Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Gedeon Ács je rođen u Bilju

Árpád Potápi: Mađari u Hrvatskoj danas mogu biti optimističniji

 
 
Mađari u Hrvatskoj danas mogu optimističnije gledati u budućnost – naglašavao je Árpád János Potápi, državni tajnik u Uredu predsjednika Vlade Mađarske zadužen za nacionalnu politiku u govoru koji je održao u nedjelju u Bilju na središnjoj proslavi koju je u povodu obljetnice revolucije 1848.-1849. organizirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske. Kako je rekao, razlog tomu je što je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) ponovno osnažena zastupnikom u Hrvatskomu saboru te tako učinkovitije može zastupati budućnost mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Nadalje – kako je rekao – pušu i povoljni vjetrovi, s obzirom da je u Saboru većinu ponovno osvojila opcija koja nacionalno razmišlja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.sulinet.hu_oroksegtar_data_kulhoni_magyarsag_2009_Lasko_pages_images_019_fuggelek_clip_image014.jpg
Gedeon Ács
 
Potápi smatra kako je obećavajuće što je poslije četiri godine ponovno održana sjednica Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine na kojoj su pripadnici mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj zajedno radili za opstanak.  Mađarska vlada je, skrbeći za Mađare izvan granica, paralelno s jačanjem vlastite ekonomije protekle je godine za nekoliko redova veličine povećala i potporu pružanu Mađarima izvan granica. Kako je rekao, uskoro će se pokrenuti program gospodarskog razvitka Mađara u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem će se i u baranjskom području otvoriti nova radna mjesta, što će doprinijeti ostanku pripadnika Mađara u svome zavičaju. Istaknuo je da je mađarska vlada 2017. godinu proglasila spomen-godinom Svetoga Ladislava, čime se želi jačati intelektualno nasljeđe kralja viteza.
 
„Naš kralj Ladislav, čije se relikvije čuvaju od Dubrovnika do Győra, od Krakova do Zagreba, koji je utemeljio biskupiju u Zagrebu i čije ime i danas čuva mađarsko naselje u Slavoniji, može biti izrazom hrvatsko-mađarskoga prijateljstva isto kao što su to veliki Nikola Šubić Zrinski, ili pak Karlo Knezić, rođen od oca Hrvata i majke Mađarice, mučenika iz 1849. – naglasio je Potápi.
 
Organizacije mađarske manjine su protekli vikend u više naselja u Hrvatskoj obilježile obljetnicu revolucije 1848-49. godine. Na središnjoj proslavi DZMH sudionici su položili vijenac na grobnicu Gedeona Ácsa, kapelana Lajosa Kossutha u reformatorskoj crkvi u Suzi, kao i kod reljefa Lajosa Kossutha na zidu mjesnoga doma kulture.
 
U Bilju danas već većinom živi hrvatski živalj, no u tom je selu rođen Gedeon Ács, kapelan Kossutha koji je guvernera pratio i u emigraciju – u Tursku, a potom i u Sjedinjene Države – i koji se kasnije ipak vratio u svoju domovinu gdje je u svojim dnevnicima za buduće generacije zabilježio podatke o životu i legendama ljudi koji žive u baranjskom trokutu. U pogodu 130. obljetnice njegove smrti DZMH je ovu godinu proglasio spomen-godinom Gedeona Ácsa.(Magyar Idők)

Povezane objave

Važniji Srbi i Bunjevci od hrvatskoga veleposlanika

hrvatski-fokus

Neškolovani i neradnici

HF

Priča iz romana “Martina”

hrvatski-fokus

Poraz filozofa iz Donjeg Tavankuta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više