Hrvatski Fokus
Znanost

Elektromagnetsko onečišćenje

Apsorpcija zračenja iz mobilnih telefona kod djece veća nego kod odraslih

 
 
Krakov, drugi po veličini najveći grad u Poljskoj poduzima hrabre korake u zaštiti svojeg stanovništva od zabrinjavajućeg porasta elektromagnetskog 'smoga' kojeg uzrokuju mobilni telefoni, Wi-Fi tehnologija, Bluetooth, 'smart metersi' ('pametna' tj. digitalna brojila koja omogućuju daljinsko očitanje potrošnje vode, plina, struje i dr.), bežični monitori za nadzor dojenčadi i male djece (audio i video nadzor) kao i drugi uređaji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/bcfreedom.files_.wordpress.com_2017_01_screen-shot-2017-01-29-at-9-26-44-pm.jpg
Danas već postoje znanstveni dokazi koji jasno upozoravaju o biološkim rizicima zbog izloženosti ne-ionizirajućem zračenju. Stoga se postavlja pitanje koliko će dugo još vlade potpuno ignorirati jasne dokaze o štetnosti ove vrste zračenja koje je u neprekidnom porastu? Jacek Majchrowski, profesor prava i gradonačelnik Krakova, odlučio je uhvatiti se u koštac s problemom koji većina gradonačelnika i svi koji sudjeluju u odlučivanju i upravljanju jednostavno izbjegavaju: naravno, radi se o elektromagnetskom onečišćenju u njegovom gradu Krakovu. Kao nastavak na već poznati problem o onečišćenju zraka, J. Majchrowski je pokrenuo forume građana u svrhu rasprave o rastućem 'smogu' uzrokovanom elektromagnetskim poljima. Također se zauzima za nabavu specijalnih uređaja za mjerenje radiofrekvencije i ekstremno niske frekvencije elektromagetskih polja kako bi građani imali objektivne i stvarne podatke o vlastitoj izloženosti zračenju.
 
U prosincu 2016. Majchrowski je organizirao i bio domaćin međunarodnoj konferenciji o elektromagnetskom onečišćenju i pravu građana na informiranje tj. na točnu informaciju što je ujedno i odjek novog zakona „Right to Know“ iz Berkeleya u Kaliforniji (prodavači mobilnih telefona moraju osigurati točne informacije o sigurnosti). Jednako sličnu odvažnost pokazao je i Donji zastupnički dom u Argentini koji je 2016. predložio novi zakon o zaštiti zdravlja kojim bi se reguliralo elektromagnetsko onečišćenje.
 
Diljem našeg planeta zabilježen je jedan paradoksalni trend: antropogeno zračenje (zračenje koje izaziva čovjek svojim djelovanjem) koje potječe iz bežičnih i mobilnih uređaja raste velikom brzinom, dok se s druge strane prečućuje o dokazima njegovog štetnog učinka i mogućim biološkim rizicima. Krajem svibnja 2016. objavljeni su rezultati 25 milijuna američkih dolara vrijednog istraživanja kojeg je proveo američki Nacionalni toksikološki program (US National Toxicology Program) u kojem se nalaze jasna upozorenja: Zračenje mobilnih telefona u provedenoj znanstvenoj studiji jasno dokazuje izrazito negativne i štetne učinke – potiče razvoj i rast tumora srca i mozga i to najviše kod muških štakora.  
 
U Velikoj Britaniji je neuroznanstvenica dr. Sarah Starkey objavila iznimno važan znanstveno-recenzirani dokument (listopad 2016.) kojim razotkriva šokantno pristrano, neobjektivno izvješće „Savjetodavne grupe o ne-ionizirajućem zračenju“ („Advisory Group on Non-ionising Radiation,“ AGNIR) iz 2012. Naime, radi ovog izvješća mnoge vlade ne poduzimaju ništa u svrhu zaštite ljudskog zdravlja, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Štoviše, ovo izvješće napadno isključuje znanstveno-recenziranu 'znanost o predostrožnosti.'
 
