Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Deklaracija – početak kraja tragičnih iluzija

Izjava predsjednika HAZU-a povodom 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

 
 
Donošenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika bio je jedan od ključnih trenutaka u borbi hrvatskog naroda za svoju samobitnost i vlastiti identitet koji je ujedno označio i početak kraja tragičnih hrvatskih iluzija o Jugoslaviji i jugoslavenstvu. Stoljećima su Hrvati čuvali i branili svoj jezik boreći se za njegovu uporabu u javnom životu i za pravo da ga nazivaju svojim nacionalnim imenom. Tek je uspostava slobodne i samostalne hrvatske države omogućila da ciljevi Deklaracije postanu stvarnost.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.hrvatskiglas-berlin.com_wp-content_uploads_deklaracija_HJ-1.jpg
Danas je hrvatski jezik izložen globalizaciji, ali i uzaludnim pokušajima da mu se ospori pravo na postojanje, međutim hrvatski jezik danas je ne samo službeni jezik u Republici Hrvatskoj, nego i jedan od službenih jezika Europske unije priznat i normiran kao zasebni jezik na globalnoj razini. Ponosni zbog tog uspjeha trebamo se uvijek sa zahvalnošću sjećati svih koji su sudjelovali u hrabrom domoljubnom činu hrvatske kulturne i intelektualne elite, izradi i donošenju Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Neka nam oni budu uzor i nadahnuće u suočavanju hrvatskog jezika s današnjim izazovima te u promicanju jezične kulture u skladu s hrvatskom tradicijom i potrebama suvremenog društva.
Zagrebu, 16. ožujka 2017.
 

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Povezane objave

Pejo Šimić objavio knjigu Ranjena zemlja

hrvatski-fokus

Sramna kampanja protiv predsjednice

HF

Milanović kupio Petrinu. Na redu su Bandić…

HF

Popis onih koju su za Hribara

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više