Hrvatski Fokus
Religija

SOLUS CATHOLICUS – Za koga sve moliti?

Bog nam sam obećava milost i snagu Duha Svetoga ako se iskreno molimo da se stvari oko nas radikalno promijene

 
 
U životu postoje mnoge stvari i životne okolnosti koje svojim sposobnostima, talentima, određenim dimenzijama snalažljivosti možemo promijeniti i učiniti ih boljima, drugačijima i kvalitetnijima. Za to nam je potreban dar mudrosti koji bi nam pomogao kako i na koji način te stvarnosti mijenjati u svom životu na bolje. Ali taj dar mudrosti za kojim trebamo neprestano vapiti, mora nam dati i duhovnu sposobnost da razlikujemo koje stvari u svojem životu možemo, a koje ne možemo promijeniti. U mnogim slučajevima i životnim trenutcima, kada se nađemo pred situacijom koju nam je teže promijeniti ili koju ne možemo promijeniti odmah i na način kada mi to poželimo – jednostavno se nađemo frustrirani. A zaboravljamo da su mnoge, možda teške situacije u našem životu prisutne da nas duhovno izgrade, da nas naprave da budemo jači, strpljiviji i jednostavniji u svojem životu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/03/whatisgrace1.files_.wordpress.com_2012_03_11.jpg
Mnoge stvari koje u svojem životu ne možemo promijeniti na način kako mi želimo moramo mijenjati jednostavnim putem koji se naziva – molitva. Kršćanska molitva ima veliku moć, jer nas ona tijesno, duboko, snažno i egzistencijalno povezuje sa živim Kristom, puni nas mudrošću i razboritošću, strpljivošću i postojanošću u životnim tegobama. I na temelju toga možemo moliti u životu za razne stvari. U životnoj krizi, u bolesti, za obraćenje grješnika, a posebno za svoje vlastito obraćenje, kada se nalazimo u krizi međuljudskih odnosa ili krizi koja zahvaća društvenu zbilju u kojoj živimo. Bog nam sam obećava milost i snagu Duha Svetoga ako, naravno, uz postojano zalaganje i ustrajan rad iskreno molimo da se stvari oko nas radikalno promijene. Ali da li smo naučili moliti za promjenu vlastitoga srca? Svoje srce uroniti u Kristovu ljubav i shvatiti da svijet i druge ljude, kao i životne okolnosti koje nas pritišću možemo promijenti samo ako mijenjamo same sebe. A za to je najvažnija ustrajnost, postojanost i strpljivost. U evanđelju čitamo kako je Isus liječio i činio čuda, kako je Isus praštao grijehe ljudima, mijenjao njihove životne situacije i nudio im jednu vrstu sveopćeg blagostanja.
 
No, ta se promjena ne može dogoditi ako kroz molitvu ne mijenjamo same sebe, svoje živote i ne shvatimo da Bogu ništa nije nemoguće. Isti onaj Isus koji u evanđeljima čini čuda, koji pokazuje svoje nepresušno milosrđe i svoju ljubav prema bližnjima; upravo taj isti Isus djeluje i danas, u ovim vremenima u kojima živimo. Samo, tko još vjeruje u to? Vjerujemo li uistinu u onog istog Isusa koji je činio čuda i liječio ljude duhovno i tjelesno na onaj način kako nam to zapisuju evanđelja? Trebali bismo vjerovati, jer Bog je nepromjenjiv. Bog se u svojoj esenciji ne mijenja, nego dapače! Svaki kršćanin koji je snagom vjere i povjerenja u njegovu Providnost otvoren tim nadahnućima može od Boga dobiti velike milosti oslobođenja, iscijeljenja, pravednosti, ljubavi i mira. Možemo i moramo, prije svega moliti, vapiti, urlati Gospodinu ako je to potrebno. Isus čuje i uslišava samo iskrenu molitvu. Možemo moliti za sebe i za druge.
 
Moliti za svoje potrebe, za svoje vlastito duhovno i tjelesno ozdravljenje, moliti za druge, za obraćenje grješnika, za mir u svijetu, i za razne druge potrebe u kojima se svijet nalazi, a Bog će snagom svoje otajstvene ljubavi udijeliti rasporedbu svoje milosti, naklonosti i vjernosti svakome tko bude iskreno molio i kroz molitvu učinio čin predanja tom istom Bogu koji djeluje u evanđelju. A evanđelje je Radosna vijest o spasenju, oslobođenju, ljubavi, radosti, miru i duhovnoj slobodi. Potrebno je moliti uvijek i svagdje, dušu uvijek imati povezanu sa Gospodinom kako bismo uspostavili konkretan, dubok i jednostavan, osobni odnos sa njim. Tek kada sa nekim uspostavimo odnos ljubavi, prijateljstva, jednostavnosti i iskrenoga povjerenja, dolazi do punine i istinske snage Božje ljubavi. O tome nas i Isus povučava u evanđelju kada nam govori kako valja uvijek moliti i nikada ne sustati. Naš veliki problem je u nestrpljivosti, u tome da očekujemo da Bog riješava naše probleme ekspresno, onako kako smo mi to u svojim glavama zamislili, a ne po svojem naumu, ljubavi i milosti. E, tek kada naučimo moliti sa zahvaljivanjem, sa mentalitetom predanosti Božjoj volji, sa sviješću da Bog bolje od nas zna što nam je potrebno, shvatiti ćemo pravi smisao istinske i duboke molitve koja preobražava svijet i daje nam snagu za borbu. Snažnu duhovnu borbu koja nas oslobađa od laži svijeta. A Isus je istina, nasuprot laži.
 

Vlč. Pavle Primorac

Povezani članci

Crkva svetoga Križa u Aparanu

HF

Sakralni umjetnici prognani iz medija

HF

Crkva je ugrožena

HF

Liberalni katolici najgori su neprijatelji Crkve

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...