Hrvatski Fokus
Religija

SOLUS CATHOLICUS – Za koga sve moliti?

Bog nam sam obećava milost i snagu Duha Svetoga ako se iskreno molimo da se stvari oko nas radikalno promijene

 
 
U životu postoje mnoge stvari i životne okolnosti koje svojim sposobnostima, talentima, određenim dimenzijama snalažljivosti možemo promijeniti i učiniti ih boljima, drugačijima i kvalitetnijima. Za to nam je potreban dar mudrosti koji bi nam pomogao kako i na koji način te stvarnosti mijenjati u svom životu na bolje. Ali taj dar mudrosti za kojim trebamo neprestano vapiti, mora nam dati i duhovnu sposobnost da razlikujemo koje stvari u svojem životu možemo, a koje ne možemo promijeniti. U mnogim slučajevima i životnim trenutcima, kada se nađemo pred situacijom koju nam je teže promijeniti ili koju ne možemo promijeniti odmah i na način kada mi to poželimo – jednostavno se nađemo frustrirani. A zaboravljamo da su mnoge, možda teške situacije u našem životu prisutne da nas duhovno izgrade, da nas naprave da budemo jači, strpljiviji i jednostavniji u svojem životu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/03/whatisgrace1.files_.wordpress.com_2012_03_11.jpg
Mnoge stvari koje u svojem životu ne možemo promijeniti na način kako mi želimo moramo mijenjati jednostavnim putem koji se naziva – molitva. Kršćanska molitva ima veliku moć, jer nas ona tijesno, duboko, snažno i egzistencijalno povezuje sa živim Kristom, puni nas mudrošću i razboritošću, strpljivošću i postojanošću u životnim tegobama. I na temelju toga možemo moliti u životu za razne stvari. U životnoj krizi, u bolesti, za obraćenje grješnika, a posebno za svoje vlastito obraćenje, kada se nalazimo u krizi međuljudskih odnosa ili krizi koja zahvaća društvenu zbilju u kojoj živimo. Bog nam sam obećava milost i snagu Duha Svetoga ako, naravno, uz postojano zalaganje i ustrajan rad iskreno molimo da se stvari oko nas radikalno promijene. Ali da li smo naučili moliti za promjenu vlastitoga srca? Svoje srce uroniti u Kristovu ljubav i shvatiti da svijet i druge ljude, kao i životne okolnosti koje nas pritišću možemo promijenti samo ako mijenjamo same sebe. A za to je najvažnija ustrajnost, postojanost i strpljivost. U evanđelju čitamo kako je Isus liječio i činio čuda, kako je Isus praštao grijehe ljudima, mijenjao njihove životne situacije i nudio im jednu vrstu sveopćeg blagostanja.
 
No, ta se promjena ne može dogoditi ako kroz molitvu ne mijenjamo same sebe, svoje živote i ne shvatimo da Bogu ništa nije nemoguće. Isti onaj Isus koji u evanđeljima čini čuda, koji pokazuje svoje nepresušno milosrđe i svoju ljubav prema bližnjima; upravo taj isti Isus djeluje i danas, u ovim vremenima u kojima živimo. Samo, tko još vjeruje u to? Vjerujemo li uistinu u onog istog Isusa koji je činio čuda i liječio ljude duhovno i tjelesno na onaj način kako nam to zapisuju evanđelja? Trebali bismo vjerovati, jer Bog je nepromjenjiv. Bog se u svojoj esenciji ne mijenja, nego dapače! Svaki kršćanin koji je snagom vjere i povjerenja u njegovu Providnost otvoren tim nadahnućima može od Boga dobiti velike milosti oslobođenja, iscijeljenja, pravednosti, ljubavi i mira. Možemo i moramo, prije svega moliti, vapiti, urlati Gospodinu ako je to potrebno. Isus čuje i uslišava samo iskrenu molitvu. Možemo moliti za sebe i za druge.
 
Moliti za svoje potrebe, za svoje vlastito duhovno i tjelesno ozdravljenje, moliti za druge, za obraćenje grješnika, za mir u svijetu, i za razne druge potrebe u kojima se svijet nalazi, a Bog će snagom svoje otajstvene ljubavi udijeliti rasporedbu svoje milosti, naklonosti i vjernosti svakome tko bude iskreno molio i kroz molitvu učinio čin predanja tom istom Bogu koji djeluje u evanđelju. A evanđelje je Radosna vijest o spasenju, oslobođenju, ljubavi, radosti, miru i duhovnoj slobodi. Potrebno je moliti uvijek i svagdje, dušu uvijek imati povezanu sa Gospodinom kako bismo uspostavili konkretan, dubok i jednostavan, osobni odnos sa njim. Tek kada sa nekim uspostavimo odnos ljubavi, prijateljstva, jednostavnosti i iskrenoga povjerenja, dolazi do punine i istinske snage Božje ljubavi. O tome nas i Isus povučava u evanđelju kada nam govori kako valja uvijek moliti i nikada ne sustati. Naš veliki problem je u nestrpljivosti, u tome da očekujemo da Bog riješava naše probleme ekspresno, onako kako smo mi to u svojim glavama zamislili, a ne po svojem naumu, ljubavi i milosti. E, tek kada naučimo moliti sa zahvaljivanjem, sa mentalitetom predanosti Božjoj volji, sa sviješću da Bog bolje od nas zna što nam je potrebno, shvatiti ćemo pravi smisao istinske i duboke molitve koja preobražava svijet i daje nam snagu za borbu. Snažnu duhovnu borbu koja nas oslobađa od laži svijeta. A Isus je istina, nasuprot laži.
 

Vlč. Pavle Primorac

Povezani članci

Preuzeo obvezu čuvanja pologa vjere čistim i cjelovitim

HF

Katalonac utemeljio red mercedarijevaca

HF

Vođenje na kušnji

HF

Car Klaudije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...