Hrvatski Fokus
Kultura

“Biciklistički dnevnik” Stipana Tadića

Slike predstavljaju ilustracije mrtvih životinja

 
 
Izložba pod nazivom „Biciklistički dnevnik“ najpoznatijeg hrvatskog slikara mlađe generacije Stipana Tadića otvorena je u petak, 10. ožujka u splitskom Salonu Galić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/hulu-split.hr_wp-content_uploads_2017_03_0-naslovna.jpg
Riječ je o seriji od 19 crteža maloga formata, nastalih prema fotografijama pregaženih životinja na koje je nailazio vozeći se biciklom. „Slike predstavljaju ilustracije mrtvih životinja koje sam susreo i fotografirao na svojim biciklističkim putovanjima kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju i Italiju.“ Napravljene su kao enciklopedijski crteži iz 18. st., pa su tako i izrađene u tehnici jajčane tempere. Pravilno poredani, crteži čine kratku narativnu priču u kojoj se oblici mrtvih životinjskih tijela od početka prema kraju sve više stapaju s tlom i okolinom, postajući nalik apstraktnim oblicima te na kraju dolazi do njihove potpune neprepoznatljivosti. Zadnja ilustracija predstavlja Raj, gdje se sve životinje ponovo susreću uz bicikl, koji predstavlja miroljubivi način transporta i neagresivan način života.
 
Među mladim autorima koji su u zadnjih nekoliko godina uspjeli izboriti vlastitu poziciju na hrvatskoj likovnoj sceni istaknuo se Stipan Tadić, slikar kojeg odlikuje sustavno, neprekinuto, stvaralačko nastojanje za izgradnjom samosvojna opusa. Predstavnik je dijela nove, mlade generacije umjetnika koja pripada smjeru takozvanog novog hrvatskog realizma. Zajednička im je karakteristika povratak figuraciji, realnosti prikaza i naraciji, unatoč njihovih međusobno vrlo heterogenih stilskih izraza, različitih medija i različitih načina pristupa.
 
„Stipan Tadić, kad govori o svome stvaralaštvu, uvijek voli reći da se bavi slikarstvom u tradicionalnom smislu; da želi demistificirati slikarstvo i približiti ga publici. Ali mu istovremeno i vratiti dostojanstvo realno-prikazivačkog pristupa. On voli klasične slikarske i crtačke tehnike i postupke, metjerski maksimalno izbrušenu formu, besprijekornu kompoziciju i realističan prikaz – onakav kakav on u stvarnosti jest i kakvim ga on vidi. Zato je njemu od bitne važnosti pitanje neposrednog opažanja vidljivog svijeta. Pitanje realne stvarnosti i pitanje istine. Međutim, ma koliko se u svojim radovima trudio vidljivi svijet prikazati perfekcionistički vjerno i gotovo fotografski točno, on ga ipak nikada ne imitira, nego ga na svoj autorski način reproducira, odnosno suvremeno interpretira na način svoga vremena i svoje generacije.“ (Višnja Slavica Gabout)
 
Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. Godine 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Kauzlarića-Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istaknuti je vizualni umjetnik koji djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist u Zagrebu. Aktivni je sudionik na domaćoj i međunarodnoj sceni, sudjeluje na rezidencijalnim programima od 2008. godine, te je aktivno uključen u različite aktivnosti na polju umjetnosti među kojima je i osnivanje Anti Salona u sklopu Autonomnog kulturnog centra Medika. Dio je kolekcije Lauba jedne od najistaknutijih kolekcija suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, te Moderne Galerije, hrvatskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Potpredsjednik je i suosnivač Udruge Ilirskoj zmaja, koja se bavi decentralizacijom likovne umjetnosti na području Hrvatske, a od 2013. postaje član HZSU-a. Redovito izlaže samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu, dobitnik je nekoliko nagrada (2. nagrada na Salonu mladih 2011. godine, Nagrada za mladog umjetnika 2013. godine, 2. nagrada na Bijenalu u Santoriniju, 2012. godine)
Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout i može razgledati do 22. ožujka 2017.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Ciklus autoportreta Ivana Branka Imrovića od 1978. do 2023.

hrvatski-fokus

Novi ciklus tekućih ulja Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Dušni dan na groblju

HF

Hrvata domovina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više