Hrvatski Fokus
Aktualno

Medijski linč protiv vjernika

Tko to ima pravo "medijskom linču" izlagati određenu osobu?

 
 
Posljednjih dana mediji su nevjerojatno puno prostora dali Svetimiru Mariću. Njegovo ime spomenuto je u svim radijskim i televizijskim informativnim emisijama i u svim dnevnim novinama, u nekima i u više navrata. U svim tim novinarskim prilozima kao nešto jako negativno spominjana je samo jedna činjenica, da mu je brat ministar Goran Marić, a kao razlog poslužila je sumnja da mu je brat ministar pomogao da ostvari određeno promaknuće u poslu. Novinari se nisu ni malo potrudili doći do kakvoga dokaza radi li se uopće o opravdanoj sumnji a kamo li da bi došli do dokaza da je brat ministar stvarno odlučivao o angažmanu svoga brata. Štoviše ministar Marić javno je govorio da on nije utjecao na njegovo imenovanje. Za člana Uprave društva Tehnički servisi željezničkih vozila Svetimira Marića imenovao je Robert Frdelja, direktor Uprave HŽ Putničkog prijevoza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/objektivno.hr_wp-content_uploads_2014_10_55f6573b4d8f06c5c958a909d4d765a2.jpg
Direktor Frdelja je na upit Večernjega lista u svom odgovoru, s kojim raspolažem, najprije istaknuo:„S obzirom na medijske napise o imenovanju gospodina Svetimira Marića za člana Uprave društva Tehnički servis i željezničkih vozila, još jedanput želim odbaciti bilo kakve insinuacije o političkom kadroviranju kao neosnovane i neistinite.“ U istom pisanom odgovoru, a koji ni Večernji list nije htio objaviti, direktor Frdelja je naveo: "Kao jedan od tri člana Uprave TSŽV-a zadužen je za područje čišćenja i njege željezničkih vozila. Na tu poziciju imenovao sam ga isključivo iz profesionalnih razloga jer u kratkom roku može doprinijeti uspješnijem poslovanju društva Tehnički servisi željezničkih vozila, ovisnog društva HŽ Putničkog prijevoza. Vezano uz radni status g. Marića u društvu Tersus Eko, napominjem da Svetimir Marić nije tražio isplatu otpremnine koja mu je pripadala kao opozvanom članu Uprave društva, već je sklopio novi ugovor o radu stavljajući se u položaj svih ostalih radnika Društva."
 
Iz navedenoga je jasno vidljivo da prilikom imenovanja Svetimira Marića, koji je više od 25 godina proveo u sustavu HŽ-a a pet mandata obnašao menadžerske dužnosti, nije prekršen ikoji zakon niti je riječ o moralno nedopustivom činu. Mediji su ga ipak pred javnošću ocrnili, pretvorili u osumnjičenu osobu jer su ga bezobzirno izvrgli javnoj poruzi od koje se nije ni mogao niti trebao braniti. Mediji su mu smišljenim medijskim linčom bez ikakve stvarne osnove učinili veliku i teško popravljivu nepravdu. 
 
Osobno sam Svetimiru Mariću uputio svoju potporu i očitovanje da je prema njemu, kojega poznajem dugi niz godina, učinjeno nešto opako što sigurno nije ničim ni izazvao niti potaknuo. Osobno sam zbog tog događanja žalostan i ispunjen teškim osjećajima, zbog nepravde koju trpi i koja je učinjena njemu, njegovoj obitelji i njegovom bratu ministru. Svetimira poznajem još iz studentskih dana, kao dobrog, poštenog, marljivog i vrijednog studenta i prijatelja. U tom pogledu se nije mijenjao ni nakon studija, sve do današnjih dana ostao je u istom duhu, a u poslu stručan, odgovoran, vrijedan i pouzdan. Od samih početaka stvaranja neovisne Hrvatske djelovao je predano kao osvjedočeni domoljub. Odgojen u vjerskom duhu nastavio je u tome. Prošao je Originalni vikend i postao član Hrvatske zajednice bračnih susreta. Javilo mi se i više parova iz Zajednice bračnih susreta, koji dijele zajedničku potporu našem Svetimiru. Rekoše mi i da se za njega i njegovu obitelj mole.
 
Ne želim istraživati tko zapravo stoji iza tog "medijskog linča", ali siguran sam da su mediji u tom primjeru izdali i profesionalnost i etičnost. Ako novinari, koji su sudjelovali u toj hajci, imaju još imalo savjesti, neka se stave na trenutak u njegovu kožu pa će shvatiti koliko su zlo počinili. Ostaje mi pitanje s okusom gorčine: Tko to ima pravo „medijskom linču“ izlagati određenu osobu?
 

Stanko Lončar, dipl. ing., Zagreb

Povezane objave

Mirakuli sv. Vlaha

HF

Veliki je nered pod hrvatskim nebesima

HF

Pomozite donacijama!

HF

Bošnjački crveni islamisti i fašisti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više