. Kr., površine 0,25 ha. Utvrda je sagrađena od kamenih blokova koji su spojeni vapnom. Na području utvrde nalazilo se je mnoštvo stambenih i pomoćnih građevina. Pronađen je dvorac koji je imao četrdeset soba i dvoranu. Arheolozi su pronašli mnogo keramičkih predmeta, izrađevina od kamena i kosti, više od sto malih kipova. Ovdje su pronađeni također i grobovi iz 3. st. pr. Kr. Tijekom iskopavanja pronađeno je mnoštvo alata, oružja, zlatnoga, srebrenoga i brončanoga nakita.
Ošakan prvi put spominje armenski povjesničar Favstos Buzand iz 5. st. u svezi s događajima prve polovice 4. st. Ošakan je bio, kako on tvrdi, vlasništvo dinastije Aršakida u Aragacotnskom marzu (županiji). Povjesničari su opisali bitku između Perzijanaca i Armenaca u tom mjestu 336. god. u kojem su pobijedili Armenci. Za hrabrost u osloboditeljskim ratovima armenski kralj Hosrov III. Kotak (vladao je od 330. – 339.) darovao je Ošakan knezu Vahanu Amatuniju. Na prijedlog kneza Amatunija ovdje je bio pokopan tvorac armenskoga pisma Mesrop Maštoc (361./362. – 440. ).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/Davor-Slike_11_12_Osalk6.jpg
U središtu Ošakana se nalazi crkva sv. Mesropa Maštoca koju je gradio katolikos Gevorg od 1875. do 1879. god. Prije je na njegovu grobu godine 442./443. bila sagrađena kupolasta crkva. Ovdje je Maštoc organizirao jednu od svojih škola. Godine 1639 .- 1645. katolikos Pilipos A. Agbakecija obnavlja crkvu, a 1873. – 1879. god. ponovno ju obnavljaju uz sudjelovanje Ošakanaca. Pod oltarom crkve se nalazi njegov grob. Zvonik nad crkvom sagrađen je 1884. god., a unutarnji dio crkve oblikovan je 1964. – 1966. god. freskama “Slava armenske pismenosti”, slikara Minasjana i Mamjana. Na ulazu u Ošakan 1962. god. podignut je spomenik Mesropu Maštocu, a projektirao ga je arhitekt Torosjan. Povijesna je Maštoceva misija, kao tvorca armenskoga pisma, imala važnu ulogu za daljnje očuvanje armenskoga nacionalnoga identiteta. Svake godine, prvoga dana rujna, mnogi učenici prvih razreda osnovne škole uče upravo tu prvo slovo armenske abecede. U Ošakanu se na Dan svetih prevoditelja održavaju priredbe na kojima se uručuju književne nagrade i izovode se narodni plesovi i pjesme.
 
Znamenitosti sela i okolice Ošakana
 
Ošakan je poznat po svojim arhitekturnim znamenitostima. Na sevjeroistoku od Ošakana u mjestu “Mankanoc” se nalazi crkva sv. Siona iz 7. st. koja je sagrađena od ružičaste sedre, a oko nje se prostire groblje s nadgrobnim spominicima iz 6. – 7. st. U Ošakanu i njegovoj okolici nalaze se također: kapelica sv. Apostola Tadeja, sv. Grgura, sv. Sarkisa, sv. Bogorodice, samostan Tuh Manuka iz 13. st. Južno od Ošakana na rijeci Kasah sagrađen je početkom 18. st. most također od sedre. Sačuvan je i spomenik memorijalne umjetnosti koji je podignut 1833. god.. u znak sjećanja na ruske vojnike koji su poginuli za oslobođenje istočne Armenije 1827. god. Blizu crkve sv. Mesropa Maštoca podignut je spomenik, “Vrt armenskih slova” u obliku hačkara (kamenih križeva).
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Krunica – ljekoviti priručnik za zdravlje duše

HF

Stepinca radim u glini, nadam se uskoro novoj skulpturi

hrvatski-fokus

SOLUS CATHOLICUS – Masonerija protiv Crkve – borba na razini duhova

HF

Molim Te

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više