Hrvatski Fokus
Kultura

Kuzma Kovačić u Rimu

Izložba "Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić"

 
 
U Muzejima San Salvatore in Lauro: Muzej Umberto Mastroianni u Rimu u utorak 11. travnja bit će otvorena izložba „Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić“, koja će se održati pod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za kulturu i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.  Izložbu, čiji je kustos Milan Bešlić, otvorit će prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature, kardinal Dominique Francois Joseph Mamberti, a organiziraju je hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i Muzeji Ivana Meštrovića u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica priznanja Republike Hrvatske i uspostava diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.hrt_.hr_media_tt_news_Kuzma_Kovacic.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
Smisao izložbe je predstaviti djelo tog suvremenoga hrvatskog umjetnika kršćanskoga nadahnuća koje je izraslo iz vjere i koje vjeru oblikuje – rijedak primjer u suvremenoj likovnoj umjetnosti zapadnoga kruga. To djelo dolazi iz Hrvatske, zemlje bogate kršćanske katoličke umjetničke baštine, iz naroda žive vjere. Izložba možda nudi i odgovor na pitanje dugotrajnoga rascjepa između Crkve i umjetnosti, nudi oblik njihova nova zajedništva u službi civilizacije života, života s Bogom. Ujedno, cilj izložbe je promocija hrvatske suvremene umjetnosti u Rimu, središtu kršćanstva i europskom kulturnom središtu.
 
Izložba predstavlja svojevrsni presjek autorova opusa, izbor najznačajnijih Kovačićevih ostvarenja predstavljen s 46 skulptura izrađenih mahom u trajnim materijalima (drvo, kamen, bronca, staklo, terakota …) te petnaestak velikih fotografija javnih spomeničkih ili pak sakralnih kiparskih djela, što čini ukupno šezdesetak izložaka.
 
Kuzma Kovačić rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Maturiravši na hvarskoj gimnaziji, upisuje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. i diplomira 1976. Započevši odmah izlagati svoje skulpture, priredio je do sada šezdesetak samostalnih izložbi. Veliku retrospektivnu izložbu priredio je 2013. u Zagrebu (Moderna galerija), zatim u Splitu (Galerija umjetnina) i Čapljini. Izlagao je na više od dvjesto skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu (Tisuću godina hrvatskog kiparstva, Suvremeno hrvatsko kiparstvo, Osam suvremenih hrvatskih umjetnika i druge.)
 
Djela mu se nalaze u najvažnijim nacionalnim galerijama i muzejima te u Vatikanu. Autor je većeg broja spomenika i sakralnih kiparskih djela, primjerice: Vratnice Hvarske katedrale (1990.), Oltar Hvarske katedrale (1993.), Oltar hrvatske domovine (Zagreb, 1994.), Spomenik papi Ivanu Pavlu II. (Selca na Braču, 1996.), Posljednja večera (Šćit u Rami, Bosna i Hercegovina, 2000.), Spomenik dr. Franji Tuđmanu (Škabrnja, 2001.), i drugi. Također, autor je kovanoga novca Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja te nositelj triju hrvatskih odličja: Danica hrvatska (1994.), Danica hrvatska s likom Marka Marulića (1995.) i Red hrvatskog pletera (1999.).
Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Ciklus skulptura Libuše Kirac

hrvatski-fokus

POZIV PJESNICIMA – Natječaj za domoljubne pjesničke priloge

hrvatski-fokus

Umjetnost slikara Rubika Kočarjana

HF

Najznačajniji skladatelj glazbenog baroka Dalmacije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više