Hrvatski Fokus
Znanost

Koja je budućnost TTIP-a?

Za transatlantsko partnerstvo

 
 
Na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je razmjena gledišta s otpravnikom poslova Misije Sjedinjenih Američkih Država pri Europskoj uniji Adamom Shubom. Shub je potvrdio američku predanost transatlantskim odnosima i izvijestio eurozastupnike o ciljevima i prilikama s obje strana Atlantika – nakon američkih izbora. Unatoč nesigurnosti zbog tranzicije prethodne administracije na novu – i činjenici da su još mnoga mjesta nepopunjena – Shub je naglasio da SAD i EU dijele zajedničke vrijednosti. Eurozastupnici su ipak imali puno pitanja o Rusiji, trgovini, odnosima s Kinom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/useu.usmission.gov_wp-content_uploads_sites_199_2015_07_Shub-347x234.jpg
Adam Shub
 
Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica upitala je Adama Shuba o trgovini. – Ohrabruje vaše izlaganje u vezi sigurnosne politike, odnosa prema NATO-u, zajedničkih vrijednosti koje dijelimo, opredijeljenosti za transatlantsko partnerstvo, no ostaje dvojba oko trgovinskih sporazuma i nastavka pregovora. Konkretno – o TTIP-u gdje smo bili u visokoj fazi pregovora s bivšom administracijom. Možete li prokomentirati budućnost NAFTA-e, TTP-a te TTIP-a?
 
Shub je odgovorio da nova američka administracija revidira TTIP, ali da Capitol Hill i dalje podržava taj sporazum. Osvrnuo se i na kontekst u kojem je došlo do „zamrzavanja“ TTIP-a, objasnivši da je na kraju Obamine administracije i izbora u SAD-u i Europi došlo do promjene klime u pregovorima. Mnoge su grupe u društvu, posebice u Europi, izrazile nezadovoljstvo sporazumom. – Moramo biti optimistični. Revidiramo TTIP – zaključio je.
 
U vezi s Rusijom, Shub je rekao da je politika te zemlje i dalje kritični problem. Rusija ne prestaje s agresivnim ponašanjem, što između ostaloga ima i ekonomske posljedice na istoku Europe. Nema naznaka da će se to ponašanje promijeniti – vodi se informacijski rat. Sankcije prema Rusiji imaju podršku Demokrata i Republikanaca na Capitolu.
 
Što se pak tiče Turske, SAD je smatra važnim saveznikom i cijeni napore koje Turska ulaže za vrijeme migracijske krize. No, Shub je izrazio i zabrinutost zbog ugrožavanja slobode građana i medija, napomenuvši da SAD održava stalne privatne i poslovne pregovore s Turskom. U vezi s Kinom, naglasio je da EU i SAD dijele stajalište, no da je SAD oprezna kad su u pitanju kineske investicije, i pozicioniranje Kine u Južnom kineskom moru, kao i njezin odnos s Filipinima i Vijetnamom. Rekao je da će SAD inzistirati na tome da Kina ima korektan odnos unutar Svjetske trgovinske organizacije, ali da postoji mnogo prostora za veću suradnju.
 
Adam Shub osvrnuo se na rat u Siriji i njegovu već sedmu godinu trajanja i napomenuo da SAD podržava mirovne pregovore. Zaključio je da je Kongres vrlo bitan čimbenik u donošenju odluka u vanjskoj politici te da igra ključnu ulogu u definiranju trgovine, ali i da je ključan za zaštitu izvoznika, potrošača, ulagača. Citiravši Churchilla, rekao je da moramo biti optimistični.
 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-shub-koja-je-buducnost-ttip

Povezane objave

Neutemeljeni napadi na Andrewa Torbu

hrvatski-fokus

Zasluge Stanka Hondla za hrvatsku fiziku i njezino institucionaliziranje u obrazovanju

HF

Lista od 195 država i 29 najčešćih karcinoma

HF

GMO – (iz)um bez (raz)uma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više