Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Na sajmu u Frankfurtu

Ponovno rekordni rezultati najvećeg svjetskog stručnog sajma

 
 
Na ovogodišnjem sajmu ISH ponovno su postignuti rekordni rezultati kada je riječ o broju posjetitelja i izlagača. Naime, vodeći svjetski sajam u području energetskih tehnika, obnovljivih izvora, zgradarstva i sanitarne opreme ove je godine obišlo 200 114 posjetitelja i na njemu su izlagala 2482 izlagača iz cijelog svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.energetika-net.com_media_articles_posjetili_smo_ish_2017-6.jpg
Frankfurt na Majni, financijsko središte Europe, i ove je godine ugostio ISH, vodeći svjetski sajam u području tehnike grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije i drugih energetskih tehnika, obnovljivih izvora, zgradarstva, sanitarne i kupaoničke opreme. Baš kao što je to svaki put bio slučaj (sajam se održava svake dvije godine), ponovno su postavljeni rekordni rezultati s obzirom na broj posjetitelja i izlagača. Tako je na sajmu, koji je ove godine održan 14. – 18. ožujka, bilo 2482 izlagača, od čega ih je 889 bilo iz Njemačke i 1593 iz 61 zemlje svijeta. Pri tome je ukupna površina izlagačkog prostora, gdje su svi oni njemačkoj i svjetskoj stručnoj javnosti predstavili svoje novosti, proizvode, dostignuća, rješenja i usluge, iznosila čak 260 000 m2. Kako bi se upoznali s tim brojnim novostima, inovacijama i trendovima, sajam i njegove izložbene prostore, ali i brojne popratne priredbe obišlo je ove godine ukupno 200 114 posjetitelja. Istodobno, povećana je i međunarodna prepoznatljivost sajma: tako je 64% izlagača i 40% posjetitelja ove godine bilo iz inozemstva (za usporedbu, 2015. takvih je izlagača bilo 61%, a posjetitelja 39%). U skladu s time, direktor sajamske tvrtke Messe Frankfurt gosp. Wolfgang MARZIN s pravom naglašava: "ISH raste i sve je više međunarodno prepoznatljiv. Brojčani pokazatelji su iznimni, a atmosfera u paviljonima bila je izvanredna. U cijelosti smo zadovoljni kako je sajam protekao."
 
Upravo je ta međunarodna prepoznatljivost sajma ISH ove godine bila dodatno pojačana zahvaljujući povećanju broja posjetitelja iz inozemstva. Njih je, naime, bilo 80 045 ili za 5% više nego prije dvije godine (kada ih je bilo 75 819), a najviše ih je došlo iz zemalja kao što su Italija, Kina, Francuska, Nizozemska, Švicarska, Velika Britanija, Poljska, Belgija, Austrija i Španjolska.
 
Odlične ocjene kvaliteti sajma dala je većina ovogodišnjih sudionika, bez obzira na to radi li se o posjetiteljima ili izlagačima. Pri tome je velikom zadovoljstvu izlagača uvelike doprinijeo velik broj novostečenih kontakata i sklopljenih dogovora. Ukupna ocjena je stoga na vrlo visokoj razini, višoj od 80%. Isto tako, izlagači su se pozitivno izjasnili i o ekonomskim izgledima kao posljedicom sudjelovanja na sajmu. Tako ih je čak 88% te izglede ocijenilo dobrima ili zadovoljavajućima, a kada se pak radi o njemačkim izlagačima, taj udio se penje i na 93%. Konačno, zadovoljstvo posjetitelja bilo je još veće i njihova ukupna ocjena iznosi rekordnih 97%. Naravno, čak trećinu ovogodišnjih posjetitelja čine stručnjaci iz područja sanitarne i tehnike grijanja i klimatizacije, koji su već tradicionalno najbrojnija skupina posjetitelja sajma.
U svakom slučaju, na nove rekordne rezultate trebat će pričekati još dvije godine, točnije 12. – 16. ožujka 2019, kada će se održati sljedeći sajam ISH.
 

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Kolaps kineske burze ističe potrebu za reformama za Novu normalu

HF

Struka i njezino mišljenje ne smiju se zaobilaziti

HF

dm snizio cijene više od 500 proizvoda mjesec dana prije najavljene izmjene PDV-a

hrvatski-fokus

Hrvatske se organizacije bore za očuvanje sjemena kao osnovnog ljudskog prava

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više