Hrvatski Fokus
Gledišta

Da ne budu drugi »Rimski ugovori«

Nigdje ne piše da se odustalo od Europske unije s »više brzina«

 
 
U priopćenju Vlade RH u subotu 25. ožujka 2017. stoji "da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas u Rimu potpisao Rimsku deklaraciju, zajedno s ostalih 26 šefova država i Vlada članica Europske unije". U izjavi za javnost Plenković je o Rimskoj deklaraciji tj. novom projektu, između ostaloga, rekao i ovo:
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/03/gdb.voanews.com_88539CE3-C8E3-4FD0-9B53-C50515179F33_w650_r1_s.jpg
"S obzirom da su ga sve vlade jednoglasno usvojile i potpisale, nisam primijetio, niti u raspravama dok se radilo na tekstu da je bilo rezervi koje bi njegov sadržaj na bilo koji način ugrozile i da netko nije bio zadovoljan. Mislim da je postignut vrlo širok konsenzus".
 
Protiv Europske unije s više brzina
 
Prije odlaska u Rim na potpisivanje Deklaracije (ugovora), Plenković je slao javne poruke da će se odlučno boriti protiv "Europske unije s više brzina". U skladu s tim izjavama, ni nakon potpisivanja Deklaracije u Rimu u priopćenju Vlade RH nigdje se ne spominje da danas potpisana Deklaracija zapravo "omogućuje državama članicama EU-a potrebni prostor za djelovanje na različitim razinama".
 
Zašto je Plenković hrvatskoj javnosti i hrvatskom narodu zanijekao tu jako bitnu stvar u njegovima izjavama po povratku iz Rima u Hrvatsku? Ja mogu pretpostaviti samo da ili misli kako smo svi nepismeni ili želi, barem kod jednog dijela hrvatskog naroda, zamagliti stvarnost, tj. veliku neizvjesnost koja čeka Hrvatsku u EU u narednom razdoblju. Volio bih da nisam u pravu, ali ubrzo će se pokazati da će moćne i velike države članice EU, zahvaljujući sporazumu koji je danas potpisan u Rimu, stvoriti posebnu interesnu skupinu država unutar EU, u kojoj Hrvatska sigurno neće biti, što znači da će naša država ostati na periferiji već razjedinjene EU. Netko je već primijetio “da smo umjesto EU različitih brzina, dobili EU različitih razina.”
 
Nisam za raspad Europske unije
 
U ovim vrlo neizvjesnim međunarodnim vremenima i rastućim tenzijama na svim kontinentima svijeta, nikako nisam za raspad EU ili još uvijek preuranjen samoinicijativni izlazak Hrvatske iz Europske unije. Međutim, smatram jako neodgovornim kad nam predsjednik Vlade RH ne govori potpunu istinu i ne objasni sve mogućnosti koje zemljama članicama EU-a daje Rimska deklaracija kad je riječ o udruživanju država članica u posebne skupine i razine unutar Europske unije. Nije to dobro ni korisno. Brzo će se pokazati kako Plenković "koji nikada ništa ne vidi i za kojeg nema nikakvih problema ni u HDZ-u ni u državi", nije uljuljkivao i samoobmanjivao hrvatsku javnost nego i samoga sebe.
 
Plenkovićeva Rimska deklaracija mogla bi se se u budućnosti "pretvoriti u tragične i za Hrvatske silno štetne Pavelićeve Rimske ugovore iz 1941. godine”, zbog kojih su Hrvati uz obalu Jadranskoga mora i s otoka otišli u partizane u Drugom svjetskom ratu, što je rezultiralo u velikoj ideološkoj i teritorijalnoj podjeli hrvatskog naroda, koja, nažalost, i danas još uvijek traje.
 
Papa: “Europska unija mogla bi umrijeti”
 
Dan uoči potpisivanja Rimske deklaracije, Papa Franjo primio je svih 27 šefova država članica Europske unije. U prigodnom govoru Sveti Otac je upozorio na slijedeću činjenicu. “Ako vođe ne uspiju unijeti samopuzdanje u EU projekt i ako ne nadvladaju populizam i ekstremizam, Europska unija je u opasnosti od stagnacije, čak i smrti.”
 
Što će se zapravo dogoditi s Europskom unijom doznat ćemo već nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj u travnju i svibnju, te parlamentarnih izbora u Njemačkoj u rujnu ove godine. Ukoliko se, međutim, nastave sustavni i zastrašujući teroristički napadi ne samo na ljude nego i najvažnije državne institucije u gradovima velikih članica EU, raspad EU-a mogao bi se dogoditi puno prije nego što ga i najgori pesimisti predviđaju.
 

Antun Babić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezani članci

Izbor zastupnika iseljenika i nacionalnih manjina

HF

Izbori za Hrvatski sabor 5. srpnja nisu regularni

HF

Je li “timing” za lustraciju?

HF

Hrvatska je pala u Zagrebu na Dan državnosti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...