Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Osječki Srbin predvodi Bunjevce!

Drago Njegovan na čelu novokomponovane »bunjevačke nacije«

 
 
"…Nakon raskola koji se dogodio među vojvođanskim Bunjevcima, na one koji sebe i dalje smatraju Hrvatima i one koji svoje hrvatsko podrijetlo odbacuju, sličan potres pogodio je i jedinu stranku Hrvata u Vojvodini.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/04/i.ytimg_.com_vi_KkZoXkJgr1E_hqdefault.jpg
Drago Njegovan
 
Da priča o odnarođivanju i posrbljivanju Bunjevaca nije završila svjedoči i održavanje trećeg po redu simpozija pod nazivom “Kultura i identitet Bunjevaca” u Novom Sadu krajem veljače. Organizator tog skupa bio je Muzej Vojvodine na čijem čelu je dr. Drago Njegovan, a mjesto održavanja Skupština Vojvodine. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća Njegovan je bio jedan od istaknutijih osječkih Srba. No, tadašnji njegov javni identitet nije bio etnički, Drago Njegovan svuda se predstavljao kao marksist-lenjinist. Njegov knjižica “Država i struktura: problem kapitalističke države u političkoj teoriji strukturalnog marksizma” može se dobiti na čitanje u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
Dogodio se neobičan paradoks, nekadašnji osječki profesor marksizma pa potom politički Srbin koji se spretno uhljebio u Muzeju Vojvodine, prometnuo se proteklih godina u političkog oca novokomponirane bunjevačke nacije u Srbiji. Nekadašnji radikali, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić za taj projekt nisu nikada žalili novca, a bivši je Osječanin u tome poslu bio ključna karika…"
 

Drago Celing, Glas Slavonije

Povezani članci

Vodič za povratnike u Hrvatsku (3)

HF

Lažne vijesti “velikih Hrvata”

HF

Izašao Hrvatski iseljenički zbornik 2018.

HF

Tako radi gospodin Tomislav

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...