Hrvatski Fokus
Religija

Da lakše stvorimo sliku o grješnosti

Mons. Ivan Šaško objavio knjižicu Ispit savjesti

 
 
Knjižica „Ispit savjesti. Priprema za sakrament pomirenja – ispovijedi“ koju je priredio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško objavio je Hrvatski institut za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.  
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.zg-nadbiskupija.hr_UserDocsImages_stories_SLIKE_2014_3_sas1.JPG
Crkva je u svome poslanju pozvana ispovijedati i obznanjivati Božje milosrđe u njegovoj istinitosti i u svoj veličini njegova dara. Ona se, stoga, ima brinuti da Kristovu osobu i njegova spasenjska djela ne upoznajemo samo po onome što je on činio za vrijeme svoga zemaljskoga života, u povijesti, već da to spoznajemo i iskušamo također  'u djelotvornosti onoga što on sada čini' (sv. Leon Veliki) po svetim otajstvima koje slavi njegova Crkva, služiteljica spasenja. Čudesno je da je Bog svoju milosrdnu ljubav i dar opraštanja grijeha povjerio Crkvi. Time se pokazao u potpunosti darežljiv milosrđem i ljubavlju. Milosrđe je jedan od najvećih pridjevaka Božje biti, jer upravo u tom svome savršenstvu on vrata božanskoga života otvara grješnom čovjeku. Ustanovljujući u Crkvi sakrament pokore Krist je ljudima ostavio put da nakon krsne kupelji i otpuštanja grijeha mogu, svaki put kada padnu u grijeh, obnovljenom milošću pomiriti se s Bogom i živjeti ljepotu odnosa s ljudima.
 
Kristova služba pomirenja, u kojoj nam očituje i daruje milosrđe Boga Oca, slavi se u Crkvi, zajednici vjernika. Pomirenje zadobivamo u Crkvi i po Crkvi, ali i sama Crkva biva pomirena i obnovljena u svakom pojedinačnom slavlju sakramenta pokore. Tu se ona čisti i trajno uzrasta u svetost na koju je pozvana. Po sakramentu pokore, čisteći se od grijeha i radujući se u obnovljenoj ljubavi Božjoj, Crkva postaje sve više Crkvom, zajednicom svetih.
 
Knjižica nizom pitanja može pomoći da lakše stvorimo sliku o vlastitoj grješnosti i potrebi za Božjim milosrđem, jer opraštajući nam grijehe u sakramentu pokore, Isus nas pomiruje s Bogom, obnavlja naše zajedništvo s Crkvom i našim bližnjima te ozdravlja naš odnos prema sebi samima. Da bi se to dogodilo, potrebno je spoznati svoje grijehe i promisliti o njima, pokajati se za grijehe, prihvatiti Božji poziv na obraćenje i odlučiti više ne griješiti, u poniznosti i otvorenosti srca ispovjediti grijehe u sakramentu pomirenja te izvršiti zadanu pokoru.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Susreti s anđelom i njegovim pogledom

hrvatski-fokus

U svetištu Gospe od Dobrića

HF

HBK i laici 2000. godine

HF

Prigodni sakralni ciklus Ante Čule

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više