Hrvatski Fokus
Hrvatska

Privatni omiški hoteli

Nevjerojatan arhitektonsko-graditeljski pothvat u režiji vrsnog mladog domaćeg arhitekta

 
 
Sjaj privatnih hotela i bijeda 'državne' infrastrukture od utopijske obilaznice Omiš, koja za žitelje i turiste 'život znači', od opustošenih a potencijalnih turističkih gradilišta, pa sve do neizgrađenog mosta Trogir-Čiovo! Vozeći se automobilom prigradskom ulicom, takozvanom 'Jadranskom magistralom' na 25 km kratkoj relaciji Omiš – Split, u jesen 2016., često smo kao vozači psovali sudbinu zbog prometnog čepa i semafora u Dućama kod Omiša koji je gušio ionako zagušeni promet na toj međugradskoj dionici. A problem je bio u tome što se radilo 'punom parom' na izgradnji veoma atraktivnog, dakako privatnog hotela na jednoj, doslovno vapnenačkoj stijeni uz samu 'magistralu' Omiš – Split na predjelu Rogač.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/04/s-ec.bstatic.com_images_hotel_max500_413_41310549.jpg
Nevjerojatan arhitektonsko-graditeljski pothvat u režiji vrsnog mladog domaćeg arhitekta! Investitor, marljivi povratnik Andro Tomasović mogao je vjerojatno svoj budući hotel isto tako izgraditi na predjelu Ravnice u neposrednoj blizini Omiša, na terenu bivše tvornice cementa tik uz more čiji dimnjak je porušen daleke 2006. godine a opustošeno, atraktivno 'gradilište' zjapi prazno i dan-danas. Ili pak, ispod one hrpe od stotinjak tisuća tona industrijske šljake, uz to i toksične (koja se, eto, ne će sama ukloniti), bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu.
 
Ta, veoma atraktivna lokacija također je smještena tik uz more a dugoračke peći ugašene su još davne 1995. godine pa šljaka upravo riječju kao da hoće pokazati posprdan odnos države prema okolini! Dakako, problem su, kažu stručnjaci, nesređeni imovinsko-pravni odnosi u oba ova slučaja državne nebrige, a što bi drugo bilo u ovoj našoj lijepoj državi!? Glede gradilišta u 'Rogaču' evo o kakvom se hotelu radi.
Naziv projekta: Izgradnja novog turističkog objekta Hotel Plaža Duće 4* (zvjezdice)!
Naziv korisnika: Andro Internacional d.o.o. (Andro Tomasović je također vlasnik hotela 'Plaža' u Omišu, hotela s četiri zvjezdice, nap. a.).
Ukupni prihvatljivi troškovi projekta: 80.284.675,00 HRK
Dodijeljena bespovratna sredstva: 10.000.000,00 HRK
Projekt je sufinanciran iz: Europski fond za regionalni razvoj
Razdoblje provedbe projekta: 19. travnja 2016. – 19. listopada 2017. a prvi gosti stižu već u travnju ove godine!
Dakle, taj grandiozni pothvat bit će efektivno dovršen, vjerovali ili ne, za nešto više od šest mjeseci!
 
Evo i malo opravdanog PP-a. More i odmor kakav još niste probali!
Novootvoreni hotel Plaža Duće Vas poziva da doživite prekrasan pogled na brački kanal i otok Brač. Ako gledate iz jednih od čak 103 prekrasne i moderne sobe s velikim balkonom, iz restorana ili sunčane terase s ležaljkama i jacuzzijom, mi smo uvjereni da će te uživati u pogledu i harmoniji plavog mora, otoka i neba. Do kraja se opustite u našem Wellness centru gdje će se naše stručne i ljubazne maserke pobrinuti za Vas.
Idealno mjesto za Vaš zasluženi odmor.
Hotel Plaža**** Dućeje novi hotel koji će po prvi puta primiti goste u travnju 2017. godine. Nalazi se na udaljenosti od 3km do živahnog gusarskog grada Omiš. Hotel nudi svojim gostima 103 moderne i prostrane sobe s pogledom na more i balkonom, kao i vanjski i unutarnji bazen, 'Pool'-bar, Restaurant sa 'show cooking'-om i mnogo toga.
 
