Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Perić: Tomašević govori u svoje ime

Mostarsko-duvanjska biskupija traži pravedan ustroj Bosne i Hercegovine

 
 
Mostarsko-duvanjska biskupija zatražila je pravedan ustroj Bosne i Hercegovine s kojim bi se riješilo hrvatsko pitanje, navodeći pritom kako odgovor na to pitanje, bez obzira radi li se o trećem entitetu, federalizaciji ili drugim rješenjima, trebaju dati politički predstavnici iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/i2.wp.com_kamenjar.com_wp-content_uploads_2015_12_biskup-ratko-peric.jpg
Biskup Ratko Perić: Ivo Tomašević je govorio u svoje ime
 
U priopćenju kojega je potpisao generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić, izražava se protivljenje pokušaju manipuliranja s prijedlogom biskupa iz 2005. godine kojim se predlagao preustroj BiH u četiri regije. "Biskupski ordinarijat u Mostaru, na čelu s biskupom Ratkom Perićem, uvijek se zalagao i zalaže se za pravedno rješenje 'hrvatskoga pitanja' i uređenje ove zemlje na jednakopravnosti svih koji u njoj žive, pa tako i konstitutivnih naroda".
 
"U kojem će se to političkom okviru ostvariti – s pomoću trećega ili još pokojega entiteta, regionalizacijom ili federalizacijom, ostavlja se … Hrvatskom narodnom saboru (HNS), kojega su zakonitu uspostavu pozdravili biskupi u BiH i prije 2005. godine", navodi se u priopćenju generalnog vikara don Željka Majića. Od HNS-a se očekuje da bude "središnje mjesto hrvatske politike i političke borbe ostvarenja proklamiranih načela".
 
Pri tome su iz mostarsko-duvanjske biskupije istaknuli i načela na kojima očekuju uspostavu hrvatske jednakopravnosti, uz mogućnosti biranja legitimnih narodnih predstavnika bez nametanja od drugih naroda, očuvanje narodnog identiteta, školstva, medija, ali i ravnomjerno upravljanje financijskim sredstvima te slobodan razvoj gospodarstva.
 
Generalni tajnik mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić je u priopćenju opovrgnuo i da je generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević, u intervju za tjednik Globus o reafirmiranju prijedloga biskupa iz 2005., govorio u ime svih biskupa ili Biskupske konferencije BiH, dodajući da na provedbi toga prijedloga punih 12 godina ni sami biskupi nisu inzistirali.
 

(iz/h, http://direktno.hr/en/2014/dijaspora/77340/Mostarsko-duvanjska-biskupija-traži-pravedan-ustroj-Bosne-i-Hercegovine.htm)

Povezane objave

Titov robijaš br. 8986

HF

Vidljiva velikosrpska promidžba

HF

Sve je neistina što je napisao novinar Boris Vlašić

HF

Dinamo je najmoćniji socijalni agregat

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više