Hrvatski Fokus

Sarajevski Hrvati i Krešimir Zubak i dalje na unitarnoj liniji

 
Preustroj Bosne i Hercegovine kroz uspostavu “trećeg entiteta” koji bi okupio Hrvate u toj državi je model koji ne bi doprinio njihovoj stvarnoj ravopravnosti a istodobno bi poslužio kao poticaj za konačni raspad BiH, stajalište je Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV), nevladine udruge čije je sjedište u Sarajevu. HNV BiH je organizacija koja je utemeljena 1994. godine i proistekla je iz tada održanog Sabora Hrvata u BiH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/depo.ba_media_pictures_2010_09_14_853673e6f7310d3ff10fa4c8f7762515.jpg
Krešimir Zubak
 
Na HNV-ovu okruglom stolu održanom u subotu sudionici su se suglasili kako je položaj hrvatskog naroda u BiH u proteklim godinama pogoršan prije svega zbog smanjenja njihova broja ali i derogiranja mehanizama njihove ustavne zaštite kakvi su bili predviđeni još Washingtonskim sporazumom no prava rješenja za taj problem još nisu predložena. Krešimir Zubak, bivši predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH koji je bio izravnim sudionikom washingtonskih i daytonskih pregovora kazao je kako normativno-pravna analiza ustava koji je tamo donesen pokazuje da ne sadrži odredbe koje bi bile diskriminatorne za Hrvate no zbivanja nakon Daytona ipak su prouzročila takvo stanje.
 
“Središnji problem Hrvata je brojno stanje”, drži Zubak ilustrirajući to različitim položajem Hrvata u različitim dijelovima zemlje ovisno o njihovoj brojnosti. Kazao je i kako je apsurdno to što su zapravo dva naroda koji su glasovali za neovisnost BiH objektivno u lošijoj poziciji u odnosu na Srbe koji imaju potpunu vlasti u Republici srpskoj a istodobno imaju dva ključa kojim mogu zaustaviti donošenje bilo kakve odluke na državnoj razini i to kroz entitetsko glasovanje u Zastupničkom te većinsko u Domu naroda parlamenta BiH. Hrvatima je istodobno ostavljen tek jedan od takvih ključeva kroz način odlučivanja u Domu naroda.
 

http://narod.hr/svijet/hnv-bih-treci-entitet-nije-rjesenje-probleme-hrvata-uvod-podjelu-drzave

Povezane objave

Ustavni sud prihvatio Ljubićeve navode

HF

Svako povijesno vrijeme i svaki agresor ima svog Putina

hrvatski-fokus

Zakazala svjetska zajednica

hrvatski-fokus

Jiři Šedivy: U BiH džamije važnije od kuća

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više