Svaka čast, Andro, hotel će biti spreman za prve goste daleko prije od godinu dana izgradnje; navodno, ovih dana na finiširanju radova angažirano je tri stotine dobro plaćenih djelatnika!
-Tako to ide kad 'dite daš u ruke materi'!
Ipak, uza svu ljepotu, komfor i vizuru ovog prekrasnog objekta teško bi se 'domaći' čovjek odlučio ljetovati u hotelu ispod kojeg na 'zimmer-frei magistrali' dnevno tutnji tisuće vozila razne vrste, deseci tisuća osobnih, mnoštvo kamiona, šlepera, autobusa. Tu je još i zaglušujući zvuk sirena kola hine pomoći (a često i vatrogasaca) jer neadekvatni omiški Dom zdravlja izgrađen prije više od pola stoljeća ne može operirati ni kurje oko pa 'pacijenti' hitaju u Split! Kapitalni infrastrukturni objekt u funkciji turizma, takozvana Jadranska magistrala sve je prije nego prometnica, ulica je to na kojoj smrtno strada 'u prosjeku' jedna osoba mjesečno a prošle godine u jednom danu smrtno je stradalo troje ljudi, u direktnom sudaru autobusa i osobnog vozila pa je frekventna 'magistrala' bila zatvorena cijeli dan!
 
Sve dok se ne izgradi 'Omiška obilaznica' sva takozvana turistička rivijera od Stobreča do Omiša s tisućama privatnih apartmana 'zimmer-frei' i nizom izgrađenih hotela predstavljat će urbanističko-arhitektonski promašaj, dakako uz infrastrukturni košmar. Od samog početka – kad su težaci s bresaka i salate prešli na turizam, naopako se radilo, najprije su izgrađeni, neki čak i lijepi objekti e da bi se nakon njihove izgradnje i stavljanja u funkciju tromjesečnog turizma, pristupilo rješenju infrastrukturnih objekata…a najbitniji, 'Omiška obilaznica' još uvijek i tko zna dokad stoji na listi čekanja, koliko dugo?
 
Usporedimo. Negdje početkom ove godine počeli su 'veliki radovi' u gradu Omišu, predio Priko, popularno zvani Ribnjak, uz Župnu crkvu sv.Petra i uz novoizgrađenu stambenu zgradu. dakle, radilo se o uređivanju – asfaltiranju pristupnih cesta i toliko potrebnih parkirališta za sve brojnije 'limene kočije'. Kilavi radovi odvijaju se mjesecima po onoj poznatoj soc. matrici: 'nitko nas ne može tako malo platiti koliko mi, jednako malo, možemo raditi'! Očekuje se, s velikom dozom optimizma, da bi ovi u biti jednostavni 'parking-radovi' mogli biti dovršeni negdje do lokalnih izbora a ako Bog da do konca svibnja ove godine!? Eeee, do tada će poduzetni Andro Tomasović već imati popunjenih svoje 103 de luxe sobe u hotelu izgrađenom brže od Omiškog parkirališta! Ili, navedimo primjerice jedan drugi itekako važni infrastrukturni objekt-most za Čiovo, također u sklopu magistralne, turističke prometnice Omiš-Split-Kaštela-Trogir…
 
U veljači 2015.'Slobodanka' piše: „Radovi na mostu kopno-otok Čiovo u Trogiru počet će 16. veljače ove, 2015. godine i biti će gotovi u roku 20 mjeseci, najavio je u petak član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković nakon što je stavio potpis na ugovor s izvođačem radova na tom projektu, zagrebačkim Viaduktom. Ukupna vrijednost mosta s pristupnim cestama dužine dva kilometra i instalacijama je 230 milijuna kuna, a ugovor HC-a i Viadukta vrijedan je 129 milijuna kuna (opisani hotel Andre Tomasovića vrijedi oko 80 milijuna kuna i dovršen je za nepunih 6 mjeseci!?, nap. a.).
 