Ruski znanstvenici proveli su dugoročne studije o učincima slabog/niskog elektromagnetskog polja, uključujući i pulsirajuće mikrovalove koje danas koriste i 'telekomi' (telekomunikacijski operateri): studije nedvojbeno i konstantno bilježe kroničnu slabost (klonulost) kod radnika izloženih radiofrekvencijskom zračenju. Međutim, ovaj ruski znanstveni dokument na 878 stranica (obuhvaća razdoblje od 1960. do 1997.) dugo je poznat i zataškavan i od njemačke Vlade, ali je ipak preveden na engleski jezik sa svim najnovijim nadopunama. Iako se znanstveni protokoli danas razlikuju od onih iz prijašnjih godina, ipak se otvaraju brojna pitanja, a ugledni njemački medicinski znanstvenik Karl Hecht (profesor emeritus eksperimentalne i kliničke patofiziologije Sveučilišta Humboldt u Berlinu, član Ruske akademije medicinskih znanosti u Moskvi te Međunarodne akademije za znanost i astronautiku u Parizu; objavio više od 500 znanstvenih radova) jasno osuđuje svoju vladu i Zapad u cjelosti zbog njihovog pouzdanja isključivo u kratkoročne studije.
 
Međutim, novi trendovi se sve više ubrzavaju: tako je u srpnju 2016. američko Savezno povjerenstvo za komunikacije (USA's Federal Communications Commision) odobrilo bez ikakvog ograničenja komercijalnu primjenu 5G (najbrža mreža) usprkos vrlo ozbiljnim pitanjima o učinku naglog porasta elektromagnetskog zračenja na čovjeka. No, javljaju se i novi trendovi – postavljanje skrivenih, zamaskiranih odašiljača čije antene su skrivene u kućicama za ptice ili kao kabeli – što je posve suprotno/protivno od „prava na informaciju.“
I dok se u javnosti promovira „najbrža, najmoćnija Wi-Fi tehnologija“ (kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i drugdje, pa i u Hrvatskoj), dotle najnoviji znanstveni dokumenti kontinuirano dokazuju o negativnom i štetnom djelovanju zračenja na životinje – oštećenje DNK i organa.
 
„International Telecommunication Union“ (Međunarodna telekomunikacijska unija, specijalizirana agencija UN-a) obavijestila je Ujedinjene narode/UN da je 95% svjetske populacije „pokriveno“ s baznim stanicama i antenama za mobilne telefone, a 53% stanovništva već ima dostupnu 4G (LTE) mrežu. No, istovremeno rezultati znanstvene studije koju su zajedno proveli njemački i španjolski znanstvenici otkrivaju progresivnu štetu koju uzrokuje mikrovalno zračenje na drveće. Drveće izloženo zračenju, čak i kada je udaljeno oko 3,22 km (oko 2 milje) od bazne stanice, uvene (studiju je objavio časopis „Science of the Total Environment,“ 572 (2016), str. 554-569).
 
Vrlo slične i zabrinjavajuće probleme otkriva i znanstvena studija iz Grčke o negativnom učinku ne-ionizirajućeg zračenja na divlje kukce-oprašivače čiji broj se kontinuirano smanjuje pod utjecajem zračenja iz baznih stanica mobilnih operatera (objavio časopis „Journal of Insect Conservation,“ travanj 2016., Vol. 20; autori: A. Lázaro et al.). Vrste koje žive pod zemljom prolaze nešto bolje. Neravnoteža uzrokovana ne-ionizirajućim zračenjem elektromagnetskog polja mogla bi imati golem ekološki učinak ili čak negativno djelovanje na usjeve! I rezultati drugih znanstveno-recenziranih studija o učincima baznih stanica mobilnih operatera dokazuju genetsko oštećenje (promjene) kod stanovnika koji žive u njihovoj blizini. Štoviše, jedna studija iz ožujka 2016. ukazuje negativne učinke niske radiofrekvencije i na antarktički kril. Mladi američki redatelj iz Los Angelesa snimio je dokumentarni film „Generation Zapped“ u kojem hrabro i odlučno progovara o svim rizicima primjene mobilne i bežične tehnologije, osobito tzv. pametnih telefona.
 
