Hrvatski Fokus
Društvo

Programi Teen STAR-a i GROZD-a

Nismo protivnici seksualne edukacije mladih, provodimo je već dvadeset godina

 
 
U knjižicama Jutarnjeg lista od prošlog tjedna o seksualnom odgoju dr. Dubravko Lepušić pod podnaslovom „Protivnici seksualne edukacije mladih“ potpuno neutemeljeno proziva Teen STAR i GROZD kao primjere programa koji se protive sustavnoj seksualnoj edukaciji. Suprotno njegovim tvrdnjama, ti se programi upravo bave sustavnom seksualnom edukacijom mladih, i to uspješno već više od dvadeset godina. Što se tiče službenih preporuka, program cjelovitog spolnog odgoja Teen STAR je za provođenje u školama dobio preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a program zdravstvenog odgoja stručnog tima udruge Glas roditelja za djecu – GROZD je pobijedio na natječaju MZOS-a 2006. godine, u konkurenciji 23 programa. U eksperimentalnoj provedbi 2008. godine izabralo ga je gotovo 90 posto roditelja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.rhema_.hr_images_projekti_grozd_grozd1-800x533.jpg
Udruga CESI koju dr. Lepušić promovira u svojim knjižicama već je imala jedan neuspjeli napad na programe Teen STAR-a i GROZD-a kada je 2007. godine podigla tužbu pri Vijeću Europe protiv navedenih programa. Tužba je odbačena i sve optužbe na te programe su se pokazale neutemeljenima. Treba spomenuti da je dr. Lepušić jedan od autora tzv. Jovanovićevog zdravstvenog odgoja koji je Ustavni sud ukinuo 2013. godine. Jedan od razloga ukidanja je taj što je sadržavao neprimjerene sadržaje koji su se nametali djeci bez suglasnosti njihovih roditelja.
 
Dr. Lepušić naziva „protivnicima seksualne edukacije“ one koji ne zastupaju njegovo viđenje seksualne edukacije. Njegovo viđenje je tehnicističko i ograničava se na prezervative, cijepljenja i ostalu „zaštitu“ od fizičkih posljedica spolnih odnosa. Iako se poziva na znanost, često se njegove tvrdnje ne temelje na znanosti. Kao zagovornik i izvršitelj pobačaja, primjerice, govori o pobačaju kao pravu žene na „njeno tijelo“, dok je znanstvena činjenica da dijete nije dio majčina tijela već zasebno ljudsko biće.
 
Programi Teen STAR-a i GROZD-a pružaju sve stručne informacije o fiziologiji spolnosti i plodnosti, kao i o svim metodama kontracepcije, te po tome ne spadaju među tipične apstinencijske programe kakvima ih dr. Lepušić naziva. Međutim, oni se ne ograničavaju na zdravstveni aspekt spolnosti, već gledaju na mladu osobu u cjelini, na sve njene dimenzije: tjelesnu, emocionalnu, intelektualnu, društvenu i duhovnu. Na spolni odnos ne gledaju isključivo kroz trenutni fizički aspekt, već u kontekstu puno cjelovitijeg značenja i vrijednosti. Iako se dr. Lepušić vjerojatno ne bi složio s ovakvim gledanjem na spolni odnos, trebao bi uvažiti činjenicu da mnogi mladi takav pristup i te kako dobro razumiju i prihvaćaju. I to bez obzira jesu li vjernici ili nisu.
 
Navedeni programi uspijevaju ono što bi trebao biti cilj spolnog odgoja: oduševiti mlade za vrijednosti vezane uz spolnost i tako im pomoći da se razviju u odgovorne i cjelovite osobe, sposobne za pravu ljubav i za ostvarivanje sretnog braka i obitelji u koji će većina njih u budućnosti ući. Takva ljudska odgojna nastojanja cijene i sami polaznici tih programa i njihovi roditelji. U tome ih treba ohrabrivati i poticati, a ne snižavati letvicu. To je i najučinkovitiji način smanjivanja neželjenih posljedica o kojima govori dr. Lepušić.
 
Knjižice dr. Lepušića su pune nategnutih i proizvoljnih konstatacija i nepotpunih, pristrano izvučenih podataka, iz kojih je očit njegov lijevo-liberalni svjetonazor. Taj je svjetonazor legitiman, ali nije legitimno ako se on pokušava nametnuti svima kao jedini moguć, jedini zakonit, jedini znanstven i jedini suvremen. Takav svjetonazor onda postaje ideologija.
 

Kristina Pavlović, prof., predsjednica udruge Glas roditelja za djecu – GROZD

Povezane objave

Inovacije i kreacije kandidata

HF

Nekad sam imala mnogo snova

HF

Predstavljen zbornik Memento Poetica

HF

Georges Devereux: Pod uvjetom da ispunjava puninom samoga sebe čovjek će stvarno biti društvu koristan

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više