Hrvatski Fokus
Religija

Gospin plač

Spjev je o Isusovoj muci

 
 
Budući da korizma u životu vjernika oduvijek ima posebno mjesto, jer to je vrijeme dubljeg razmatranja Isusove muke, upravo Gospin plač može korisno poslužiti u aktivnijem sudjelovanju u najuzvišenijim i najdramatičnijim obredima cijele crkvene godine – u obredima Velikog petka. Već u starijoj hrvatskoj, glagoljskoj, književnosti postoje plačevi ili tužbe Blažene Djevice Marije, tužbe Gospoje, kao crkveno prikazanje, kao odulji dijaloški ili monološki spjev ili kao obična pjesma, koji opisuju muku i smrt Isusovu te plač i boli njegove majke Marije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.medjugorje-info.com_images_Slike-u-clanku_napjevi_knezeviceva_placa-1.jpg
 
Gospin plač spjev je o Isusovoj muci, ali ponajprije izražava bol duše Isusove majke Marije, njezine duševne i tjelesne patnje, što ih izaziva pogled na nevino osuđena Sina. Premda 'plačevi' imaju svoj početak u spisu Sv. Anselma, biskupa u Engleskoj, oni su u vjerničkoj duši našega naroda doživjeli osobit prihvat. Najstariji hrvatski 'plač' zabilježio je 1471. u svojoj Pjesmarici Matija Picić, a poznati su 'plačevi' starih rukopisnih pjesmarica u Primorju i Dalmaciji. 'Plač' se proširio po knjigama fra Matije Divkovića u Bosnu, utvrdio djelima fra Tome Babića i fra Petra Kneževića u Dalmaciji, a fra Ivana Velikanovića u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju, dok je na kajkavskom govoru 'plač' zabilježila pjesmarica Zagrebačke biskupije 'Cithara octochorda'.
 
Gospin plač ili 'Muka Gospodina našega Isukrsta i plač Blažene Djevice Marije matere njegove' u pjesmu je 1753. složio fra Petar Knežević, franjevac provincije Presvetog Otkupitelja, poznat svećenik i propovjednik, pjesnik, duhovni pisac i glazbenik jedan je od najistaknutijih prosvjetitelja na hrvatskom Jugu, a Fratar Milovanov – fra Stanko Petrov, svećenik franjevac iste Provincije, preuredio 1951. godine 'Gospin plač' za pučko pjevanje. Gospin plač, kako vjernici nazivaju Kneževićevu pjesmaricu, bio je složen od 1430 stihova, u osmeračkim kvartinama s rimovanim distisima, fra Stanko Petrov izostavio je oko 200 stihova, preradio oko 470 stihova i cijeli tekst iz ikavice pretočio u ijekavski izgovor.
 
Pjevanje ima tri dijela: Uvodno ponukovanje, Muka Gospodina našega Isusa Krista i plač blažene Djevice Marije i Posljednje ponukovanje. U uvodu poziva vjernike da s Gospom oplakuju Kristovu muku i smrt. U drugom – glavnom dijelu opjevana je Kristova muka i Gospine boli od Getsemanskoga vrta do Kristova pogreba na Kalvariji. U zaključnom dijelu pjesnik poziva vjernike da se pokaju za grijehe 'uskrsnuće čekajući'. Gospin plač se, slično kao i Muka, pjeva po ulogama. Uloge su: Isusova Majka – Gospa, Isus, Ivan, Juda, Kaifa, Desni i Lijevi razbojnik koji se zovu Dižma i Gižma, Pilat ter Svjetina i Puk. Svaka uloga ima svoj napjev i melodiju koja je za neke uloge identična, ali s promijenjenim tonalitetom. Pjeva se u dvama korovima, naizmjenično, a pojedini pjevači pjevaju svoje uloge i melodija se ponavlja u svakom stihu.
 
Plač je fra Petar Knežević prvi put objavio u Veneciji g. 1753., a različiti izdavači u domovini i tuđini kasnije su ga objelodanili više od 60 puta. U njemu je hrvatskim širim pučkim slojevima ostavio knjigu vjerskog sadržaja, pa je upotrijebio pučki stih, rječnik i način izražavanja. U njoj je puk nalazio i motive da bi junački izdržao u iskušenjima. Čitao se i pjevao po crkvama i kućama uz ognjište, po njivama i poljima, po pašnjacima i ulicama, pojedinačno i skupno. Zato je Plač postao jednom od najčitanijih – najpjevanijih knjiga na hrvatskom jeziku.
 
Kneževićeva rukopisna ostavština čuva se u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske. U glazbenim djelima predstavnik je franjevačkog baroka 18. st. Njegovu hrvatsku misu, Missa u Harvatski jezik (iz 1767.), Anđelko Klobučar je obradio za orgulje i četveroglasni zbor.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Poganska revolucija iz perspektive psihoanalize (5)

hrvatski-fokus

Plodovi vjere su po meni pozitivni

HF

Stjepan Tomičić – od »Hrvatske straže« do ÖRF-a

HF

Apostoli Tadej i Bartolomej

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više