Hrvatski Fokus
Kultura

Međunarodno priznanje hrvatskog jezika

Prije nepunih devet godina prihvaćena nova bibliografska oznaka za hrvatski jezik "hrv"

 
 
Dana 17. 7. 2008., nakon 18 godina uvedena je oznaka za hrvatski jezik 'hrv' umjesto 'scr'. Novi kod ubuduće će se unositi u sve svjetske bibliografske baze podataka. Prihvaćanje novog koda za hrvatski jezik 'hrv' umjesto dosadašnjeg 'scr' veliko je međunarodno priznanje hrvatskom jeziku, istaknuo je glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomil Maštrović.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.cirilica-beograd.rs_images_dokumenti___-scaled.jpg
Novi kod za hrvatski jezik 'hrv' ubuduće će se unositi u sve svjetske baze podataka što je izvanredno važno dostignuće dugogodišnjih napora da hrvatski jezik dobije međunarodno priznanje, rekao je Maštrović na današnjoj konferenciji za novinare u NSK. Maštrović je izvijestio da je NSK ovih dana organizacija Library of Congres (Kongresna knjižnica u Washingtonu) obavijestila da je odobren zahtjev za izmjenom jezičnih kodova za hrvatski i za srpski jezik što ga je još 1990. potaknuo NSK u Zagrebu, a poduprla Narodna biblioteka Srbije.
 
Odluku o troslovnoj oznaci za hrvatski jezik 'hrv' donijelo je međunarodno tijelo ISO 639-2 Registratin Authority i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee službenim dopisom od 17. lipnja ove godine. Navedena odluka okrunila je dugogodišnje napore za međunarodnim priznanjem uporabe hrvatskoga jezika, odnosno da se napokon odredi nacionalna oznaka za hrvatski jezik koji je, kako je istaknuo Maštrović, bio u nakaradnoj svezi sa srpskim. To je veliko priznanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za promicanje hrvatskoga jezika, što je temeljni uvjet hrvatskoga kulturnoga i znanstvenoga rada, te njegova prepoznavanja i predstavljanja u svjetskim bibliografskim bazama podataka. Maštrović je izvijestio kako će se nova oznaka početi primjenjivati od 1. rujna, a dosadašnje oznake 'src' i 'scc' u bibliografskim zapisima i dalje vrijede te ne će biti mijenjane u budućnosti. O važnosti međunarodnoga priznanja hrvatskoga jezika govorili su ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme Dragutin Funda i voditelj Odsjeka za nacionalne bibliografije NSK Lobel Machala.
 
Međunarodno priznanje hrvatskoga jezika – prihvaćena nova bibliografska oznaka za hrvatski jezik “hrv” – izmjena u normi ISO 639-2 (B)
Temeljem zajedničke inicijative za izmjenu troslovne oznake za hrvatski jezik, međunarodno tijelo ISO 639-2 Registration Authority i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee donijelo je odluku kojom se odbacuje daljnja upotreba oznaka “scr” za hrvatski i “scc” za srpski jezik, te određuju oznake hrv za hrvatski i srp za srpski jezik kao jedine preporučene oznake i za bibliografsku i za terminološku primjenu.

Inicijativu su početkom ove godine zajednički pokrenule Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski zavod za norme, Narodna biblioteka Srbije i Institut za standardizaciju Srbije, tražeći da se troslovne oznake hrvatskoga i srpskoga jezika iz norme ISO 639-2 za bibliografsku upotrebu izmijene i usklade s oznakama u ostalim dijelovima norme ISO 639.

Službenim dopisom od 17. lipnja 2008. godine ISO 639-2 Registration Authority potvrđuje prihvaćanje zajedničkog zahtjeva, a odluka se primjenjuje službenom objavom izmjena u tablici za oznake jezika od 28. lipnja 2008. Oznake “scr” i “scc” u postojećim bibliografskim zapisima i dalje su važeće, te ih se neće mijenjati u budućnosti. Za sve nove bibliografske zapise preporuča se upotreba novih oznaka za jezike: hrv za hrvatski jezik i srp za srpski jezik.

Navedena odluka okrunila je dugogodišnje napore za međunarodnim priznanjem upotrebe hrvatskoga jezika, odnosno, nastojanja da se napokon odredi nacionalna oznaka za hrvatski jezik. Ujedno to je pobjeda najviše hrvatske kulturne ustanove, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u promicanju hrvatskoga jezika, što je temeljna pretpostavka hrvatskoga kulturnoga i znanstvenoga rada, te identifikacije hrvatskoga jezika i njegove prezentaciji u svjetskim bibliografskim bazama podataka.

Dokumenti:
Zahtjev za izmjenu troslovnih oznaka u ISO 639-2 (B)
Služeno prihvaćanje izmjena ISO 639-2 Registration Authority
Izmjene u tablici za oznake jezika u Library of Congress – ISO 639-2 Registration Authority
{xtypo_dropcap}P{xtypo_dropcap}rihvaćanje novog koda za hrvatski jezik "hrv" umjesto dosadašnjeg "scr" veliko je međunarodno priznanje hrvatskom jeziku, istaknuo je glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Tihomil Maštrović. Novi kod za hrvatski jezik "hrv" ubuduće će se unositi u sve svjetske baze podataka što je izvanredno važno dostignuće dugogodišnjih napora da hrvatski jezik dobije međunarodno priznanje, rekao je Maštrović na današnjoj konferenciji za novinare u NSK.

Maštrović je izvijestio da je NSK ovih dana organizacija Library of Congres (Kongresna knjižnica u Washingtonu) obavijestila da je odobren zahtjev za izmjenom jezičnih kodova za hrvatski i za srpski jezik što ga je još 1990. potaknuo NSK u Zagrebu, a poduprla Narodna biblioteka Srbije.

Odluku o troslovnoj oznaci za hrvatski jezik "hrv" donijelo je međunarodno tijelo ISO 639-2 Registratin Authority i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee službenim dopisom od 17. lipnja ove godine.

Navedena odluka okrunila je dugogodišnje napore za međunarodnim priznanjem uporabe hrvatskoga jezika, odnosno da se napokon odredi nacionalna oznaka za hrvatski jezik koji je, kako je istaknuo Maštrović, bio u nakaradnoj svezi sa srpskim. To je veliko priznanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici za promicanje hrvatskoga jezika, što je temeljni uvjet hrvatskog kulturnog i znanstvenoga rada, te njegova prepoznavanja i predstavljanja u svjetskim bibliografskim bazama podataka.

Maštrović je izvijestio kako će se nova oznaka početi primjenjivati od 1. rujna, a dosadašnje oznake "src" i "scc" u bibliografskim zapisima i dalje vrijede te ne će biti mijenjane u budućnosti.

 
O važnosti međunarodnoga priznanja hrvatskoga jezika govorili su ravnatelj Hrvatskoga zavoda za norme Dragutin Funda i voditelj Odsjeka za nacionalne bibliografije NSK Lobel Machala.
 

Mirjana Jurišić

Povezane objave

Donatorska izložba Ivane Jovanović Trostmann i Josipa Trostmanna

hrvatski-fokus

Preobrazba figura u pokretu Duška Šibla

hrvatski-fokus

Najveći promotor hrvatske kulture

HF

Domovini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više