Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Učenik i hrvatski jezik

Obilježavanje "Dana hrvatskog jezika 2017." održano u Pečuhu, Mohaču, Santovu od 20.-24. ožujka 2017.

 
 
Bogat program posvećen hrvatskom jeziku i književnosti u kojem su, uz pomoć profesora i odgajatelja sudjelovali učenici OC 'Miroslav Krleža', započeo je kulturnim programom i predavanjem dr. sc. Vesne Bjedov s osječkoga Filozofskog fakulteta „Učenik i hrvatski jezik” za učenike viših razreda. Svečanosti otvorenja nazočila je i generalna konzulica Vesna Haluga. Dana 21. ožujka glumci Hrvatskog kazališta izveli su pučku igru „Marica“. Isti dan održano je i natjecanje 30 učenika u kazivanju stihova na hrvatskom jeziku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/pkcmknjiznica.files_.wordpress.com_2015_04_kip-dani-hrvatskog-jezika-2.jpg
Croatica je 22. ožujka predstavila „Hrvatsko-mađarski rječnik“, a kasnije je otvorena izložba šokačkih tkanina i revija šokačkih nošnji. Sljedećih dana upriličene su u Mohaču razne radionice, natjecanja u lijepom čitanju, kvizovi znanja, predstavljen je projekt „Naša prijateljska škola“ gdje su gostovali učenici iz Zagreba, održana je grahijada na školskom dvorištu, dodjela nagrada i svečano zatvaranje.
 
Ova tradicionalna manifestacija u OC 'Miroslav Krleža' ove godine održava u spomen na 50. obljetnicu „Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskog književnog jezika“ (1967.). Zaključno, na održanim programima, razvidno je izvrsno vladanje standardnim hrvatskim kao materinskim jezikom polaznika svih školskih uzrasta kao i veliki uloženi trud nastavnika i profesora kako bi se očuvao hrvatski jezik unutar hrv. zajednice. (v.h.)

Povezane objave

Posljednje ljeto

HF

Hrvati su zaštitili američke vojnike

hrvatski-fokus

Najveći promicatelj hrvatske kulture u Češkoj

hrvatski-fokus

Davorin Bazjanac i svemir

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više