Američki profesor psihijatrije dr. Nicholas Kardaras, stručnjak za ovisnost, objavio je knjigu pod naslovom: „Glow Kids: how screen addiction is hijacking our kids.“ Knjiga je nastala na temelju njegovog kliničkog iskustva sa više od 1.000 tinejdžera ovisnih o ekranu mobilnih telefona. Dr. Kardaras je uveo i novi naziv – „digitalni heroin“ za ovisnost uzrokovanu interaktivnim malim ekranima radi čega je bio ismijavan. Međutim, on je ispustio iz vida jednu drugu mogućnost ili točnije činjenicu, a to je vjerojatna povezanost ovisnosti sa samim bežičnim zračenjem (rizici učinka na tzv. opioidne receptore u mozgu – područje prefrontalnog korteksa).
 
Prema istraživanju provedenom u SAD-u, djeca se počinju koristiti pametnim telefonima u prosječnoj dobi od 10 godina. Znanstvene studije provedene diljem svijeta dokazuju da je apsorpcija zračenja iz mobilnih telefona kod djece veća nego kod odraslih – a posebno u području mozga i koštane srži što se nažalost, zanemaruje! Ruski znanstvenici proveli su četverogodišnju znanstvenu studiju (2011.) o negativnim učincima mobilnih telefona kod djece te dokazali smanjenje kognitivnih sposobnosti kod djece u dobi između 7 i 12 godina.
 
Profesor Leif Salford, neurokirurg, od 1988. zajedno sa znanstveno-istraživačkim timom provodio je istraživanja tijekom kojih su tisuće štakora izložili djelovanju mikrovalnog zračenja te otkrili da ovo zračenje oštećuje krvno-moždanu barijeru i to čak kod znatno nižih doza zračenja nego što je to slučaj kod zračenja mobilnih telefona. Prof. Salford je otkrio da samo jednokratno dvosatno izlaganje zračenju mobilnog telefona čak i kod smanjene doze, uzrokuje oštećenje ili čak uništenje do 2% moždanih stanica kod životinja koje potom imaju izražene zdravstvene probleme: oštećenje memorije/pamćenja, genetsko oštećenje i drugi negativni biološki učinci. Video izlaganje prof. Salforda dostupno je i na YouTube (www.youtube.com  – 'Cell Phone Radiation Cause Leakage of the Blood-Brain Barrier' / 'Zračenje mobilnih telefona uzrokuje propusnost krvno-moždane barijere').
 
A krvno-moždana barijera štiti mozak od štetnih tvari / toksina te su rezultati istraživanja prof. Salforda od iznimne važnosti. Međutim, kako to već često biva, rezultati istraživanja koji upućuju na štetnost po zdravlje čovjeka često se negiraju iz raznoraznih razloga, najčešće zbog interesa međunarodnih kompanija i njihove povezanosti s državnim regulatornim i zakonodavnim institucijama. Prof. Lennart Hardell, onkolog Sveučilišne bolnice Örebro (Örebro University Hospital, Örebro, Švedska) dokazuje povezanost zračenja mobilnih telefona s razvojem tumora glave, ukjučujući i tumore mozga (listopad 2016.). Prof. Hardell se zauzima da se pulsirajuća radiofrekvencija uvrsti u popis kancerogenih tvari i to Razred / grupu 1 ('Class 1').
 
Potrebno je istaknuti da je od 24. do 31. svibnja 2011. u Lyonu, Francuska, održano zasjedanje Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (IARC/WHO) gdje je zatraženo da se radiofrekvencija zbog kancerogenog učinka na čovjeka mora premjestiti iz Grupe 2B (moguće kancerogeno) u Grupu 1 – kancerogeno. Nadalje, prof. Hardell sa suradnicima na temelju rezultata provedenih studija smatra da  mobilni telefoni predstavljaju vjerojatan skriveni uzrok karcinoma štitne žlijezde koji je u porastu. Pregled 21 znanstvene studije dokazuje da je radiofrekvencija/mobilni telefoni vrlo rizična za muškarce jer negativno utječe na plodnost (Brendan Houston et al.: The effects of radiofrequency electromagnetic radiation on sperm function; objavljeno u časopisu „Reproduction,“ rujan 2016.), a ključnu ulogu imaju slobodni radikali koji uzrokuju oštećenja. 
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

TTIP nam dolazi

HF

Biorazgradljivi polietilen

HF

Istina o prosvjedu nizozemskih farmera

hrvatski-fokus

Andrew Torba ne popušta njemačkim globalistima i nasilnicima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više