Hrvatski Fokus
Znanost

Istočnom bloku ne treba loša hrana

Nejednaka kvaliteta prehrambenih proizvoda distribuiranih u EU-u

 
 
Nepoštena praksa multinacionalnih proizvođača hrane rezultirala je najjačim ikada jedinstvom u istočnomu dijelu EU-a. Istočnoeuropski kupci više ne žele svjetske brendove slabije kvalitete, zajedničkom podnesku Mađarske i Slovačke na sjednici Vijeća EU-a u ponedjeljak priključilo se još šest država članica. Sjednica Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo EU-a održane u ponedjeljak rezultirala je uspjehom. Zajedničkom podnesku Mađarske i Slovačke pridružile su se brojne države članice, za osiguranje iste kvalitete prehrambenih proizvoda zauzele su se još i Češka, Rumunjska, Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Grčka. Ministar poljoprivrede Sándor Fazekas nakon sastanka Vijeća našem je listu rekao: u toj temi se nazire sve šire jedinstvo.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/valasz.hu_data_cikk_10_2990_cikk_102990_fazekas_leadszb_20140730_002.jpg
Sándor Fazekas
 
Spomenute države članice smatraju neprihvatljivim praksu velikih proizvođača prehrambenih proizvoda da u našu regiju isporučuju robu slabije kvalitete, stoga inzistiraju na učinkovitom nastupu Europske komisije protiv iste. Na sjednici ministri poljoprivrede zapadnih zemalja nisu željeli komentirati prijedlog, prema riječima Sándora Fazekasa jedino je jedna velika država članica svojim komentarom nastojala umanjiti težinu problema. Ministar je rekao kako ohrabruje činjenica da je i europski povjerenik zadužen za zaštitu potrošača stao uz regiju u podupro taj stav, priznavši kako je takva nepoštena praksa neprihvatljiva u Europskoj uniji. Međutim, prijedlog povjerenika koji se u prvom redu odnosi na korištenje alata za zaštitu potrošača, prema riječima mađarskoga ministra poljoprivrede ne predstavlja rješenje za taj problem.
 
Tijekom postupaka vođenih za zaštitu potrošača može se nastupiti samo u pogledu pojedinih konkretnih proizvoda, međutim, u ovoj je situaciji potrebna izrada sveobuhvatne regulative kojom će se propisati da kvaliteta proizvoda distribuiranih pod istom robnom markom treba biti ista. Kao što treba točno odrediti i sankcije kojima se može kazniti kompaniju koja malverzacijama i taktiziranjem vara svoje kupce.
– Ako je EU mogao regulirati nakrivljenost krastavaca i dimenzije kaveza za kokoši nesilice, ni u ovom pitanju ne smije bježati od rješenja – naglasio je Sándor Fazekas. Ministar je rekao kako je neprihvatljivo da proizvodi izrađeni od kvalitetnije sirovine idu na zapadno tržište, dok lošija roba završava u zemljama istočnoga bloka. – Mi plaćamo često puta itekako paprenu cijenu prehrambenih proizvoda, stoga imamo pravo dobiti odgovarajuću kvalitetu za naš novac – obratio je pozornost.
 
Komisija će u narednom razdoblju održati konzultacije na tu temu, a Sándor Fazekas se nada da će se na sjednici Europskoga vijeća koja počinje 9. ožujka, to jest na sastanku predsjednika država i vlada ta točka na odgovarajući način naći na dnevnomu redu. Naglasio je kako se Vlada Mađarske i dalje odlučno zauzima za interese mađarskih obitelji i kupaca. Stoga, ako se Komisija pokaže bespomoćnom u rješavanju toga pitanja, problem će i dalje držati na dnevnomu redu i dat će prijedlog na uvođenje regulative na razini EU-a. 
 
Ministar smatra kako je neprihvatljivo razlikovanje
 
Iako je proteklih godina više država članica, među njima i Mađarska, nastojalo obratiti pozornost europskih čelnika da se na tržištu prehrambenih proizvoda događa negativna diskriminacija, usamljene akcije nisu rezultirale uspjehom. Ovaj puta su rezultati slovačkoga te jednoga ranijeg mađarskog ispitivanja doveli do udruživanja snaga. Rezultati službenih ispitivanja potvrdili su pretpostavke da od proizvođača svjetskih brendova u države bivšega socijalističkog bloka stiže roba lošije kvalitete.
 
Na inicijativu slovačkoga premijera Roberta Fica nedavno su čelnici višegradskih zemalja na izvanrednom samitu raspravljali o slučaju proizvoda koji su različite kvalitete u svakoj državi. Po mišljenju slovačkoga premijera takva praksa proizvođača prehrambenih proizvoda je jasna prevara, a ako Europska unija ne poduzme nešto kako bi došlo do promjene na tom području, Slovačka će u tom pitanju pokrenuti europsku građansku inicijativu. Prema riječima premijera to nije profesionalno pitanje nego opasna politička poruka koja udara po osnovnom načelu europske zajednice.
 
Ili su svi ravnopravni, ili se uzajamno varamo – rekao je. Poslije sastanka V4 mađarski premijer Viktor Orbán izjavio je kako je u tom pitanju na tržištu Europske unije na snazi dvostruko mjerilo, te se s tog aspekta građani srednje Europe smatraju drugorazrednima. Češki premijer Bohuslav Sobotka predložio je uspostavu radne grupe, pripremivši se time i na mogućnost da se Europska komisija ne želi pozabaviti suštinom ove teme, a V4 bude prisiljen podastrti prijedlog Europskomu vijeću.
 

Csilla Köpöncei, Magyar Idők

Povezane objave

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (32)

HF

Dvije polustoljetnice

hrvatski-fokus

Druga konferencija patologa otkriva da je 12 od 15 ljudi umrlo od cjepiva

hrvatski-fokus

SAD protiv širenja kineskog tržišta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više