Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Hrvatsko–češko društvo slavi 25 godina

U srijedu 22. veljače proslavit ćemo 25. godišnjicu od osnutka

 
 
Hrvatsko-češko društvo (HČD), udruga građana koja djeluje na povezivanju Hrvatske i Češke i promicanju hrvatsko-čeških odnosa, proslavit će u srijedu 22. veljače 25. godišnjicu osnutka. Tom će prigodom u Češkom narodnom domu u Zagrebu biti predstavljena knjiga Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina, autora Marijana Lipovca i Vlatke Banek. Knjiga donosi pregled svih aktivnosti udruge u proteklih četvrt stoljeća, a uz autore predstavit će ju glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža Antun Vujić i povjesničar Robert Holjevac, obojica članovi HČD-a. Knjiga je objavljena uz potporu Grada Zagreba.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/www.hcdzg_.hr_images_hcd.gif
Hrvatsko–češko društvo osnovano je 22. veljače 1992. kao Društvo hrvatsko-češkog i slovačkog prijateljstva, a od 1993. nakon razlaza Češke i Slovačke djeluje pod sadašnjim imenom. Od samog osnutka HČD daje doprinos razmjeni kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, gospodarskih i drugih civilizacijskih dostignuća hrvatskog i češkog naroda, građana Hrvatske i Češke, a u sklopu toga i češke manjine u Hrvatskoj te hrvatske manjine u Češkoj. Društvo provodi brojne aktivnosti i projekte kojima je cilj jačanje hrvatsko-čeških veza i još bolje upoznavanje dvaju naroda, kako u Hrvatskoj, tako, prema mogućnostima, i u Češkoj. Time se Hrvatsko-češko društvo posljednjih godina potvrdilo kao jedno od najaktivnijih i najuspješnijih društava prijateljstva u Hrvatskoj.
 
U organizaciji Hrvatsko-češkog društva od 1992. do danas pokrenute su mnoge akcije usmjerene na razvoj hrvatsko-čeških veza i održane brojne tribine, okrugli stolovi, predavanja i druga događanja posvećena češkoj povijesti, kulturi, gospodarstvu te hrvatsko-češkim vezama. U Češkoj je na inicijativu HČD-a postavljeno čak sedam spomen-obilježja hrvatskim velikanima: Vladimiru Prelogu, Andriji Mohorovičiću, Stjepanu Radiću, Nikoli Tesli i Josipu Jurju Strossmayeru u Pragu te Josipu Jelačiću u Napajedli i Nikoli Šubiću Zrinskom u Jindřichovu Hradecu. Na prijedlog HČD-a u Zagrebu su imenovane Stube biskupa Duha, prvog zagrebačkog biskupa s kojim počinju hrvatsko-češke veze. Zalaganjem HČD-a Duh je dobio i spomenik u Dubravi kraj Vrbovca, a u Zagrebu je postavljena spomen-ploča u čast Marije Radić.
 
Hrvatsko-češko društvo kao sunakladnik objavilo je sedam knjiga: uz knjigu Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina, to su i knjiga govora Václava Havela Sve je moguće te knjige Biskup Duh Marijana Lipovca, Jan Amos Komenský i Hrvati Ante Vukasovića, Češka kroz ključanicu i Češki mozaik Dubravka Dosegovića i Malostranske pripovijesti Jana Nerude.
Važan projekt Hrvatsko-češkog društva je glasilo Susreti, specijalizirani časopis posvećen češkim i hrvatsko-češkim temama koji izlazi jednom godišnje od 2011., a ranije je izlazio od 1992. do 1998.
 
Hrvatsko-češko društvo dodjeljuje i nagrade zaslužnima za doprinos  razvoju hrvatsko-čeških odnosa. Nagrada „Marija i Stjepan Radić“ dodjeljuje se za životno djelo i do sada su ju dobili Zlatko Stahuljak, Dušan Karpatský i Vlado Milunić.  Za područje umjetnosti dodjeljuje se Nagrada „Mate Relja“, za područje književnosti i bohemistike Nagrada „Predrag Jirsak“, za znanost Nagrada „Miroslav Jilek“ te za publicistiku i medije Nagrada „Božidar Grubišić“.
 
HČD u svom radu najčešće surađuje s udrugama češke manjine u Hrvatskoj poput Češke besede Zagreb i Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i s češkim veleposlanstvom u Hrvatskoj i hrvatskim veleposlanstvom u Češkoj, Češko-hrvatskim društvom i Udrugom građana hrvatske narodnosti u Češkoj.
 
Sjedište Hrvatsko-češkog društva je u Zagrebu u Češkom domu u Ulici Pavla Šubića 20. Udruga ima oko 120 članova, a uz središnjicu u Zagrebu ima i podružnice u Omišu i Daruvaru. HČD ima i svoju internetsku stranicu, www.hcdzg.hr, te stranicu na Facebooku.
Od 2011. predsjednik HČD-a je Marijan Lipovac, a dosadašnji predsjednici bili su Zlatko Stahuljak (1992.–1993.), Mate Relja (1993.–1994.), Zorislav Bobuš (1994.–2005.) i Zvonimir Kotarac (2005.–2011.).
 

Marijan Lipovac, predsjednik HČD-a

Povezane objave

IZBORI 2015. – Domoljubnoj koaliciji 70, a SDP-ovoj koaliciji 53 zastupnika

HF

Sram te bilo, Milorade!

HF

Europsko vijeće i komunistički zločini

HF

Vidljiva velikosrpska promidžba

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više