– Dvadeset mjeseci je više nego dovoljan rok za dovršetak gradnje mosta i pristupne infrastrukture – ocijenio je Nenad Maljković. Član Uprave Viadukta Joško Mikulić označio je rok gradnje kao izvediv jer je, istaknuo je, projektna i pripremna dokumentacija besprijekorno odrađena. Osvrnuvši se na potpisani ugovor, ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš, udati Dončić, podsjetio je da na tri Vladina obećanja stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije“ i bla-bla-blabla….!I gle čuda:Radovi na mostu prekinuti, ugovor s Viaduktom raskinut, piše se novi natječaj, možda most bude i gotov do kraja 2018.?,  tko će platiti penale i živce žiteljima Trogira i Čiova?Ali, vratimo se na našu utopijsku 'Obilaznicu Omiš' u sklopu brze ceste do Trogira?
 
Izvještaj o st®anju na terenu: „Izgrađen čvor 'Omiš-istok' s pristupnim cestama i dva tunela (Brzet duljine 233 metra i tunel Omiš 1472 metra). Radovi su dovršeni 30. travnja 2015. Do sada je utrošeno 350 milijuna kuna, a za završetak samo toga dijela trebat će još 250 dodatnih milijuna kuna (dakako, poreskih obveznika, nap. a.). Glavni objekt koji će se financirati tim 'dodatnim' novcem je most na Cetini u sklopu (projektom predviđene, nap. a.) gornje obilaznice duljine 140 metara, planiran 300 metara uzvodno od postojećeg, na visini 70 metara iznad površine rijeke Cetine; trebao bi biti dvotračni.
 
S obzirom na impresivnu vrijednost ukupne investicije dionice (od čvora Omiš pa dalje preko čvorova Dugi Rat-Krilo-Stara Postrana-TTS-Strobreč-Solin) od 300 milijuna eura (oko 2,25 milijardi kuna), više je nego jasno da se projekt ne će moći realizirati nacionalnim novcem, što opet znači da će se financijsko rješenje tražiti u EU-ovim fondovima a ako EU-ova novca i bude taj bi se posao mogao dovršiti negdje do 2024. godine“ (nazdravlje!)! Ustvari nitko ne zna koliko će novca trebati 'na kraju ove političke balade' niti kad će radovi ponovno otpočeti, jer se mjesni političari još uvijek 'glođu' hoće li virtualna obilaznica ići 'gornjom' ili 'donjom' varijantom/trasom, a generalni projekt je još davno izrađen, tamo negdje 2007.godine. Dakle, proteklo je punih deset godina jalovog političkog nadmudrivanja a Omiš je dobio tek turistički atraktivnu i veoma skupu rupetinu u 'Omiškoj stini', skupi i beskorisni tunel koji vodi 'u ništa'! Ako si nešto započeo onda to i dovrši!
 
Procijenimo sami. Aktualna vlast s gradonačelnikom Ivanom Kovačićem, inače vrsnim stomatologom, koji je u međuvremenu postao i ministar uprave i potpredsjednik Vlade, ustraje 'za dišpet' na donjoj obilaznici koja bi, kažu univerzalni MOST-ovski reformatori, brže i trajno riješila neslavnu, na daleko poznatu prometnu gužvu u gradu na Cetini. S druge strane političkog brvna, oporbeni gradski HDZ-a na čelu sa svojim predsjednikom Ivanom Škaričićem zagovornik je završetka prve faze starog generalnog projekta (čvora Omiš istok) i spajanja na cestu od Naklica (preko Tugara) prema Splitu, rješenja koje bi poslužilo dok gornja obilaznica ne bude izgrađena i stavljena u funkciju.
 
Dakle, bilo bi to vremenski 'samo' do 2024. godine, ili čekaj magarče dok trava naraste odnosno građani Omiša zajedno s turistima, strpite se samo malo dok se vlast i oporba na miru (ne)dogovore!? Ruku na srce, teško je danas biti gradonačelnik Omiša, uz to i vrsni stomatolog dr. sci., pa još i ministar uprave i potpredsjednik Vlade; rijetki su takvi ljudski kapaciteti koji jednom stražnjicom nastoje 'pokriti' tri, čak i četiri 'katrige' (stolice) istovremeno!? Zaključimo, uvijek vrijedi ona stara mudra izreka 'daj dite materi' a ne maćehi državi!
 

Damir Kalafatić

Povezani članci

Odriče li se Vlada juga Hrvatske?

HF

AFORIZMI – U snu je spas

HF

Diplomacija zakazala kod jasenovačkih laži

HF

Duša me boli

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...